Pomeranian

Raceinformation

Levetid

12-16 år

Vægt

1-3 kg

Højde

18-30 cm

Pomeranian er en lille og livlig hund. Racens navn kommer fra regionen Pommern der ligger i det nordvestlige Polen og det nordøstlige Tyskland. Pomeranian er en intelligent hunderace og er meget hurtig til at lære nye tricks.

De er udadvendte og venlige over for mennesker og andre dyr. Selvom racen Pomeranian er en lille hunderace kan de godt fungere som lidt af en vagthund. Det er nemlig en meget opmærksom hunderace og vil meget gerne gø, hvis der opstår en lyd eller den ser noget som den ikke kender.

2 stk Pomeranian står på græsset
2 stk Pomeranian står på græsset

Historie

Pomeranian er en hunderace, der menes at have sin oprindelse i Pommern-regionen i Polen og Tyskland.

Racen blev først dokumenteret i det 18. århundrede, og den blev mere og mere populær i det 19. århundrede. Dronning Victoria af Storbritannien og Irland var særligt glad for racen, og hendes entusiasme var med til at øge dens popularitet. Pomeranian er nu en af ​​de mest populære hunderacer i verden.

Hvid Pomeranian ligger i græsset
Hvid Pomeranian ligger i græsset

Temperament

Pomeranians er en lille hunderace med meget stor personlighed. De er aktive, legesyge og nysgerrige og elsker at være i centrum for opmærksomheden. Pomeranians er også meget loyale overfor deres ejere - og ikke mindst er de gode selskabshunde.

Det er dog en race der kan være ret vokal og gø meget, så det er vigtigt at socialisere den fra en tidlig alder. Pomeranians kan også være ret stædige og bevidste, så tålmodighed og konsistens er nøglen, når du træner dem.

Pomeranian med en grøn bold i munden
Pomeranian med en grøn bold i munden

Aktivitet og motionsbehov

Manglende aktivitet og motion kan kan føre til kedsomhed, som kan resultere i destruktiv tygning og anden problematisk adfærd. Generelt set har alle hunderacer brug for motion - dette gælder naturligvis også Pomeranian.

Hvis ikke hundens generelle behov bliver stillet, så kan det som før nævnt resultere i en destruktiv adfærd. Det er altså derfor vigtigt, at man sørger for, at din hund ikke mangler stimulation.
Som udgangspunkt har de fleste hunde brug for mindst 2 timers motion og aktivitet om dagen.

Pjusket Pomeranian går sig en tur i græsset
Pjusket Pomeranian går sig en tur i græsset

Hundesport

Hunderacen Pomeranian er det mindste medlem af Spitz-familien og er kendt for sin tykke, bløde pels, rævelignende ansigt og venlige personlighed. Denne race har været et populært kæledyr, siden de blev introduceret til England i 1880erne.

Pomeranian har en meget aktiv og legende personlighed, men nyder stadig at slappe af i huset med sine ejere. De er let at træne og er gode ledsagere for både børn og voksne.

På grund af deres lille størrelse er der ikke mange sportsgrene, som Pomeranian kan deltage i. Der er dog stadig mange sjove aktiviteter, som du og din Pomeranian kan lave sammen.

Portræt af en Pomeranian der sidder på græsset
Portræt af en Pomeranian der sidder på græsset

Udseende

Pomeranian er en lille, kompakt hund med en tyk pels. De mest almindelige farver er orange, sort og hvid, men de kan også findes i andre farver som brun og cremet.

Pomeranians har små, runde øjne, der typisk er mørkebrune eller sorte. De har en lille næse og spids næse. Deres ører er oprejste, og deres hale er krøllet over ryggen. Pomeranians vejer typisk mellem 1 og 3 kg og opnår typisk en højde på 18-30 cm.

Pomeranian bliver trimmet og friseret
Pomeranian bliver trimmet og friseret

Pels og pleje

En Pomeranians pels er meget tyk og tæt, hvilket betyder at der altid vil være lidt vedligehold. Hvis man ikke passer ordentligt på hundens pels, så kan det resultere i store problemer.

Pomeranians skal børstes dagligt med en slicker børste eller en nålebørste. Du bør også bruge en bredtandet kam til at fjerne eventuelle filtre fra deres pels. Det er vigtigt at være blid, når du børster en Pomeranians pels, da deres hud er meget følsom.

At bade en Pomeranian for ofte kan fjerne de naturlige olier fra deres pels, så det er vigtigt kun at bade dem, når det er nødvendigt. Når du bader din Pomeranian, skal du bruge en mild shampoo og balsam lavet specielt til hunde. Sørg for at skylle al sæben ud af deres pels for at undgå irritation.

Efter badning bør du bruge en føntørrer der er indstillet på lav varme til at tørre din Pomeranians pels. Pas på ikke at holde føntørreren for tæt på huden, da det kan forårsage forbrændinger.

Lille sort og brun Pomeranian ligger og slapper af i græsset
Lille sort og brun Pomeranian ligger og slapper af i græsset

Negle

Neglene på en Pomeranian vokser hurtigt. Det er vigtigt, at man sørger for, at sin hunds negle er veltrimmede, da det ellers kan genere den.

Du bør trimme dine Pomeranians negle hver anden til tredje uge. Det kan du selv gøre derhjemme med et par negletrimmere til hunde, eller du kan tage dem med til en professionel hundesalon.

Hvis du vælger, at klippe din Pomeranians negle selv, er det vigtigt at være forsigtig. Deres negle er meget sarte og hvis du klipper dem for korte, kan det være smertefuldt for din hund.

Der løber nemlig et blodkar i hundens negl og hvis man kommer til, at klippe hundens negle for langt op, så det er bedst at starte med kun at klippe en lille smule af hver negl og derefter gradvist øge mængden, du trimmer, efterhånden som du bliver mere komfortabel med det.

Du bør også have noget styptic pulver ved hånden, hvis du ved et uheld skærer klipper neglen for langt op.. Dette vil hjælpe med at stoppe blødningen og forhindre din hund i at have smerter.

Sød Pomeranian løber mellem blade
Sød Pomeranian løber mellem blade

Tænder

Når det kommer til en Pomeranians tænder, så er det vigtigt, at du børster dem 3-5 gange i ugen. Helt optimalt vil det være, hvis du kunne børste dem hver eneste dag. Men som minimum 3-5 gange i ugen.

Der findes en del tyggeben og tyggepinde der lavet til det formål, at skulle rense hundens tænder, når hunden bider i det - dette kaldes for mekanisk tandbørstning og skulle afhjælpe plak og belægninger. Det har dog vist sig, at det sjældent er effektivt nok - men det kan sagtens gøre arbejdet for dig - som ejer - lettere.

Man bør anskaffe sig en tandbørste og noget tandpasta der er lavet specielt til hunde og børste hundens tænder manuelt.

4 Pomeranian i forskellige farver står på rad og række
4 Pomeranian i forskellige farver står på rad og række

Helbred og sygdomme

Nogle af de mest almindelige sundhedsproblemer set i Pomeranians inkluderer:

  • Degenerativ myelopati (DM)
  • Alopecia X
  • Luftrørskollaps
  • Legg-Calve-Perthes sygdom
  • Patella luxation

Derudover er en Pomeranian generelt mere udsat når det kommer til tandsten. Den bør få en tandrensning nogle gange om året - dette er under bedøvelse.

Lille Pomeranian sidder i sin hundetaske
Lille Pomeranian sidder i sin hundetaske

Svar på spørgsmål

Hvor gammel bliver en Pomeranian

En Pomeranian lever typisk mellem 12 og 16 år.

Hvad koster en Pomeranian

Prisen for en Pomeranian er et sted mellem 7.500 og 12.000 DKK. Prisen afhænger blandt andet af opdrætter og stamtavle.

Hvad vejer en Pomeranian

En Pomeranien vejer typisk mellem 1 og 3 kg.

Hvor mange hvalpe får en Pomeranian typisk

En Pomeranian får 3-4 hvalpe per kuld. Pomeranian er en meget lille hunderace og små hunderacer får oftest ikke ret mange hvalpe per kuld.

Hvor stor bliver en Pomeranian

En Pomeranian er en meget lille hunderace og vejer oftest mellem 1-3 kg og opnår en højde på maksimalt 30 cm.