Aïdi

Raceinformation

Levetid

10-12 år

Vægt

23-25 kg

Højde

53-61 cm

Hunderacen Aidi er ikke en hunderace man ofte støder på i Danmark. Aidi har en fantastisk lugtesans, der gør det til en relativ god jagthund. Racen blev oprindeligt fremavlet af landmænd der ville bruge den som jagthund, vagthund og hyrdehund. Racen er kendt for sit store mod, det beskyttende instinkt og er den dag i dag stadig en fremragende vagthund.

Aidi er en loyal, beskyttende og altid opmærksom hund. Racen er kærlig og hengiven overfor sin familie hvorimod den er lidt forsigtig og tilbageholden overfor fremmede. Den har et stort beskytterinstinkt der til tider kan resultere i en aggressiv adfærd overfor fremmede, hvis den føler at de er en trussel mod familien eller dets territorium.

Det er vigtigt at denne hunderace allerede fra tidlig hvalp bliver socialiseret – både overfor andre dyr, fremmede mennesker, andre familiemedlemmer og børn.

Som bekendt er racen en fantastisk vagthund, hvilket samtidig betyder, at den er opmærksom på alle lyde og bevægelser. Det betyder også, at hunden har en tendens til, at gø. Aidi har et højt energiniveau og skal stimuleres korrekt – hvis ikke hunden bliver stimuleret korrekt vil det ofte resultere i uønsket og destruktiv adfærd.

Denne hunderace har brug for en erfaren ejer. At træne en Aidi kræver oftest tålmodighed og en rolig tilgang. Det er en hunderace der ikke reagere godt på kritik og straf. Hvis ikke man træner sin Aidi korrekt vil det resultere i mistillid til deres ejer/træner – det kan blandt andet ses i form af manglende respons.

En Aidi har en forventet levetid på 10-12 år. Den vejer typisk omkring 23-25 kg. Denne race har ikke nogen specifikke kendte sygdomme.

En Aidi egner sig ikke til lejligheder eller et mindre hus. Den har brug for plads og er derfor meget velegnet til at bo på en gård eller et hus med en meget stor indhegnet have.