Afghansk mynde

Afghansk mynde

Raceinformation

Levetid

12-14 år

Vægt

22-34 kg

Højde

69-74 cm

Den afghanske mynde er en fantastisk smuk og selvstændig hund. Den har et stort motionsbehov, er hengiven og loyal overfor sin familie – ikke så meget overfor fremmede. Den kræver en del pelspleje, men fælder til gengæld ikke så meget som man skulle tro. Den kommer oprindeligt fra Afghanistan og senere fremavlet i Storbritannien.

Historie

Den afghanske mynde eller blot afghaner, blev tilsyneladende fremavlet af nomadefolk i henholdsvis Afghanistan, Indien og Pakistan for mange tusinde år siden. Man kender dog ikke alt til racens oprindelse, da krigsførelse førte til tab af racens historie.

Soldater bragte i 1800-tallet den afghanske mynde til Europa efter krig i Afghanistan. Den afghanske mynde som vi kender i dag i Danmark og resten af i Europa er blevet fremavlet i Storbritannien og anses for værende dets hjemland. Storbritannien er også ansvarlig for racestandarden.

Temperament

Afghaneren passer typisk til en familie hvor det er den eneste hund i familien. Mange hunderacer kan godt finde på, at gø et par gange eller to når der kommer gæster eller fremmede på besøg. Den afghanske mynde derimod vil nærmere ignorerer gæsternes tilstedeværelse end, at give dem en varm velkomst. Denne hunderace er ikke velegnet som vagthund.

Til trods for, at denne hunderace typisk er ligeglad med fremmede, så vil den være loyal og hengiven overfor sine ejere og dem den kender godt.

Den afghanske mynde er neget selvstændig og kan godt være noget af en mundfuld når det kommer til træning. Den har ikke den store lyst til, at tilfredsstille sin ejer som så mange andre hunderacer (f.eks Golden Retriever, Border Collie eller Schæferhunden).

Man bør også være forsigtig hvis man slipper sin afghaner løs i haven, da den stadig har et jagtinstinkt der udgør en fare for eksempelvis naboens kat. Hvis man har mindre dyr eller andre hunde i hjemmet inden man anskaffer sig en afghansk mynde, så bør man overveje om det er det rigtige valg. Grunden dens jagtinstinkt kan man risikere, at den vil jage mindre hunde, katte eller andre dyr i hjemmet.

Det er en familievenlig hund der kan godt sammen med børn. Den afghanske er ofte at se på hundeudstillinger rundt omkring i verden, men den er primært en familiehund.

Aktivitet og motionsbehov

Den afghanske mynde har brug for daglig motion – og rigeligt af det.

Pels og pleje

En afghansk mynde har et højt niveau af pelspleje. Det er meget vigtigt, at man som ejer eller fremtidig ejer af en afghansk mynde er klar over niveauet af pelspleje. En velplejet afghansk mynde er spektakulær og smuk. Den har en silkeagtig, tyk pels med en tekstur der kan minde om menneskets.

Til trods for afghanerens helt ufatteligt lange og smukke pels, så fælder den dog ikke så meget som man skulle tro. Da den ikke fælder ret meget og minder lidt om menneskets hår, så kræver den derimod en trimning i ny og næ.

Den kræver en gennembørstning af pelsen ofte – gerne dagligt. Hvis ikke pelsen bliver børstet ofte vil det resultere i sammenfiltret pels. Mange ejere vælger, at overlade den største post af pelsplejen til en professionel hundesalon. At ordne pelsen ugentligt på en afghansk mynde er bestemt ikke for nybegyndere. Det kræver både tid, overskud og færdigheder at passe dens pels.

Som så mange andre hunderacer med hængeøre, så har en afghansk mynde også tendens til øreinfektioner. Det kan anbefales at kigge ørene igennem ved et ugentligt bad. Der findes forskellige produkter der kan afhjælpe og forebygge infektion i ørene, men dette bør man snakke med sin dyrlæge om. Hvis hundens øre begynder at lugte fælt/grimt, ser rødt ud eller virker ømt kan det være tegn på en øreinfektion. Man bør også holde øje med om hunden kradser sig meget omkring øret eller pludselig begynder at ryste hovedet, da også det kan være tegn på en eventuel infektion.

Tænderne bør mindst børstet 2-3 gange i ugen – helst dagligt. Ugentlige eller daglig tandbørstning kan forebygge dårlig ånde og tandsten som kan forårsage yderligere problemer i munden/gummerne.

Når det kommer til neglene, så bør disse klippes 1-2 gange i måneden, hvis ikke den selv slider dem ned. Hvis man kan høre en klikkende lyd når hunden går, så er det et tegn på, at neglene er ved, at være for lange.

Helbred og sygdomme

Alle hunde kan potentielt blive syge og have helbredsproblemer. Hvis man vil sikre sig bedst mod helbredsproblemer, så bør man købe en hund fra en kennel der har alle papirer i orden.

Når det kommer til kendte helbredsproblemer hos afghanske mynder omfatter det: hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD), hypothyroidisme og strubelammelse (larynxparese).

Svar på spørgsmål om den afghanske mynde

hvad koster en afghansk mynde

Det er svært, at svare konkret på. Men man skal forvente, at prisen som minimum ligger på 10.000 kroner. Nogle er dyre andre er billigere.

Når det kommer til valg af hund, er prisen ikke alt. Vær sikker på, at papirerne er i orden og sørg for, at helbredskontrol og vaccinationer i orden.

hvad hedder afghansk mynde på engelsk

Afghan hound – det er engelsk for navnet afghansk mynde.

Hvor hurtig løber en afghansk mynde

Den afghanske mynde er én af verdens hurtigste hunderacer med en topfart på hele 64 km/t.

Tekniske detaljer

FCI navn

Afghan Hound

FCI nummer

228

Gruppe

10

Oprindelse

Afghanistan

Allergivenlig

Nej

Karakteristik

Gøen

God til lejligheder

Kattevenlig

Børnevenlig

Hundevenlig

Venlig mod fremmede

Motionsbehov

Pelspleje

Intelligens

Fældning

Træning

Legelyst