Old english sheepdog

Raceinformation

Levetid

10-12 år

Vægt

Han: 32-45 kg
Hun: 27-36 kg

Højde

Han: 56-61 cm
Hun: 51-56 cm

Old English Sheepdog er en stor og pjusket hunderace med en lang historie. Oprindeligt blev den opdrættet i England til at hyrde får. Den bruges stadig til dette formål i dag.

De er også populære kæledyr og udstillingshunde. Old English Sheepdogs er intelligente og nemme at træne, men deres størrelse og energiniveau kan være udfordrende for førstegangshundeejere.

Historie

Old English Sheepdog er en hunderace, der opstod i England i begyndelsen af ​​1800-tallet. Racen blev udviklet til at være en brugshund og blev almindeligvis brugt til at hyrde får og andre husdyr.

Old English Sheepdog er en stor race hvor hannerne typisk vejer mellem 32 og 35 kg og hunnerne mellem 27 og 36 kg. En Old English Sheepdog har en pels der er lang og tyk, hvilket gør racen velegnet til koldt vejr.

Pelsen er typisk hvid med sorte eller blå aftegninger - der findes dog nogle hunde af denne race der kan have en brun eller rød pels.

Old English Sheepdog sidder på græsset i en park
Old English Sheepdog sidder på græsset i en park

Første omtale og import

Historien viser at Old English Sheepdogs første gang blev omtalt i 1814, hvor hunden blev beskrevet som værende "af nyere oprindelse" i England. Det menes, at racen blev fremavlet ved en krydsning mellem hunderacerne Briard og Bearded Collie.

Som bekendt blev Old English Sheepdog blev oprindeligt opdrættet som en brugshund og blev almindeligvis brugt til at hyrde får og andre husdyr. I 1873 blev den første Old English Sheepdog importeret til USA, hvor racen hurtigt vandt popularitet som gårdhund. I dag bruges den stadig som brugshund på gårde og farme, men er også ganske populær som kæledyr.

Øjebliksbillede af en Old English Sheepdog
Øjebliksbillede af en Old English Sheepdog

Temperament

Old English Sheepdog er en stor og pjusket hunderace med et venligt temperament. De er fremragende familiehunde og kommer godt ud af det med børn og andre kæledyr. Old English Sheepdogs er intelligente og særdeles nemme at træne. Med det sagt, så kan de til tider være stædige. De har brug for en del motion og elsker at lege.

En fantastisk familiehund

Old English Sheepdog er det vi kalder for "blide giganter" - de er fremragende familiehunde. De er tålmodige, godmodige og kommer godt ud af det med børn og andre kæledyr.

Som med næsten alle hunde, så har denne race også brug for motion for at forblive sunde, raske og glade. En daglig gåtur eller løbetur er et must og hvis man kan kombinere det med lidt legetid i gården, parken eller haven - så er man godt på vej.

Old English Sheepdog lunter afsted
Old English Sheepdog lunter afsted

Aktivitet og motionsbehov

Manglende stimulering er ofte årsagen til adfærdsproblemer hos Old English Sheepdogs. En hund, der ikke får stillet sit motionsbehov eller aktivitetsbehov kan komme til, at kede sig - hvilket kan føre til destruktiv adfærd som at tygge i dine ting eller grave ukontrolleret.

En Old English Sheepdog har brug for mindst 30 minutters motion hver dag. Dette kan være en kombination af gåture, løbeture og leg. Hvis du har en stor gård, vil din Old English Sheepdog være glad for, at løbe og lege apport med dig i timevis.

Old English Sheepdogs egner sig ikke ret godt til lejligheder

Men bor du i lejlighed eller ikke har ret meget plads, er daglige gåture eller ture i hundeparken et must. Det er dog en hunderace der ikke egner sig specielt godt til en lejlighed.

Ud over daglig motion har Old English Sheepdogs også brug for mental stimulering. Dette kan være i form af lydighedstræning, puslespilslegetøj eller endda simple spil som gemmeleg. Hold din hunds sind aktivt og engageret for at forhindre kedsomhed og destruktiv adfærd.

Old English Sheepdog står på græsset med tungen ude af munden
Old English Sheepdog står på græsset med tungen ude af munden

Hundesport

Old English Sheepdogs er en alsidig race, der udmærker sig i mange forskellige hundesportsgrene. De har et naturligt hyrdeinstinkt, hvilket gør dem gode til agility og flyball, og de er også stærke svømmere, hvilket gør dem til ideelle kandidater til dock diving.

Generelt er fårehunde også kendte for deres venlige gemyt og deres kærlighed til mennesker, hvilket gør dem til fantastiske terapihunde. De besøger ofte hospitaler og plejehjem for at bringe glæde til patienterne og beboerne der.

Portræt af en Old English Sheepdog hvalp
Portræt af en Old English Sheepdog hvalp

Udseende

Old English Sheepdog er let genkendelig på sin tykke og pjuskede pels, som kan være en hvilken som helst farve eller kombination af farver, herunder sort, blå, grå, grizzle (en blanding af grå og sort) og hvid.

Racestandarden specificerer, at pelsen skal være "lang og rigelig" og at håret på hovedet skal være "langt og fladt". Old English Sheepdog er en stor race; hannerne vejer typisk 32-35 kg og hunnerne 27-36 kg.

Det er en hunderace der også er relativt lang i forhold til dens højde. Hannerne har en skulderhøjde på 56-61 cm og hunnerne 51-56 cm.

Old English Sheepdog kigger op mod kameraet
Old English Sheepdog kigger op mod kameraet

Pels og pleje

Plejen af pelsen på en Old English Sheepdog kan være lidt af en opgave, men det er det værd, når du ser din hunds smukke pels skinne i solen. Her er nogle tips til, hvordan du får din Old English Sheepdogs pels til at se godt ud:

  1. Børst din Old English Sheepdogs pels regelmæssigt. En god børstning vil hjælpe med at fjerne skidt og snavs, der kan være fanget i pelsen. En god gennembørstning er også medvirkende til, at de naturlige olier i hundens pels bliver godt fordelt.
  2. Bad din Old English Sheepdog efter behov. Dog er det vigtigt, at pointere, at hvis man bader den for meget, at det så kan det resultere i, at man kan komme til, at fjerne de naturlige olier fra huden og pelsen, så bad kun din hund, når det er nødvendigt. Når du bader den, skal du bruge en mild shampoo designet specielt til hunde. Så ingen shampoo der er beregnet til mennesker.
  3. Hold din Old English Sheepdogs negle trimmet. Lange negle kan være meget ubehageligt for din hund. De kan også sætte sig fast i pelsen og forårsage pelsmåtter og sammenfiltring.
  4. Tjek jævnligt for pelsmåtter og sammenfiltringer. Hvis du finder nogen, skal du forsigtigt børste dem ud med en bredtandet kam eller bruge en filterknuser til forsigtigt at fjerne dem.
2 Old English Sheepdog hvalpe hygger sig i haven
2 Old English Sheepdog hvalpe hygger sig i haven

Negle

Det første du skal gøre er, at samle de ting du skal bruge til at pleje din hunds negle. Disse omfatter en negleklipper, fil og eventuelt styptic pulver. Det kan også være en god idé at sørge for, at have nogle godbidder liggende, så du kan belønne din hund for, at være samarbejdsvillig.

Tag derefter et kig på din hunds negle og afgør, hvilke der skal klippes. Du bør kun trimme neglespidserne, der er længere end resten. Hvis du ikke er sikker på, hvilke negle der skal klippes, så spørg din dyrlæge eller en hundesalon om hjælp.

Old English Sheepdog nyder udsigten
Old English Sheepdog nyder udsigten

Pas på du ikke klipper neglene for langt ned

Når du har fundet ud af, hvilke negle der skal klippes, skal du bruge negleklipperen til forsigtigt at trimme neglespidserne. Sørg for ikke at klippe for tæt på blodkaret i neglen (på hunde med gennemsigtige negle vil der være en lyserød del af neglen - denne må ikke klippes i), da det kan give smerter og blødning.

Hvis du ved et uheld klipper ind i blodkaret i neglen, kan du påføre styptic pulver for at stoppe blødningen.

Når du har trimmet alle din hunds negle, skal du bruge filen til at udglatte eventuelle ru kanter. Giv endelig din hund en godbid og masser af ros for at være så samarbejdsvillig.

Old English Sheepdog ligger i græsset
Old English Sheepdog ligger i græsset

Ører

Old English Sheepdogs er tilbøjelige til at få øreinfektioner. Disse opstår, når øregangen bliver betændt og irriteret, ofte på grund af en ophobning af ørevoks eller snavs.

Symptomer på at din Old English Sheepdog kan have en øreinfektion

Øreinfektioner kan være smertefulde og kan få din hund til at ryste på hovedet eller klø sig i ørerne. Hvis de ikke behandles, kan øreinfektioner føre til mere alvorlige problemer såsom høretab eller skade på øregangen.

Sådan kan du forebygge øreinfektioner hos din hund

Herunder kan du få nogle gode råd til hvordan du kan forhindre øreinfektioner hos din Old English Sheepdog:

- Hold din hunds ører rene og fri for ørevoks og snavs. Dette kan gøres ved forsigtigt at tørre indersiden af ​​øret af med en vatrondel gennemvædet i varmt vand eller en ørerensningsopløsning. Sørg for ikke at føre noget ind i selve øregangen.

- Undgå at få vand i din hunds ører, når du bader ham. Brug vat af bomuld gennemblødt i mineralolie for at holde vand ude af øregangen.

- Tjek din hunds ører regelmæssigt for tegn på rødme, hævelse, udflåd eller lugt. Hvis du bemærker nogle af disse tegn, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Tænder

Old English Sheepdogs er tilbøjelige til at få en række tandproblemer, herunder opbygning af tandsten, tandkødssygdomme og huller i tænderne. Det er vigtigt at børste din hunds tænder regelmæssigt for at forhindre disse problemer.

Plak og tandsten er et almindeligt problem hos Old English Sheepdog. Tandsten er et hårdt, gulligt stof, der dannes på tænderne, når plak ikke fjernes. Plak er en klæbrig hinde af mad og bakterier, der konstant dannes på tænderne. Hvis plak ikke fjernes, bliver det til tandsten.

Ung Old English Sheepdog ligger og slapper af i græsset
Ung Old English Sheepdog ligger og slapper af i græsset

Tandsten kan udvikle sig

Tandsten kan forårsage tandkødssygdomme, hvilket vil vise sig som en infektion i tandkødet. Tandkødssygdomme kan føre til tandtab og andre alvorlige helbredsproblemer.

Huller i tænderne er et andet almindeligt problem hos Old English Sheepdog. Tandskader opstår, når plak ikke fjernes, og syrerne i plak æder emaljen på tænderne. Dette kan forårsage smerte, overfølsomhed og til sidst tandtab.

Sådan forebygger du bedst tandproblemer hos din hund

At børste din hunds tænder regelmæssigt er den bedste måde at forhindre disse problemer på. Du bør børste din hunds tænder mindst en gang om ugen - gerne hver dag - med en hundetandbørste og tandpasta. Hundetandpasta fås i de fleste dyrehandlere.

Hvis du ikke er tryg ved at børste din hunds tænder, kan du tage den med til en professionel hundesalon eller dyrlæge for regelmæssig rensning.

Våd Old English Sheepdog i løb
Våd Old English Sheepdog i løb

Helbred og sygdomme

Old English Sheepdogs er en robust race - men som med alle hunde er de modtagelige for visse sundhedsproblemer. Nogle af de mere almindelige sundhedsproblemer for Old English Sheepdogs omfatter hofte- og albuedysplasi, Von Willebrands sygdom og øjenproblemer som eksempelvis progressiv retinal atrofi.

Hofte- og albuedysplasi er begge arvelige tilstande, der kan forårsage ledsmerter og halthed. Von Willebrands sygdom er en blodkoagulationsforstyrrelse, der kan gøre Old English Sheepdogs mere tilbøjelige til at bløde. Progressiv retinal atrofi er en øjensygdom, der i værste tilfælde kan føre til blindhed.

Heldigvis er der nogle ting, som ansvarlige opdrættere og ejere kan gøre for at hjælpe med at reducere risikoen for, at deres Old English Sheepdog udvikler disse sundhedsproblemer.

For eksempel kan hofte- og albuedysplasi forebygges gennem genetisk testning og omhyggelig udvælgelse af avlshunde. Von Willebrands sygdom kan kontrolleres med medicin. Progressiv retinal atrofi kan desværre ikke helbredes, forsinkes eller behandles.

Ung Old English Sheepdog hygger sig i haven
Ung Old English Sheepdog hygger sig i haven

Svar på spørgsmål

Hvor gammel bliver en Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog bliver normalt 10-12 år gammel. Større hunde som har typisk en lidt kortere levetid end de mindre hunderacer.

Hvad koster en Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog koster mellem 8.000 og 14.000 kroner. Prisen kommer meget an på om hunden har en stamtavle eller ej. Prisen kan også svinge alt efter hvilken opdrætter der har hunden til salg.

Hvad vejer en Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog vejer mellem 27 og 45 kg. Hunnen vejer en smule mindre end hannen.

Hvor mange hvalpe får en typisk Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog får 5-8 hvalpe pr. kuld.

Hvor stor bliver en Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog er en stor hunderace der bliver mellem 51 og 61 centimeter høj. Den vejer normalt mellem 27 og 45 kg. Højden og vægten kan svinge alt efter om det er en han eller hun.