Dansk/Svensk gårdhund

Raceinformation

Levetid

10-15 år

Vægt

7-12 kg

Højde

Han: 32–39 cm
Hun: 30–37 cm

Den Dansk/Svenske gårdhund er en populær hunderace i hele Skandinavien. Den har oprindelse – som navnet siger i Danmark og Sverige. Hunderacen er faktisk en ret ”ny hunderace”, da den ikke blev anerkendt i Danmark og Sverige før 1987. Den blev godkendt af FCI den 29. april 2019.

Den minder lidt om en Jack Russell Terrier og en del mennesker forveksler ofte de to. Den største og mest mærkbare forskel mellem en Dansk/Svensk gårdhund og en Jack Russell Terrier er størrelsen. En Jack Russell Terrier er mere kortbenet og formen på hovedet af en Dansk/Svensk gårdhund er måske lidt mere trekantet.

Det er en intelligent hund, livlig og aktiv. Det er en hunderace der kræver, at man har tid til at træne og aktivere den dagligt. Den er meget lærenem og elsker at blive udfordret – fysisk og mentalt. Når vi kigger tilbage på racens oprindelse, så var det en arbejdshund og det viser sig i et nogenlunde højt aktivitetsniveau. Hvis man kunne tænke sig, at gå til noget hundesport, så kan en Dansk/Svensk gårdhund sagtens deltage i agility og lydighed.

En Dansk/Svensk gårdhund elsker selskab. Hvis man sørger for, at aktivere den tilstrækkeligt og holde aktivitetsniveauet i skak, så vil den nyde, at ligge under tæppet med sin ejer om aftenen.

Den trives ikke ret godt med, at være alene for længe ad gangen. Den elsker selskab og er afhængig af sin ejer. En Dansk/Svensk gårdhund der er for længe alene kan udvikle destruktiv opførsel, der kan resultere i ødelagte sko, møbler og gardiner. Dette kan dog afhjælpes med rutiner – eksempelvis når ejeren skal på arbejde.

En Dansk/Svensk gårdhund har et stort jagtinstinkt, så man skal ikke blive overrasket hvis en Dansk/Svensk gårdhund pludselig sætter i løb, hvis den ser en kat, fugl eller andre små dyr. Hvis man har en have, så er det vigtigt, at indhegningen er forsvarlig og sikker. Det er som bekendt en intelligent hund og kan nemt finde eventuelle smuthuller i hegnet.