Border collie

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

Han: 14-20 kg
Hun: 12-19 kg

Højde

Han: 48-56 cm
Hun: 46-53 cm

Border Collien er en hunderace der blev fremavlet ved grænsen mellem Scotland og England. Formålet var, at skabe en hund der kunne kontrollere eksempelvis geder, køer, får eller heste. Racen er kendt for sit intense blik som er en massiv styrke for en hyrdehund.

Border Collien er også kendt for sit høje energiniveau og løber aldrig rigtig tør for krudt, hvilket også betyder, at det er en krævende hund – når det kommer til aktivering og motion. Det største kompliment, som Border Collien tit får er, at det skulle være verdens mest intelligente hunderace.

Det ér i sandhed et stort kompliment, da den oftest rangerer over hunderacerne; Schæferhund, Rottweiler, Labrador Retriever, Golden Retriever og Dobermann.

Border Collie er ved at gribe en grøn frisbee
Border Collie er ved at gribe en grøn frisbee

Historie

Som bekendt så stammer Border Collien fra grænsen mellem Scotland og England, hvilket navnet også fortæller, da border betyder grænse på engelsk. Man mener, at den kendte hund Old Hemp er en af Border Colliens forfædre.

Old Hemp var en hund der blev født i September 1893. Han målte 53 cm og vejede omkring 20 kilogram. Hvis vi sammenligner hans størrelse med den Border Collie vi kender i dag, så ligger han i den høje ende af skalaen.

Border collie har fundet sig en pind i vandet
Border collie har fundet sig en pind i vandet

Vægt og højde for den moderne Border Collie

Den Border Collie som du og jeg kender, vejer henholdsvis 14-20 kilogram for en hanhund og 12-19 kilogram for en tæve (hunhund). Højden er nogenlunde bevaret, da højden for den moderne Border Collie er henholdsvis 48-56 cm for en hanhund og 46-53 cm for en tæve(hunhund).

Old Hemp var en hund der havde en meget attraktiv arbejdsstil som hyrdehund, der gjorde den yderst populær. Old Hemp var en særdeles intelligent og stille hund, der blev lånt ud til mange hyrder. Hyrderne anså Old Hemp for, at være den bedste hyrdehund i miles omkreds.

Desværre blev Old Hemp kun 8 år og døde i Maj 1901. Han efterlod sig dog en hvalp – Old Kep. Old Keps gener blev derefter ført videre til adskillige hvalpe, hvorefter man endte med den Border Collie som vi kender i dag.

Border collie er på eventyr
Border collie er på eventyr

Temperament

Border Collien er en hyrdehund og har et kraftigt hyrdeinstinkt. Hvis ikke man er en erfaren hundeejere, så kan netop det kraftige hyrdeinstinkt give problemer. Man skal som ejer af en Border Collie forså behovet for, at dens instinkter skal stilles – dagligt.

Hvis ikke dens behov bliver stillet, så kan man opleve, at hunden begynder at hyrde mennesker, børn, cykler, biler eller sågar andre dyr. Noget som der skal holdes ekstra meget øje med er om Border Collien ”snapper” og ”bider”. Normalt ville Border Collien skulle bruge disse egenskaber til, at flytte eventuelle ulydige dyr fra hjorden.

Border collie er på arbejde som hyrdehund
Border collie er på arbejde som hyrdehund

Lær Border Colliens hyrdeinstinkt at kende

Et lille snap eller noget som kan føles som et bid, er sjældent en aggression. Det er en del af dens hyrdeinstinkt. Det er dog muligt – med den rette træning – at få hunden afvænnet med dette.

Man skal altid holde godt øje med en Border Collie. Man kan næsten kalde den en moderne Houdini. Simple hegn kan ikke stoppe den, hvis den har lyst til, at gå på opdagelse. De kan hoppe højt, grave dybt og det er heller ikke et ukendt fænomen, at de kan åbne de simple låse på en låge.

Alt dette – bare for, at komme ud og opleve verdenen. Det er næsten aldrig en god ide, at slippe en Border Collie fri på åbne arealer, som man ikke har kontrol over.

Ung Border collie hygger sig i det høje græs
Ung Border collie hygger sig i det høje græs

En hunderace der hader at være alene

Denne hunderace hader at være alene. Det kan tillæres, at den er alene nogle timer ad gangen, men det er en meget aktiv hunderace og den har brug for rigtig meget aktivitet for, at forblive glad. Hvis ikke den bliver stimuleret korrekt, så vil den kede sig og man vil formentlig opleve, at den hyler, graver umotiveret og bider i ting – f.eks sko, gardiner, sofaer, tæpper osv.

For at undgå at Border Collien bliver sky, så er det en god idé, at socialisere den allerede fra tidlig hvalp. Racen skal nok give lyd hvis den ser noget mistænkeligt, spændende eller nyt. Den fungerer ikke så godt som vagthund, da den er mere nysgerrig end vagtsom. Den vil gø og sige fra, men så er det også det.

Border collie springer igennem en ring til agility
Border collie springer igennem en ring til agility

Border collien er et multitalent

Hvis man går op i hundesport, så er Border Collien i mange tilfælde en perfekt hunderace. Den er meget intelligent, gør alt hvad den kan for, at gøre sin ejer tilfreds, den er lydig, aktiv og energisk, hvilket er den perfekte kombination for mange typer af hundesport. Udover hundesport, så bliver Border Collien også brugt som redningshund og katastrofehund.

Når det kommer til Border Collien og andre dyr, så er det overraskende forskelligt hvordan hver enkelt hund reagerer. Det bør siges, at hvis man har en voksen Border Collie som ikke har været vant til katte, hunde eller andre dyr, så kan det ikke anbefales at anskaffe sig et nyt dyr til hjemmet.

Smuk portræt af en Border Collie
Smuk portræt af en Border Collie

En Border Collie bør ikke efterlades alene med katten

En Border Collie kommer i mange tilfælde godt ud af det med katte, men grundet deres hyrdeinstinkt, så kan man ikke rigtig stole på en Border Collie og en kat i samme rum – og slet ikke hvis de skal være alene hjemme. Som sagt så sker der sjældent noget, men det afhænger meget af den individuelle hunds opdragelse og temperament – som jo kan svinge fra hund til hund.

En Border Collie er ”hvalp” i længere tid end mange andre hunderacer. Mange der ikke kender til Border Collien vil måske blive overrasket over, at hunden ikke er faldet til ro ved 1-års alderen, men bare rolig – det er helt normalt. En Border Collie beholder sit hvalpesind til den er 3-5 år. Den sene modning gør naturligvis også, at Border Collien er helt pjattet med, at lege.

Border collie springer over forhindring til agility
Border collie springer over forhindring til agility

Aktivitet og motionsbehov

En Border Collie er grundet sin intelligens meget hurtig til at lære. Den er hurtig til at lære det du ønsker den skal lære, men den er også hurtig til at lære det du ikke ønsker den skal lære. Den elsker mentale udfordringer lige så meget som de fysiske og disse behov skal stimuleres på daglig basis.

Det sker desværre tit, at hunde af denne race bliver aflivet eller omplaceret grundet tidsmangel. En Border Collie er ikke en sofakartoffel og er en meget tidskrævende hund. Har man et job med lange arbejdstider, små børn og/eller andre tidskrævende ting ved siden af, så er en Border Collie måske ikke det rigtige valg.

Hvis der er noget som Border Collien er god til, så er det hundesport. Som beskrevet tidligere, så er en denne race helt unik når det kommer til lydighed, energi, velvillighed og samarbejdsvillighed. Det er en hund der lever og ånder for udfordringer og arbejde.

Den opfatter tingene hurtigt og er super atletisk. Border Collien er i virkeligheden ligeglad med om niveauet af træningen/aktiviteten er højt eller lavt. Det eneste der betyder noget er, at den får lov til at bruge sig selv.

Border collie har fart på til agility
Border collie har fart på til agility

Liste med hundesport for en Border Collie

Herunder er en liste med hundesport som en Border Collie som regel vil være fantastisk god til.

Lydighed

En fremragende hundesport hvor fører og hund i samarbejde skal udfører fastlagte øvelser.

Rally

Bliver også kaldt Rally O (O = obedience) eller Rally lydighed. Det er også en hundesport der omhandler lydighed, men som ikke kræver samme perfektionisme som traditionel lydighed.

HTM dogdance

Dressur og musik. Hunden skal groft sagt udfører opgaver mens der ”danses”. Det kan eventuel være zig zag mellem benene på føreren, eller bakke rundt om sig selv.

Hyrdehunde træning

Border Collien er jo en hyrdehund, så derfor kan det her være en oplagt hundesport.

Agility

Agility er en sport der kræver at både hund og fører samarbejder tæt sammen. Det er en sport hvor der skal klares forhindringer og opgaver.

Rundering

Hunden lærer at finde gemte personer i eksempelvis en skov.

Lydighedstræning er vigtigt for en Border Collie. Er man en erfaren hundeejer – som det anbefales, hvis man anskaffer sig en Border Collie – så kan man formentlig selv træne den. Men har man ikke endvidere meget erfaring med træning generelt eller ikke specifikt kender Border Colliens behov, så bør der tages reelle kurser i lydighedstræning.

Brun og hvid Border collie hopper rundt mellem blomsterne
Brun og hvid Border collie hopper rundt mellem blomsterne

Pels og pleje

Border Collien fælder gennemsnitlig. Det kommer selvfølgelig også an på om det er den korthårede eller den langhårede variant man har. Den korthårede Border Collie kræver ikke lige så meget pelspleje som den langhårede. Det anbefales at man som minimum børster pelsen 1 gang i ugen. Den fælder lidt hele året, hvor der så vil komme 1-2 sæsonfældninger, som er lidt voldsommere. Her kan det være en god idé, at børste lidt ekstra.

Generelt er Border Colliens pels ”selvrensende”, hvilket egentlig betyder, at når skidt og snavs tørrer, så ryger det lige så stille af igen.

Der er også pels under Border Colliens poter. Pelsen under poterne vokser hele livet og det er derfor nødvendigt at man klipper poterne fri for pels, da det ellers kan generer hunden.

Udover den gene som hunden vil føle, så mister hunden også noget af sin evne til, at stå fast, hvis pelsen vokser ind over trædepuderne. For især agilityhunde og hunde der løber stærkt og standser brat kan det blive et stort problem.

Border collie griber en frisbee i luften
Border collie griber en frisbee i luften

Pleje om vinteren

Om vinteren kan sne og is sætte sig fast i pelsen på poterne, hvilket kan gøre det besværligt for hunden at gå – og så kan det også være smertefuldt. Praktisk set, så er der større sandsynlighed for, at skidt og snavs sætter sig i pelsen på poterne og derefter slæber det rundt i hele hjemmet – så det vil ikke kun være hunden man gør en tjeneste.

En Border Collie har ikke brug for et bad mere end et par gange om året. Hvis hunden dog elsker at hoppe i mudder og blive ualmindelig beskidt, så kan ekstra bade dog være nødvendige.

Tænderne skal børstes ofte.

To styk border collie hvalpe hygger sig i græsset
To styk border collie hvalpe hygger sig i græsset

Helbred og sygdomme

En Border Collie er generelt en meget sund hunderace. Der er dog nogle sygdomme som af og til rammer Border Collien og de er som følger: Hofteledsdysplasi (HD), Albueledsdysplasi (AA), Collie Eye Anomali (CEA), Progressiv retina atrofi (PRA), Ceroid lipofuscinosis (CL), Trapped Neutrophil Syndrome (TNS) og Epilepsi. De har ikke flere helbredsproblemer end andre hunde.

Border collie hvalp med en lille bold i munden
Border collie hvalp med en lille bold i munden

Svar på spørgsmål om Border Collien

Hvor gammel bliver en Border Collie?

En Border Collie bliver typisk mellem 12 og 15 år.

Hvad koster en Border Collie?

Prisen på en Border Collie afhænger af flere forskellige ting. Blandt andet om hunden har stamtavle, om den har fået sine vaccinationer og om den er behandlet med ormekur. Prisen ligger oftest på mellem 4.500 og 10.000 kroner.

Hvornår er en Border Collie udvokset?

En Border Collie er som regel udvokset efter 12-18 måneder. Det er dog en hunderace som modnes lidt langsommere end andre hunde, så derfor vil Border Collien beholde sit hvalpede sind indtil den bliver 3-5 år.

Hvor ofte skal en Border Collie i bad?

En Border Collie skal ikke i bad mere end et par gange om året. Det er dog klart, at hvis du har en hund der elsker, at hoppe i mudder og snask, at det så kan være nødvendigt med ekstra bade.