Afghansk mynde

Raceinformation

Levetid

12-14 år

Vægt

22-34 kg

Højde

69-74 cm

Den afghanske mynde er en fantastisk smuk og selvstændig hund. Den har et stort motionsbehov og er hengiven og loyal overfor sin familie - dog ikke så meget over for fremmede. Den kræver en del pelspleje, men fælder til gengæld ikke så meget som man skulle tro. Den kommer oprindeligt fra Afghanistan og senere fremavlet i Storbritannien.

Historie

Den afghanske mynde eller blot afghaner, blev tilsyneladende fremavlet af nomadefolk i henholdsvis Afghanistan, Indien og Pakistan for mange tusinde år siden.

Racen blev brugt som jagthund - hvor hunden blev sat til, at jage mindre dyr som eksempelvis harer - men også meget større byttedyr som Gazeller.

Man kender ikke alt til racens oprindelse, da krigsførelse førte til tab af racens historie.

Man ved dog, at racen oprindeligt blev kaldt Tazi og at DNA-spor har vist, at afghaneren kan spores tilbage til før den kristne æra. Så den afghanske mynde er altså én af verdens ældste hunderacer der kan dateres flere tusinde år tilbage.

Den afghanske mynde menes at være tættere beslægtet med hundene i oldtidens historie end de nuværende racer.

Flot brun Afghansk mynde
Flot brun Afghansk mynde

Den afghanske mynde til Europa

Soldater bragte i 1800-tallet den afghanske mynde til Europa efter krig i Afghanistan. Den afghanske mynde som vi kender i dag i Danmark og resten af i Europa er blevet fremavlet i Storbritannien og anses nu for værende dets hjemland. Storbritannien er også ansvarlig for racestandarden.

Den afghanske mynde var tæt på, at uddø i England i 1900-tallet under 1. verdenskrig, da manglende ressourcer gjorde, at man havde svært ved, at fremavle og opdrætte hundene.

Da man nåede til 1920erne begyndte officerer fra den britiske hær, at tage racen med til vesten - nærmere betegnet USA. I 1927 blev den afghanske mynde registreret i AKC. Hele 34 år senere - i 1961 - blev den afghanske mynde også registreret i FCI.

Zeppo Marx fra Max Brothers var én af de første mennesker der bragte den afghanske mynde til USA.

Afghansk mynde leger i græsset
Afghansk mynde leger i græsset

Barbie hjalp den afghanske myndes popularitet

Den afghanske myndes popularitet tog et stort spring i 1970erne da Mattel (ejer af Barbie-brandet), valgte at gøre en afghansk mynde til Barbies nye kæledyr. Den afghanske mynde fandt sammen med Barbie vej ind i utallige hjem verdenen over.

Temperament

Afghaneren passer typisk til en familie hvor det er den eneste hund i familien. Mange hunderacer kan godt finde på, at gø et par gange eller to når der kommer gæster eller fremmede på besøg.

Den afghanske mynde derimod vil nærmere ignorerer gæsternes tilstedeværelse end, at give dem en varm velkomst. Denne hunderace er ikke velegnet som vagthund.

Til trods for, at denne hunderace typisk er ligeglad med fremmede, så vil den være loyal og hengiven over for sine ejere og dem den kender godt.

Man skal dog som ejer af en afghansk mynde ikke forvente, at blive mødt med logrende hale og en hund der hopper op og ned af dig, så snart du træder ind af døren.

Afghansk mynde står i efterårsblade
Afghansk mynde står i efterårsblade

En selvstændig hund med et stort jagtinstinkt

Den afghanske mynde er meget selvstændig og kan godt være noget af en mundfuld når det kommer til træning. Den har ikke den store lyst til, at tilfredsstille sin ejer som så mange andre hunderacer (f.eks Golden Retriever, Border Collie eller Schæferhunden).

Man bør også være forsigtig hvis man slipper sin afghaner løs i haven, da den stadig har et jagtinstinkt der udgør en fare for eksempelvis naboens kat.

Hvis man har mindre dyr eller andre hunde i hjemmet inden man anskaffer sig en afghansk mynde, så bør man overveje om det er det rigtige valg. Grundet dens jagtinstinkt kan man risikere, at den vil jage mindre hunde, katte eller andre dyr i hjemmet.

Gylden Afghansk mynde står på græsset
Gylden Afghansk mynde står på græsset

Er en afghansk mynde god til børn?

Det er en familievenlig hund der som regel fungerer meget godt sammen med børn. Den afghanske mynde er ofte at se på hundeudstillinger rundt omkring i verden, men det er primært en familiehund.

Er en afghansk mynde god til førstegangsejere?

En afghansk mynde anbefales ikke umiddelbart til førstegangsejere grundet dens noget krævende personlighed.

Skulle man som førstegangsejer vælge, at anskaffe sig en afghansk mynde alligevel, så er det vigtigt, at man laver research om hunderacen inden. Det er essentielt for et godt forhold mellem hund og ejer, at man som ejer ved hvad man går ind til.

Fantastisk flot Afghansk mynde står i position
Fantastisk flot Afghansk mynde står i position

Aktivitet og motionsbehov

En Afghansk mynde er i dén grad en hunderace der har behov for meget motion. Det er noget man skal overveje kraftigt inden man anskaffer sig en hund som denne.

Alt i alt har afghaneren brug for omkring 2 timers daglig motion. Her er gåture, løbeture, træning samt andre aktiviteter naturligvis inkluderet, men det er meget tid man skal afsætte til hundens daglige motionsbehov.

Hvis man har vandløb eller et sted hvor den kan springe i, så er det måske rart at vide, at det er en hunderace der er ekstremt glad for, at svømme.

2 afghanske mynder kigger ind i kameraet
2 afghanske mynder kigger ind i kameraet

En afghansk mynde klog men keder sig nemt

Den afghanske mynde er en meget intelligent hunderace. Med det sagt, så har de et meget stort jagtinstinkt, som desværre kan komme til udtryk ved manglende lydighed. Selv den bedste trænede afghaner, kan nægte at lytte til ejerens kommandoer.

Når det kommer til træningen af en afghansk mynde, så anbefales det at man bruger en belønningsbaseret træning, der involverer spil eller mad/godbidder. Det er en hunderace der nemt kan komme til, at kede sig - så selv om den lærer hurtigt, så keder den sig let.

Mange der anskaffer sig en afghansk mynde gør det af de forkerte årsager. De ønsker sig en smuk, flydende og lækker hund de kan vise frem - men hvad de ikke ved er, at de rent faktisk anskaffer sig en lille gavtyv.

Tålmodighed er vejen frem

Som nævnt er belønningsbaseret træning vejen frem. Med det sagt er det også vigtigt, at man som ejer har sig en god portion tålmodighed. Det er en følsom hunderace, så positiv forstærkning i træningen er noget der skal implementeres.

Fun fact: En afghansk mynde kan opnå en topfart på hele 64 km/t. Til sammenligning har verdens hurtigste mand, Usain Bolt, opnået en topfart på 44.72 km/t.

Egner en afghansk mynde sig til lejlighed?

Hvis man ønsker, at eje en afghansk mynde - men bor i lejlighed - så kan du umiddelbart godt være fortrøstningsfuld, da det overraskende nok er en hund der godt kan trives fint i en lejlighed.

Man skal dog være meget opmærksom på den afghanske myndes motionsbehov. Så hvis du bor i lejlighed, så bliver der altså sat nye højder for mængden af motion og aktivitet.

En afghansk mynde kan godt være alene hjemme i korte perioder. Det er dog vigtigt - igen - at nævne, at det i så fald er vigtigt, at alle hundens mentale såvel som fysiske behov bliver stillet på daglig basis, da det ellers kan resultere i destruktiv adfærd.

Flot Afghansk mynde står i position på græsset
Flot Afghansk mynde står i position på græsset

Pels og pleje

En afghansk mynde har et højt niveau af pelspleje. Det er meget vigtigt, at man som ejer eller fremtidig ejer af en afghansk mynde er klar over niveauet af pelspleje.

Et motto for en afghansk mynde lyder; Jo mere du gør, jo mindre besværligt bliver det.

En velplejet afghansk mynde er spektakulær og smuk. Den har en silkeagtig, tyk pels med en tekstur der kan minde om menneskets.

Den fælder ikke så meget som man skulle tro

Til trods for afghanerens helt ufatteligt lange og smukke pels, så fælder den dog ikke så meget som man skulle tro. Da den ikke fælder ret meget og pelsen minder lidt om menneskets hår, så kræver den derimod en trimning i ny og næ.

Den kræver en gennembørstning af pelsen ofte – gerne dagligt. Hvis ikke pelsen bliver børstet ofte kan det resultere i sammenfiltret pels. Mange ejere vælger, at overlade den største post af pelsplejen til en professionel hundesalon.

At ordne pelsen ugentligt på en afghansk mynde er bestemt ikke for nybegyndere. Det kræver både tid, overskud og færdigheder at passe dens pels.

Mange ejere af en afghansk mynde vælger ofte, at sætte hundens pels på hovedet op i en knold - eller på anden måde sætte håret således, at pelsen ikke kommer i deres mad eller lukker bakterier inde omkring ørene.

Vær opmærksom på øreinfektioner

Som så mange andre hunderacer med hængeøre, så har en afghansk mynde også tendens til øreinfektioner. Det kan anbefales at kigge ørene igennem ved et ugentligt bad.

Der findes forskellige produkter der kan afhjælpe og forebygge infektion i ørene, men det bør man snakke med sin dyrlæge om. Hvis hundens øre begynder at lugte fælt/grimt, ser rødt ud eller virker ømt kan det være tegn på en øreinfektion.

Man bør også holde øje med om hunden kradser sig meget omkring øret eller pludselig begynder at ryste hovedet, da også det kan være tegn på en eventuel infektion.

Bad din afghanske mynde regelmæssigt

En afghansk mynde skal også bades ret regelmæssigt. Ca. en gang om ugen.

Husk at børste hundens tænder

Tænderne bør mindst børstes 2-3 gange i ugen – helst dagligt. Ugentlige eller daglig tandbørstning kan forebygge dårlig ånde og tandsten som kan forårsage yderligere problemer i munden/gummerne.

Neglene

Når det kommer til neglene, så bør disse klippes 1-2 gange i måneden, hvis ikke den selv slider dem ned. Hvis man kan høre en klikkende lyd når hunden går, så er det formentlig et tegn på, at neglene er ved, at være for lange.

Afghansk mynde står i sneen
Afghansk mynde står i sneen

Er en afghansk mynde allergivenlig?

Der er mange der mener, at en afghansk mynde er det der kaldes en hypoallergen hund (allergivenlig hund). Det er dog ikke rigtigt, da der i praksis ikke findes hypoallergene hunderacer.

Det der kan være afgørende når det kommer til allergi overfor hunde, er hvor meget den enkelte hunderace fælder og skæller. Her kan man tage i betragtning, at en afghansk mynde generelt set ikke fælder eller skæller ret meget. Men der er ingen allergisikre hunde.

Smuk hvid og sort Afghansk mynde står foran en sø
Smuk hvid og sort Afghansk mynde står foran en sø

Udseende

En Afghansk mynde ser jo glamourøs og smuk ud. Med dens lange pels og dens smidige og slanke kropsbygning, er det en hunderace der bliver brugt meget som udstillingshunde.

Pelsen føles silkeblød og findes i næsten alle farver. Faktisk er det sådan, at pelsens farve også kan svinge alt efter hvorfra den kommer i verden. Eksempelvis har afghanske mynder fra bjergområder en tykkere og mørkere pels, mens afghanske mynder fra ørkenen har en lysere farve og mindre volumen.

Den har et langt og slankt ansigt der gør, at deres snude/næse bliver ret fremtræden. Halen er lang og tynd der krøller opad i en ring.

En voksen afghansk mynde vejer typisk mellem 22 kg og 34 kg. Den opnår en skulderhøjde på hele 69-74 cm. Netop derfor går den afghanske mynde også under kategorien store hunderacer.

Afghansk mynde løber sig en tur i græsset
Afghansk mynde løber sig en tur i græsset

Berømtheder der har ejet en afghansk mynde

Udover den ikke-menneskelige men stadig berømte Barbiedukke, så har andre berømtheder som eksempelvis Pablo Picasso også ejet en afghansk mynde. Pablo Picasso var så betaget af sin hund - der i øvrigt hed Kabul - at han inkluderede den i mange af hans malerier.

Derudover har vi artisten Salvador Dali, sangerinden Marianne Faithfull, den indiske politiker Indira Gandhi og sangerinden/sangskriveren Stevie Nicks - der alle fire har ejet en afghansk mynde.

Flot langhåret Afghansk mynde
Flot langhåret Afghansk mynde

Helbred og sygdomme

Alle hunde kan potentielt blive syge og have helbredsproblemer. Hvis man vil sikre sig bedst mod helbredsproblemer, så bør man købe en hund fra en kennel der har alle papirer i orden.

Når det kommer til kendte helbredsproblemer hos afghanske mynder omfatter det: hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD), hypothyroidisme og strubelammelse.

En afghansk mynde har en typisk levealder på 12-14 år.

Svar på spørgsmål om den afghanske mynde

Hvad koster en afghansk mynde

Det er svært, at svare konkret på. Men man skal forvente, at prisen som minimum ligger på 10.000 kroner. Nogle er dyre andre er billigere.

Når det kommer til valg af hund, er prisen ikke alt. Vær sikker på, at papirerne er i orden og sørg for, at helbredskontrol og vaccinationer i orden.

Hvad hedder afghansk mynde på engelsk

Afghan hound – det er engelsk for navnet afghansk mynde.

Hvor hurtig løber en afghansk mynde

Den afghanske mynde er én af verdens hurtigste hunderacer med en topfart på hele 64 km/t.

Hvad betyder mynde?

Mynde er et ord der beskriver hundens fysiske slanke udseende. Udtrykket kommer fra norrønt mjór.