Schæferhund

Raceinformation

Levetid

10-13 år

Vægt

Han: 30-40 kg
Hun: 22-32 kg

Højde

Han: 60-65 cm
Hun: 55-60 cm

Schæferhunden er en af de mest populære hunderacer i Danmark og det er ikke uden grund. Schæferen er en hyrdehund der har mange brugbare egenskaber.

Det er en intelligent hunderace der bliver brugt som arbejdshund for eksempelvis politiet og militæret. Den egner sig godt som førerhund for blinde og svagtseende og sidst men ikke mindst, så er det en fantastisk kærlig familiehund der er god til børn.

Historie

I 1800-tallet blev Schæferhunden fremavlet af en tysker ved navn Max von Stephanitz. Målet var gennem hans målrettede opdræt, at skabe en perfekt og alsidig brugshund, hvilket må siges, at være lykkedes. Schæferhunden er et resultat af parringer mellem forskellige tyske fårehunde og den velkendte collie race.

Max Von Stephanitz fik fremavlet den første kendte schæferhund i Januar 1895. Den fik navnet Horand von Stephanitz og danner den genetiske base for den Schæferhund vi kender i dag.

Det tyske navn for Schæferhund er ” Deutscher Schäferhund”. Schäfer betyder hyrde/fårehyrde. Den engelske oversættelse er en direkte oversættelse og bliver til ”German Shepherd Dog” – Tysk Hyrdehund.

Selektiv avl har gjort Schæferhunden til den, den er i dag. De hunde der viste sig, at have upassende adfærd eller havde mangler i form af lydighed, beskyttelse eller sporing, blev der ikke avlet videre på.

Smuk langhåret schæferhund leger i sandet ved vandet
Smuk langhåret schæferhund leger i sandet ved vandet

Temperament

Schæferhunden er en meget intelligent hund, der er selvstændig, samarbejdsvillig og har en stor lyst til, at lære og bruge sige selv. Det er en exceptionel arbejdshund, men også en fantastisk og engageret familiehund, der er god til børn.

Det er en frygtløs hunderace og derfor egner Schæferen sig også som vagthund. En fyr ved navn Stanley Coren offentliggjorde i 1994 en bog der skulle rangere forskellige hunderacer efter intelligens. Bogen hedder ” The Intelligence of Dogs”.

Tre schæferhunde til hundetræning
Tre schæferhunde til hundetræning

En meget intelligent hund

Han rangerer Schæferhunden som værende den tredje mest intelligente hund i verdenen, kun overgået af hunderacerne; Border Collie og Pudlen. Det er relevant fordi at Schæferen er en meget fysisk stærk hund – meget stærkere end både Border Collien og Pudlen.

Det betyder, at dens styrke kombineret med dens høje intelligens gør den til en fantastisk servicehund og arbejdshund. Det er blandt andet også derfor, at det er den mest udbredte brugshund i verden.

Politihund (Schæferhund) træner med sin ejer
Politihund (Schæferhund) træner med sin ejer

Schæferhunden er ikke en mere aggressiv hunderace end andre hunde

Schæferhunden bliver tit og ofte bliver brugt at politi, militær og som vagthund betyder ikke, at det er en aggressiv hunderace – ikke mere end så mange andre hunderacer. Når man ser på lister over skambid i Danmark, så ligger Schæferhunden ofte i top 3.

Én af grundende til at Schæferhunden oftest figurerer højt på disse lister er, at det er en meget udbredt hunderace i Danmark. Tallene indeholder også bid/skambid som et sket ved arbejdsopgaver, som eksempelvis politiopgaver. Det skal dog tilføjes, at Schæferhunden har en stærk beskyttende adfærd, som gør, at den kan agere uhensigtsmæssigt.

Schæferhvalp giver pote
Schæferhvalp giver pote

Socialisering af en Schæferhund

Det er vigtigt, at Schæferen bliver socialiseret allerede fra hvalp og har kontakt med forskellige mennesker. Det skyldes, at den har et fremragende beskytterinstinkt, som fortæller den, at den f.eks skal beskytte børnene i hjemmet. Det er vigtigt, at man lærer Schæferhunden at skelne mellem hvad der er en reel trussel og hvad der ikke udgør en trussel for sin familie.

Schæferhunden er en mild og kærlig hund, der virkelig knytter sig stærkt til sin ejer og familie. En omplacering vil af selvsamme årsag ikke altid være lige nem, da den vil vente på, at sin ejer kommer tilbage efter den – det kan give adfærdsmæssige problemer.

Schæferhund løber på græsset
Schæferhund løber på græsset

Hundens temperament afhænger i høj grad af dens ejer

Når det kommer til det generelle temperament af en Schæferhund, så afhænger dette meget af hvordan ejerens holdning er og hvordan opdragelsen er. Det er vigtigt, at man som ejer af en Schæferhund træner den rigtigt fra dag 1 – hvis man er en uerfaren ejer af en Schæferhund så bør man uden tvivl tage kurser i træning og opdragelse.

En Schæferhund egner sig ikke just til, at være alene en hel dag. Så hvis ejeren arbejder meget, er meget hjemmefra eller ikke har tid til, at aktivere hunden, så kan det resultere i destruktiv og uhensigtsmæssig adfærd. Det betyder, at den kan begynde at gø, gnave i tingene eller blive angst.

Schæferhund løber med en pind i munden
Schæferhund løber med en pind i munden

Aktivitet og motionsbehov

Schæferhunden er en aktiv hund, der har brug for opgaver og en god portion motion hver dag. En schæferhund skal stimuleres både fysisk og mentalt. Mental stimulering er et lige så vigtigt punkt af hundens opdragelse som den fysiske stimulering er.

Det er en race der elsker, at gøre sin ejer tilfreds og har en trang til, at arbejde – hårdt. Det anbefales, at den bliver luftet 2-3 gange om dagen i form af gåture. Schæferhunden elsker også simple lege, som eksempelvis bare dét at kaste en bold og bringe den tilbage til sin ejer.

Når det kommer til den deciderede træning af en Schæferhund, så er lydighedstræning vigtigt – allerede fra hvalp. Allerede i en tidlig alder er Schæferhunden klar til, at lære og det kan med fordel udnyttes.

Schæferhvalp med hængeører ligger i græsset
Schæferhvalp med hængeører ligger i græsset

Manglende fysisk og mental stimulering kan resultere i uhensigtsmæssig adfærd

Hvis ikke Schæferhundens behov bliver dækket og stillet, så kan den – som førnævnt – udvise en destruktiv og uhensigtsmæssig adfærd. Det viser sig f.eks ved, at den bider i ting (sko, gardiner, sofaer m.fl.) eller gør.

Det vil den gøre i frustration fordi den keder sig og ikke udnytter sit potentiale. Det ér en hunderace der kræver, at man er det for den. Den kræver sin daglige motion og sin daglige portion arbejdsopgaver.

Hvis ikke man selv kan finde på ting, at beskæftige sin hund med, så kan man eventuel gå til hundesport som f.eks agility eller lydighedstræning. Her træner du med andre hundeejere, hvor i kan dele jeres gode råd og erfaringer. Et plus der også er ved hundesport er, at hunden bliver socialiseret.

Langhåret schæferhund kigger ind i kameraet
Langhåret schæferhund kigger ind i kameraet

Pels og pleje

Schæferhunden er en hunderace der fælder en del. Det skal nok forventes, at man skal finde støvsugeren frem noget hyppigere end man er vant til. Det anbefales, at man børster hunden jævnligt. Det vil mindske risikoen for unødvendig meget pels i hjemmet og så vil det selvfølgelig bidrage til, at den har en flot, pæn og glat pels.

En Schæferhund fælder en del. Den fælder en smule gennem hele året, men der kommer også et par sæsonfældninger, som er en del voldsommere. Det vil være en god idé, at børste lidt ekstra i denne periode.

Bad

Schæferen har brug for et bad 2-4 gange om året. Hvis det er en hund der virkelig elsker, at gøre sig beskidt, så kan det naturligvis være, at det kræver et ekstra bad i ny og næ. En Schæferhund har nemlig der der normalt bliver omtalt som værende ”en selvrensende pels”, hvilket egentlig blot betyder, at når pelsen tørrer, så vil alt skidt og snavs falde lige så stille af.

Bader man en Schæferhund for ofte, vil de naturlige olier i pelsen blive beskadiget – af samme årsag er det også vigtigt, at man bruger en rigtig hundeshampoo, da pH-værdigen i hundens pels ikke er identisk med menneskers.

Hundeejer træner sin schæferhund
Hundeejer træner sin schæferhund

Negle

Når neglene på en Schæferhund skal klippes, så skal der udvises ekstra forsigtighed idet, at Schæferhundens negle er sorte, hvilket kan gøre det svært, at se de blodårer der ligger i neglen. Det kan være yderst smertefuldt for en hund, hvis dens negle bliver klippet for korte.

Det anbefales, at neglene bliver klippet i dagslys eller i et rum med god belysning, da det gør processen lidt nemmere. Hvis man er i tvivl bør man måske lade en professionel klare det.

Ørerne

Ørerne skal renses ofte, da der ellers kan ophobe sig ørevoks og skidt, som kan resultere i en infektion. Man kan få nogle rigtig gode produkter der kræver, at man lige drypper hundens ører i ny og næ, herefter skal det liges masseres ind hvor man så efterfølgende kan fjerne skidtet med en klud.

Det skal så vidt muligt undgås, at putte vand i hunden ører, da det kan danne grund for yderligere infektioner. Så selvom man prøver, at gøre det rigtige, så kan det altså skade mere end det gavner.

Langhåret schæferhund nyder sit friske kødben
Langhåret schæferhund nyder sit friske kødben

Tænderne

En Schæferhund skal have børstet tænder 3-7 gange i ugen. Jo flere gange des bedre. Som med alle hunde, så kan det blive problematisk, hvis ikke det er noget der er blevet trænet allerede fra hvalp. Det er aldrig for sent at starte, men det skader bestemt ikke, at være på forkant og begynde allerede når hunden er hvalp.

Når det kommer til tandbørstning, så er det vigtigt, at man køber de rigtige produkter – altså en reel tandbørste beregnet til hunde og en spiselig tandpasta. Man må aldrig bruge almindelig tandpasta som vi mennesker bruger.

Der er visse typer af hundefoder og hundelegetøj/tyggelegetøj der kan hjælpe til med, at undgå for mange tandsten og for meget plak.

Våd langhåret schæferhund sidder mellem blomster
Våd langhåret schæferhund sidder mellem blomster

Helbred og sygdomme

Et udbredt problem som desværre tit og ofte ses hos større hunderacer - herunder også schæferhunden er albuedysplasi (AA) eller hoftedysplasi (HD).

Svar på spørgsmål om Schæferhunden

Hvad vejer en Schæferhund?

En Schæferhund betegnes som værende en stor hunderace. En hanhund vejer typisk 30-40 kg og måler 60-65 cm i højden (skulderhøjde). En Tæve (hunhund) er lidt mindre, da den vejer 22-32 kg og måler 55-60 cm i højden.

Hvad koster en Schæferhund?

Priser på hunde er generelt svært, at vurdere idet, at det afhænger af mange ting. Hvis der er en Schæfer med stamtavle, så skal man nok forvente, at betale mindst 8.000 for den. Uden stamtavle kan man få en Schæfer til få tusinde kroner.

Vi anbefaler dog altid, at man køber en hund med stambog og gerne fra anerkendte kenneler, da de formentlig vil have renere racer der måske ikke så ofte bliver ramt af diverse sygdomme.

Schæferhund i fuld spurt
Schæferhund i fuld spurt

Hvor hurtigt kan en Schæferhund løbe?

Hurtigt! Hvis hunden er velplejet og ikke overvægtig, så vil den kunne løbe omkring 45-48 km/t. Verdens hurtigste mand – Usain Bolt har en registreret top hastighed på 44.72 km/t, hvilket ikke siger så lidt om hvor hurtig en Schæferhund er.

Hvad forskellen også er, at en Schæferhund kan holde det tempo i noget længere tid end Usain Bolt. Schæferhunden er dog decideret langsom i forhold til en Greyhound som løber omkring 72.5 km/t..

Schæferhvalp sidder i græsset og har fået øje på noget
Schæferhvalp sidder i græsset og har fået øje på noget

Hvor gammel bliver en Schæferhund?

En Schæferhund bliver typisk omkring 10-13 år. Det handler i stor grad også om hvor velplejet hunden er. En velplejet hund der får det rigtige foder og den rette mængde motion, vil typisk blive tættere på 13 år end 10 år. Der er selvfølgelig altid undtagelser og bare fordi man giver sin hund den bedste pleje i verdenen, så er det ikke garanteret, at den lever længere, men chancen bliver forbedret markant.

Schæferhvalp kigger med hovedet på skrå
Schæferhvalp kigger med hovedet på skrå

Hvor mange tænder har en Schæferhund?

Den voksne Schæferhund har normalt 42 tænder. 20 i overmunden og 22 i undermunden. En Schæferhundehvalp har normalt 28 tænder. 14 i overmunden og 14 i undermunden. Hvalpens tænder er egentlige mælketænder og falder lige så stille ud mellem 3-7 måneders alderen og bliver erstattet af de permanente tænder.