Borzoi

Raceinformation

Levetid

10-12 år

Vægt

Han: 34-48 kg
Hun: 27-41kg

Højde

Han: 71 cm
Hun: 66 cm

Borzoi er en af de smukkeste og mest imponerende hunderacer der findes. Den er med sit glade, rolige og behagelige temperament en hunderace man ikke kan komme uden om.

Den har et meget karakteristisk udseende og bliver i nogle kredse omtalt som den russiske ulvehund.

Historie

Borzoi blev oprindeligt fremavlet til at jage byttedyr så store som ulve. Ja - du læste rigtigt. Racen opstod omkring 1700-tallet og blev fremavlet ved, at Arabiske greyhounds blev parret med forskellige tykpelsede hunderacer.

Navnet Borzoi er meget passende i forhold til hundens egenskaber, idet Borzoi betyder "hurtig" på gammel russisk. Det ér nemlig en hurtig, robust og adræt hund.

Sort og hvid Borzoi i sprint
Sort og hvid Borzoi i sprint

Jagtprøver

I det gamle Rusland udførte man såkaldte jagtprøver for alle hunde. På den måde kunne de stærkeste, mest robuste og hurtigste hunde udvælges, så man kunne avle videre på dem. De som ikke passede ind i avlsprogrammet blev diskvalificeret og deres genmasse blev ikke videreført.

Jagtprøverne fungerede på den måde, at man samlede over 100 hunde af forskellige racer og typer - herunder også gravhunde. Lige så mange mennesker deltog i jagtprøven. Målet var at teste hundene, når de skulle jage vildt.

Nogle gange var smådyr som kaniner, harer, ræve og lignende. Borzoi derimod jagtede primært ulve.

I 1650 blev den første standard skrevet for hunderacen Borzoi. I flere hundrede år blev racen fremavlet og videreudviklet ud fra den første standard. I starten af 1900-tallet begyndte eksporten af Borzoi til andre lande.

Racen blev dermed kendt i både Skandinavien, Europa, England og USA (USA allerede i slutningen af 1800-tallet).

FCI og AKC

Borzoi blev anerkendt af FCI i 1956 og en officiel standard fra FCI blev i 2019 offentliggjort. AKC, som er den officielle amerikanske kennelklub, anerkendte faktisk allerede Borzoi i 1891.

Temperament

Borzoi er en yderst intelligent hunderace som er meget loyal overfor sin familie og ejere. Det er en hunderace der er venlig og kærlig overfor familiens børn.

En Borzoi har et meget stort jagtinstinkt. Det er meget vigtigt, at man tager højde for det, hvis man som fremtidig ejer vælger, at anskaffe sig en Borzoi. Det er nemlig sådan, at der er nogle helt specifikke ting man skal tænke på når man har med den her type hunde at gøre.

Portræt af en Borzoi
Portræt af en Borzoi

Hold din Borzoi i snor

Medmindre du har en have der er rigtig godt indhegnet - eller er i en hundeskov med god indhegning, så er det vigtigt, at du altid har den Borzoi i snor. En Borzoi er en intelligent hunderace, men dens jagtinstinkt kan ofte tage over.

Hvis din Borzoi får øje på en fugl, mus, ræv eller en hare - så kan den med det samme sætte i sprint og så vil du have meget svært ved at kalde den tilbage igen, medmindre den mister fokus på sit bytte.

Hegn din have ind

Hvis du har en have og ønsker, at din Borzoi skal hygge sig i den, så er det - som skrevet ovenfor - meget vigtigt, at du hegner haven rigtig godt ind. En Borzoi kan nemt springe over små hegn og stakitter så let som ingenting.

Andre dyr i hjemmet

En Borzoi kan som udgangspunkt egentlig fungere meget godt med andre dyr i hjemmet. Her er det dog vigtigt at nævne, at tidlig socialisering er nøglen til succes. Det er altså svært, at introducere en voksen Borzoi uden erfaring til andre dyr.

Hvis ikke man får socialiseret sin Borzoi ordentligt, så kan det altså gå grueligt galt grundet dens store jagtinstinkt. Så kaniner, fugle, rotter og mus i hjemmet kan altså være i fare, hvis ikke hunden er vant til det.

Selv med korrekt opdragelse og socialisering er det vigtigt at holde opsyn med alle interaktioner.

På vagt overfor fremmede

Fremmede mennesker har en Borzoi som udgangspunkt ikke noget imod, men det kan godt tage en rum tid før den er tryg nok ved, at mennesker som den ikke har set før er i nærheden.

Her er det vigtigt at man anerkender hundens behov og lader den se de nye mennesker an. Før eller siden vil den formentlig gerne hilse på.

Aktivitet og motionsbehov

En Borzoi har brug en god mængde motion på daglig basis. Det er en stor hunderace der vejer op mod 48 kilogram. Som bekendt er en Borzoi en ufattelig hurtig hund - og det kan anbefales at man udnytter dens fart og styrke under den daglige motion og træning.

Når der kommer til træning af en Borzoi, så er positiv forstærkning vejen frem. Hvis man har en negativ holdning og skælder hunden ud, så vil den formentlig gå i baglås og/eller protestere.

Du vil hurtigt mærke, om din Borzoi er utilfreds, for den stopper simpelthen bare med at samarbejde og vil ikke deltage i de aktiviteter du byder den.

En Borzoi bliver betegnet som værende meget let at træne. Det skyldes simpelthen at den gerne vil behage sin ejer og at den er meget intelligent og nysgerrig.

Stor Borzoi står med mindre hund ved vandet
Stor Borzoi står med mindre hund ved vandet

Passer til en aktiv familie

En Borzoi vil elske at være en del af en aktiv familie. Her er der tale om både gåture og løbeture. Det er en hund der elsker at komme ud og som er meget nysgerrig på verden omkring sig.

Hvis du som ejer ønsker at din Borzoi skal gå til hundesport, så er Agility helt sikkert en mulighed. Det er en hunderace, der vil klare sig ufatteligt godt i Agility, da den som bekendt er både hurtig og adræt.

Pels og pleje

Pelsen på en Borzoi er vanvittig smuk, glansfuld og unik. Dens fulde og silkeagtige pels giver hunden et meget særpræget udseende.

En Borzoi bør bades med jævne mellemrum. Det er dog vigtigt, at man ikke bader hunden for meget. Alle hunde har nogle naturlige og beskyttende olier i pelsen. Hvis disse skylles ud for ofte, så kan det resultere i gener som kløe og tør hud.

Som minimum bør du børste din Borzoi 2 gange i ugen - og gerne mere. Det er en race der fælder en del løbende og som har to store sæsonfældninger.

Hvis du hader at finde støvsugeren frem med jævne mellemrum, så bør du nok overveje om en daglig børstning måske ikke kan være vejen frem. På den måde kan du mindste mængden af hundehår i hjemmet.

Ører

Det er selvfølgelig vigtigt, at der er styr på hundens ører. Ørerne hænger en smule på en Borzoi, så derfor er det vigtigt at man er opmærksom på eventuelle infektioner eller ophobning af skidt i og omkring øret og øregangene.

Når ørene skal renses på en Borzoi - eller hunde generelt, så bør man bruge noget ørerens som er godkendt til hunde og som nogle vatrondeller. Sørg for, at få renset det hele godt og grundigt igennem og husk at du ikke må efterlade rensemiddel/vand i hundens øre. Det kan nemlig danne grobund for bakterier.

Tænder

Man bør børste sin hunds tænder et par gange i ugen. Helt optimalt skal hundens tænder børstes på daglig basis. Dette er fordi hunde let danner plak og tandsten.

For at gøre tandbørstningen nemmere, så kan det anbefales at man finder nogle gode tyggeben eller noget legetøj der hjælper til med at holde tænderne rene.

Men en god hundetandpasta og en god hundetandbørste kan gøre underværker. Det vil helt sikkert gavne dig som ejer og hunden på længere sigt.

Negle

Neglene på en Borzoi skal klippes når der er behov for det. En aktiv hund som en Borzoi har måske ikke så meget brug for at få klippet sine negle som andre hunde. Det skyldes, at den simpelthen formår at slide sine negle naturligt, når den går, løber og træner.

Skulle du dog opleve at din Borzoi "klikker" når den går hen af gulvet, så er det et tegn på at hundens negle er for lange.

Man bør anskaffe sig en god negleklipper til hunde. Når værktøjet er på plads, så kan man begynde at klippe hundens negle. Vær meget opmærksom på, at alle hunde har en lille blodåre eller et blodkar om man vil til at løbe ned gennem et stykke af neglen.

Det er vigtigt, at man forsøger at undgå at klippe i neglens blodåre, da det er en meget smertefuld oplevelse på hunden.

Sort/hvid Borzoi i løb
Sort/hvid Borzoi i løb

Helbred og sygdomme

Borzoi er egentlig en ganske sund hunderace og har ikke ret mange generelle sundhedsproblemer. Hofte- og albuedysplasi er nok én af de sygdomme man skal holde mest øje med hos denne hunderace.

Overvægt kan også være et problem for en Borzoi. Hvis en Borzoi ikke får den rette mængde motion og ikke bliver stimuleret nok samtidig med, at der måske bliver givet rigeligt med godbidder, så kan det føre til overvægt.

God kost og næring kombineret med daglig træning og motion vil medvirke til, at din Borzoi får et længere, bedre og sundere liv.

Svar på spørgsmål om Borzoi

Hvad koster en Borzoi?

En Borzoi koster mellem 14.000 og 16.000 kroner. Her er der tale om en raceren hund med stamtavle.

Hvad vejer en Borzoi?

En hunhund af racen Borzoi vejer 27-41 kg og bliver omkring 66 cm høj. En hanhund er lidt større og vejer ofte 34-48 kg og bliver 71 cm høj.

Hvor hurtigt kan en Borzoi løbe?

En Borzoi er én af verdens hurtigste hunde og kan nå en topfart på hele 58 km/t.

Hvor gammel kan en Borzoi blive?

En Borzoi bliver typisk mellem 10 og 12 år gammel. Der er mange faktorer det kan spille ind i den beregning. Alt fra kost og gener spiller en rolle når det kommer til hundens levealder.

Er en Borzoi god for førstegangsejere?

En Borzoi er måske ikke det bedste valg for en førstegangsejer. Det kan være noget af en mundfuld at underholde og træne en Borzoi. Det er en hunderace er til tider kan være lidt stædig og det kræver ofte sin mand eller kvinde, at håndtere denne hunderace.

Er en Borzoi nem at træne?

En Borzoi er med rette investering i træningen en meget nem hund at træne. Det er en rigtig intelligent hunderace som gerne vil behage sin ejer. Med positiv forstærkning og rette metoder så vil din Borzoi kunne lære nye tricks og kommandoer på meget kort tid.