Tibetansk terrier

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

8-14 kg

Højde

36-43 cm

Den Tibetanske terrier er en livlig og hengiven hund der er kendt for deres gode natur. Det er af mange anset som værende en fantastisk vagthund, hvilket også gør, at den er naturligt påpasselig overfor fremmede mennesker. Det er ikke en aggressiv hunderace, men vil uden tvivl lade sin ejer vide, at der er lyde den ikke bryder sig om eller har set noget den ikke er vant til.

Det er en intelligent hunderace der elsker, at gøre sin ejer glad. Den skal forstå sin plads i ”flokken”, men med en træning der er fast, retfærdig og blid, så vil man få en fantastisk hund. Det er en hund der egner sig ret godt i familier – især hvis der er tale om familier med lidt ældre børn. En Tibetansk terrier er ikke ret glad for, at blive efterladt alene hjemme og har det egentlig bedst med mennesker omkring sig hele tiden. Hvis den efterlads alene i hjemmet igennem længere tid, så kan den komme til, at kede sig og eventuelt udvikle separationsangst.

En Tibetansk terrier kan blive dominerende, hvis ikke den kender sin plads. Det har den betydning, at den vil blive sværere, at håndtere. En førstegangsejer kan godt anskaffe sig en Tibetansk terrier, da det er en hund der er forholdsvis let, at holde styr på. Det kræver dog, at man læser op på racen, forstår den og ved hvad den kræver. Det er også vigtigt, at man som både erfaren og uerfaren hundeejer ved, at denne hunderace skal stimuleres korrekt i form af motion og aktivitet.

Som så mange terriere, så har også en Tibetansk terrier et stort jagtinstinkt, hvilket vil vise sig ved, at den vil jagte ethvert dyr der løber væk fra den. Det er et træk der ligger dybt i generne på den. Mange kenneler og opdrættere vil for så vidt muligt undgå, at avle på hunde hvor jagtinstinktet er for højt. Hvis man ønsker sig en selvsikker, afslappet og udadvendt hund, så bør en Tibetansk terrier introduceres for så mange forskellige mennesker, situationer og dyr så tidligt som muligt.

Med deres store og flade fødder der har et godt greb, elsker den at lege i stort set alt slags vejr. Det er en hunderace der godt kan lide at afprøve grænser for, at se hvad den kan slippe af sted med.

En Tibetansk terrier vil elske en stor baghave hvor den kan boltre sig og udforske. Det er en mellem hunderace der med sine 8-14 kilo dog godt kan bo i en lejlighed eller et mindre hus. Uanset så er det vigtigt, at hundens behov i form af træning og motion stimuleres korrekt.

Som det før blev beskrevet elsker en Tibetansk terrier, at have mennesker omkring sig – og den hader at være alene. Destruktiv og uhensigtsmæssig opførsel vil være et resultat af den stress hunden føler, hvis den føler sig alene for længe.

En Tibetansk terrier har en forventet levetid på 12-15 år. De vejer typisk mellem 8 og 14 kilo. Det er ikke en allergivenlig hund.