Affenpinscher

Affenpinscher

Raceinformation

Levetid

12-14 år

Vægt

3-4 kg

Højde

25-30 cm

Denne artikel er en spire. Det betyder, at den formentlig kun indeholder basale og faktuelle oplysninger samt billeder af og omkring Affenpinscher.

Hvis du har lyst til, at hjælpe os med, at udfylde raceportrættet, så kontakt os gerne.

Affenpinscheren er en tysk hunderace, hvilket navnet også fortæller. ”Affe” betyder abe og ”pinscher” betyder terrier, på tysk. Selvom navnet antyder det, så er Affenpinscheren faktisk ikke en terrier, men er en selskabshund der hører under FCI gruppe 2 (Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde). En Affenpinscher er i virkeligheden en stor hund i en lille krop – den er selvsikker og frygtsløs, hvilket godt kan resultere i en frembrusende adfærd, hvis den føler sig truet.

Historie

Selvom Affenpinscheren ikke er en terrier, blev den fremavlet til, at arbejde som en. I 1600-tallet blev Affenpinscheren fremavlet med det formål, at jagte og dræbe rotter, mus og andre skadedyr. Om dagen var det en effektiv rottedræber og om natten hjalp den med, at holde dynen varm hos sine ejere.

For få hundrede år siden, troede man faktisk at en Affenpinscher var en krydsning mellem en pinscher og en abe.

Temperament

Oprindelig blev Affenpinscheren brugt som rottedræber, hvilket er et instinkt der stadig hænger ved den dag i dag. Selvom en Affenpinscher i langt de fleste tilfælde vil komme godt ud af det med eksempelvis katte, så skal man tage højde for, at dens instinkter kan tage over og begynde, at jagte katten. Nogle Affenpinschere vil aldrig jagte en kat, hvorimod andre vil gøre det med det med det samme chancen byder sig.

Affenpinscheren er måske ikke det bedste valg af hund, hvis man har småbørn. Affenpinscheren er meget territorial og vil beskytte sit legetøj, sin mad og sin hundekurv. Chancen for en eventuel konfrontation kan dog minimeres, hvis Affenpinscheren vokser op med dem.

Aktivitet og motionsbehov

Affenpinscheren er med sin lille størrelse ideel til lejligheder. Affenpinscheren bliver klassificeret som værende ”moderat aktiv” og derfor har den brug for sin daglige motion. Et par daglige friske gåture kombineret med leg enten hjemme eller i haven skulle være nok til, at stille Affenpinscherens motionsbehov. Ikke nok med, at de daglige gåture holder hunden fit og sund, så vil det også socialisere den, når den møder andre hunde og mennesker.

Når det kommer til træning, så nytter det ikke noget, at være hård. Med en Affenpinscher kommer man meget længere hvis man belønner hunden rigeligt og er konsekvent. Hvis man er for hård i sin træning, vil det formentlig resultere i en meget stædig hund, der ikke gider noget som helst.

Pels og pleje

Det anbefales, at man børster sin Affenpinscher 2 gange i ugen. Eventuelle pelsmåtter skal rives fra hinanden med fingrene og børstes ud. Affenpinscherens pels gror ikke ret hurtig, så en trimning hver 2-3. måned burde være rigeligt.

En Affenpinscher fælder ikke ret meget. Der vil dog komme sæsonfældninger, hvor den kan fælde en del. Men med sine små 30 cm, så vil det ikke være meget man lægger mærke til – og slet ikke hvis man børster den regelmæssig.

Affenpinscheren er på listen over allergivenlige hunde.

Helbred og sygdomme

Affenpinscheren er en utrolig sund hunderace. Den forventede levetid for en Affenpinscher er 12-14 år.

Tekniske detaljer

FCI navn

Affenpinscher

FCI nummer

186

Gruppe

2

Farver

sort (brune og grå nuancer accepteres)

Oprindelse

Tyskland

Allergivenlig

Nej

Karakteristik

Gøen

Affenpinscheren gør indimellem.

God til lejligheder

En Affenpinscher kan sagtens indordne sig i en lejlighed. Den er meget aktiv indendørs og kan klare sig uden en have.

Kattevenlig

Affenpinscheren kommer for det meste godt ud af det med katte - især hvis de er opvokset med dem. Men Affenpinscheren blev oprindelig brugt til at jage rotter og mus, så derfor vil den nok jagte katten ret ofte.

Børnevenlig

Ikke børnevenlig: Affenpinscheren er måske ikke den bedste mulighed, hvis der er små børn i hjemmet. Affenpinscheren har en meget territorial adfærd, hvilket kan skabe problemer med små børn, der måske ikke helt forstår det.

Hundevenlig

Venlig mod fremmede

Motionsbehov

Affenpinscheren har ikke behov for den helt store motion - en daglig gåtur er rigelig.

Pelspleje

Pelsen skal ordnes og børstes ofte. 1-2 gange i ugen bør være nok. Husk også at rense tænderne og klippe kløerne.

Intelligens

Fældning

Fælder minimalt: Affenpinscheren fælder en smule, men det er til, at overse. Denne hunderace kan uden tvivl anbefales til hundeejere der ikke har lyst til, at fjerne hår i deres biler og hjem.

Træning

Affenpinscheren er en relativ nem hund at træne. Den lærer de fleste kommandoer rimelig hurtigt, men det kan tage lidt tid, at få det helt indkørt. Det anbefales at træningen varierer en smule, da det er med til, at holde Affenpinscheren interesseret.

Legelyst