Basenji

Raceinformation

Levetid

10-12 år

Vægt

Han: 10-12 kg
Hun: 9-11 kg

Højde

Han: 41-43 cm
Hun: 38-41 cm

En basenji er en forholdsvis lille og charmerende hund der særdeles nysgerrig. Den elsker, at undersøge alt hvad den kan komme af sted med - derfor bør man også være lidt opmærksom, hvis man slipper den løs i haven. Den elsker sin familie og er meget kærlig overfor de mennesker den kender godt. Overfor fremmede kan den godt virke lidt reserveret. Det er en hunderace der sagtens kan fungerer med andre hunde, hvis den pågældende aktivitet foregår efter dens betingelser.

Det er ikke en hunderace der gør endvidere meget, selvom den til tider godt kan give lys fra sig. En basenji er meget selvstændig med et stort jagtinstinkt. Den har ikke helt så gode ører som man kunne ønske sig, så derfor kan man godt stå overfor, at skulle vente på den.

Den har en fremragende lugtesans og vil gerne udsættes for situationer og eventyr hvor den kan gøre brug, af denne evne. Den elsker, at lege og blive stimuleret den vej igennem. Den har et markant behov for kontakt til mennesker, så det er ikke en hunderace der har specielt nemt ved, at være alene hjemme igennem længere tid.

Basenji er én af verdens ældste hunderacer. Den er afbildet i grottemalerier i Sahara og i ægyptiske grave - disse aftegninger anslås at være op mod 12.000 år gamle.

En basenji er opmærksom og opfatter tingene ret hurtigt. Den er hurtig til, at lære - men den er samtidig også meget selvstændig, egenrådig og vil gerne bestemme selv - det kan af og til skabe problemer under træningen. Man skal til tider være udstyret med en god portion tålmodighed, når man træner og øver med en basenji. Træningen bør være blid. Hvis man forsøger, at tvinge hunden til noget, så kan det resultere i en uhensigtsmæssig adfærd der gør den både sky og mindre samarbejdsvillig.

Pelsen er glat og fin. Den er kort og tæt tilliggende. Den har ikke noget imod kulde, regn og fugt. Den er dog lidt speciel når det kommer til vask af sig selv - her kan den nemlig sammenlignes med en kat, da de vasker sig selv på samme måde.