Cairn terrier

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

Han: 6-8 kg
Hun: 6-8 kg

Højde

Han: 25-33 cm
Hun: 23-30 cm

Cairn Terrieren blev fremavlet i det tidlige Scotland, da farmere skulle bruge en hund der var modig, vedholden og intelligent – den skulle nemlig bruges til, at jagte og fjerne skadedyr. Mange af de fremavlede instinkter ses stadig i Cairn Terrieren som vi kender den i dag.

En Cairn Terrier er en intelligent hund der er meget lærenem, men som mange andre terrier, så kan det også være en ret stædig hund. Det er vigtigt, at hunden ved hvem der bestemmer ellers tager den selv styringen. Hvis man påbegynder tidlig socialisering og lydighedstræning, så er man godt på vej. Selvom en Cairn Terrier er en meget selvstændig og til tider stædig hund, så er det også en følsom hund der ikke reagere ret godt på hård opdragelse/træning. Hvis man vil have det bedste ud af denne hunderace, så er mild og positiv træning vejen frem.

Som bekendt, så er en Cairn Terrier en meget intelligent hund og der er ikke mange ting som den ikke kan lære. Vi må dog nok erkende, at uanset hvor meget du træner din Cairn Terrier, så er der instinkter som kan tage over og som er praktisk talt umuligt, at stoppe. Terrier elsker generelt at grave, jage og gø – og af netop denne grund bør en Cairn Terrier ikke gå løs uden snor (medmindre der er tale om en indhegning), da instinkterne nemt kan tage over.

Hvis man bor i lejlighed, så kan en Cairn Terrier – hvis dens behov bliver stillet – være et godt valg. Den egner sig godt til familier der bør i lejlighed – dog bør man bemærke, at der kan være en tendens til gøen, hvilket kan tale imod et lejlighedsliv.

En Cairn Terrier elsker sin familie og elsker at være sammen med sin familie. Den trives ikke, hvis den er alene i længere tid. En Cairn Terrier der er meget alene kan udvikle et destruktivt sind, der kan koste møbler og sko livet.

Hvis man er til konkurrencer som eksempelvis agility eller lydighed, så kan en Cairn Terrier også her være et godt valg.

Som mange andre mindre hunde, så tror denne hunderace ofte, at den er større end den er, så man skal ikke blive overrasket hvis den gerne forsvare sig/stiller sig op mod andre hunde. Generelt set, trives en Cairn Terrier dog ganske fint med andre hunde – især hvis den bliver socialiseret i en tidlig alder.