Broholmer

Raceinformation

Levetid

7–12 år

Vægt

50-75 kg

Højde

70-75 cm

Broholmeren er en hunderace fra Danmark af typen mastiff. Det er en selvstændig og selvsikker hund der vil gå langt for, at behage sin ejer. En Broholmer er vagtsom, omgængelig, rolig og godmodig. Det er en hunderace der kan tilpasse sig enhver familie. Det er en meget stor hund, der kræver tidlig socialisering og en god portion træning/opdragelse.

I denne artikel

1 Historie

2 Temperament

3 Pels og pleje

Historie

Broholmeren er en dansk nationalrace. I middelalderen deltog den i jagt på vildsvin, men siden hen blev den brugt som vagthund på landets slotte og gårde. I 1800-tallet besluttede grev Sehested Broholm, at ville renavle racen – deraf navnet ”Broholmer”.

2. verdenskrig kostede næsten racen livet. Racen blev dog i 1970erne reddet af nogle af landets opdrættere, der i samarbejde med Dansk Kennel Klub begyndte, at genopbygge racen igen. Genopbygningen blev påbegyndt på basis af nogle få eksemplarer og ved hjælp af lignende racer. I 1982 blev Broholmeren godkendt af FCI og en officiel standard blev offentliggjort d. 26. juni 2000.

Temperament

En Broholmer vil normalt klare sig fint med andre hunde og dyr, hvis den bliver socialiseret tidligt. Den klarer sig fint med børn og ofte betegne det som værende sin opgave, at beskytte barnet. Det er en hunderace der ikke har det helt store motionsbehov i form a lange gåture og løb – selvom den elsker, at komme ud og få brugt musklerne.

Som hvalp har en Broholmer en del mere energi end den voksne Broholmer. Det er vigtigt, at hvis man ønsker at anskaffe sig en Broholmer er klar over, at hunden som hvalp vejer 40 kg eller mere. Det er en hunderace der har brug for en fast og kompetent hånd. Det er vigtigt, at træningen ikke er for hård, da det vil resultere i en usikkerhed, der kan gøre den stædig og tilbageholden i stedet.

Det er værd at tænke på, at hunden altså opnår en vis størrelse der kan virke skræmmende for andre mennesker. Du ved måske som ejer og hundekender, at hunden er blid, kærlig og sød, men der er noget frygtsomt ved, at se en velvoksen Broholmer på 70 kg.

Pels og pleje

En Broholmer er ganske nem når det kommer til pelspleje. Den skal børstes en gang om måneden. Der er dog perioder hvor den kan fælde ganske meget, hvilket dog kan minimeres ved, at børste den ekstra i de perioder.