Affenpinscher

Raceinformation

Levetid

12-14 år

Vægt

3-4 kg

Højde

25-30 cm

Affenpinscher er en lille, ruhåret terrierlignende hunderace af Pinscher-typen. Racen er tysk af oprindelse og går tilbage til det 17. århundrede. Navnet "Affenpinscher" betyder "abelignende terrier" og henviser til racens abelignende ansigtstræk og udtryk.

Affenpinscher er intelligente, aktive små hunde med en masse personlighed. De er gode selskabshunde og klarer sig godt i hjem med børn og andre kæledyr.

Sort Affenpinscher med rødt halsbånd står i græsset
Sort Affenpinscher med rødt halsbånd står i græsset

Historie

Affenpinscheren opstod i Tyskland i 1600-tallet. Racen blev skabt ved at krydse Griffon og Puddel-racerne. Affenpinscheren blev oprindeligt avlet til at være en rottejæger, men endte som bekendt med at blive en populær selskabshund.

Selvom Affenpinscheren ikke er en terrier, blev den fremavlet til, at arbejde som en. I 1600-tallet blev Affenpinscheren fremavlet med det formål, at jage og dræbe rotter, mus og andre skadedyr. Om dagen var det en effektiv rottedræber og om natten hjalp den med, at holde dynen varm hos sine ejere.

For få hundrede år siden, troede man faktisk at en Affenpinscher var en krydsning mellem en pinscher og en abe.

Affenpinscher i snor går på græsset til en udstilling
Affenpinscher i snor går på græsset til en udstilling

Temperament

Oprindelig blev Affenpinscheren brugt som rottedræber, hvilket er et instinkt der stadig hænger ved den dag i dag. Selvom en Affenpinscher i langt de fleste tilfælde vil komme godt ud af det med eksempelvis katte, så skal man tage højde for, at dens instinkter kan tage over og begynde, at jage katten. Nogle Affenpinschere vil aldrig jagte en kat, hvorimod andre vil gøre det med det med det samme chancen byder sig.

Affenpinscheren er måske ikke det bedste valg af hund, hvis man har småbørn. Affenpinscheren er meget territorial og vil beskytte sit legetøj, sin mad og sin hundekurv. Chancen for en eventuel konfrontation kan dog minimeres, hvis Affenpinscheren vokser op med dem.

Aktivitet og motionsbehov

Affenpinscheren er med sin lille størrelse ideel til lejligheder. Affenpinscheren bliver klassificeret som værende ”moderat aktiv” og derfor har den brug for sin daglige motion. Et par daglige friske gåture kombineret med leg enten hjemme eller i haven skulle være nok til, at stille Affenpinscherens motionsbehov.

Ikke nok med, at de daglige gåture holder hunden fit og sund, så vil det også socialisere den, når den møder andre hunde og mennesker.

Når det kommer til træning, så nytter det ikke noget, at være hård. Med en Affenpinscher kommer man meget længere hvis man belønner hunden rigeligt og er konsekvent. Hvis man er for hård i sin træning, vil det formentlig resultere i en meget stædig hund, der ikke gider noget som helst.

Hundesport

Affenpinscheren er en lille legesyg hund. Det er let at træne og er en fremragende ledsager.

Når det kommer til diverse hundesport så er Affenpinscheren er bedst egnet til lydighed, agility og flyball. Det er nemlig en ret adræt hunderace der kan bevæge sig meget hurtigt.

Affenpinscher løber på græs
Affenpinscher løber på græs

Udseende

Affenpinscheren er en lille, kompakt hund med en ru og trådet pels (ruhåret). De mest almindelige farver er sort, grå og brun, men de kan også findes i nuancer af rød eller tan.

De har mørke øjne og et langt, udtryksfuldt næseparti. Håret i deres ansigt er ofte længere og mere pjusket end resten af ​​deres krop, hvilket giver dem et lidt komisk udseende.

Affenpinschere er intelligente og kærlige hunde, som er gode ledsagere for familier eller enkeltpersoner. De er aktive og legende, men kan også være rolige og afslappede, når det er nødvendigt eller forventes.

Affenpinscher hvalp sidder på græsset
Affenpinscher hvalp sidder på græsset

Pels og pleje

Pelsen på ​​en Affenpinscher er en af ​​dens mest iøjnefaldende fysiske træk, så det er vigtigt vedligeholde pelsen - ikke blot for at bibeholde dens dejlige udseende, men også for, at minimere eventuelle problemer som en uplejet pels kan forårsage.

Herunder er 6 gode idéer og råd til hvordan du holder hundens pels.

1) Børst din Affenpinschers pels regelmæssigt med en blød børste. Dette vil hjælpe med at fjerne skidt og snavs, samt holde pelsen sund og skinnende.

2) Bad din Affenpinscher med få ugers mellemrum med en hundeshampoo. Dette vil hjælpe med at holde deres hud og pels ren og fri for snavs. Det er vigtigt, at man bruger en shampoo der er lavet specielt til hunde.

3) Klip din Affenpinschers negle med jævne mellemrum ved at bruge en negletrimmer designet specielt til hunde eller en ganske almindelig negleklipper til hunde. Lange negle kan være ubehagelige for din hund og kan også forårsage skader på deres fødder, hvis den bliver fanget i noget, mens den går eller løber.

4) Tjek jævnligt din Affenpinschers ører for tegn på voksophobning eller infektion og rengør dem med en vatrondel gennemvædet i varmt vand, hvis det er nødvendigt.

5) Hold øje med din Affenpinschers tænder og tandkød, og børst dem regelmæssigt med en hundetandbørste og hundetandpasta for at forhindre, at tandproblemer og tandkødssygdomme udvikler sig.

6) Tag din Affenpinscher til regelmæssig kontrol hos en dyrlæge, så eventuelle helbredsproblemer kan opdages og behandles tidligt.

Negle

Som en lille opfølger til ovenstående punkt 3, så er det en god idé at investere i en professionel negletrimmer, der er specielt designet til hunde. Disse typer trimmere har en beskyttelsesskærm på sig, som beskytter din hunds negle mod at blive klippet for korte, hvilket kan være smertefuldt og forårsage blødninger.

En investering i en negletrimmer til din Affenpinscher er selvfølgelig kun nødvendigt, hvis man vælger, at klippe hundens negle selv. Der er mange der vælger, at lade en professionel fra en hundesalon ordne det.

Sørg for at holde øje med eventuelle tegn på infektion, mens du trimmer dine Affenpinschers negle. Hvis du bemærker noget usædvanligt, bør du naturligvis kontakte din dyrlæge.

Tænder

Som nævnt i ovenstående punkt 5, så er det vigtigt at børste din Affenpinschers tænder dagligt med en hundetandbørste og hundetandpasta. Selvom det måske ikke er deres yndlingsaktivitet, elsker de den opmærksomhed, du giver dem, og vil sandsynligvis ikke protestere for meget.

Det kan anbefales, at man påbegynder tandbørstningen i en tidlig hvalpealder, så de kan vænne sig til processen og vil ikke have så meget imod det, når de bliver ældre.

Kvinder løfter sin sorte Affenpinscherhvalp i en hånd
Kvinder løfter sin sorte Affenpinscherhvalp i en hånd

Helbred og sygdomme

Affenpinschere er generelt sunde hunde med få store sundhedsproblemer. Men som alle racer kan de være tilbøjelige til nogle sundhedsmæssige problemer. Disse omfatter blandt andet hoftedysplasi, patella luxation (løse knæskaller), øjenproblemer såsom grå stær, glaukom og von Willebrands sygdom (en blødningsforstyrrelse).

Nogle Affenpinschers kan også lide af Legg-Calve-Perthes sygdom, som er en tilstand, der påvirker hofteleddet.

Det kan anbefales, at købe en hvalp/hund med stamtavle fra en velrenommeret opdrætter. Med en stamtavle kan man finde ud af hvilke sygdomme og lidelser der eventuelt ligger i familien.

Med den viden man får fra en stamtavle, kan man samtidig også lettere forebygge eventuelle problemer der skulle opstå senere i livet.

Med en stamtavle er man også sikker på, at det er en såkaldt “raceren” hund.

Svar på spørgsmål

Hvor gammel bliver en Affenpinscher?

En Affenpinscher har en levetid på 12-14 år. Der er mange faktorer der kan spille ind i hundens generelle levealder, men 12-14 år er normalen for en Affenpinscher.

Hvad koster en Affenpinscher?

En Affenpinscher koster 7.500-12.000 DKK. Prisen kan varierer en del fra opdrætter til opdrætter og afhænger også af hvilke ting og behandlinger der følger med.

Hvad vejer en Affenpinscher?

En Affenpinscher vejer normalt 3-4 kg. Det er meget vigtigt, at sørge for, at din hund ikke bliver overvægtig og holder sig inden for dens egen vægtkurve.

Hvor mange hvalpe får en Affenpinscher typisk?

En Affenpinscher en lille hunderace og får kun mellem 1-3 hvalpe per kuld. Mindre hunderacer som denne føder ofte meget mindre kuld end de større hunderacer.

Hvor stor bliver en Affenpinscher?

En Affenpinscher er en lille hunderace. Den opnår gerne en vægt på 3-4 kg og en højde på 25-30 centimeter - målt ved skulderen.