Border collie

Border collie

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

Han: 14-20 kg
Hun: 12-19 kg

Højde

Han: 48-56 cm
Hun: 46-53 cm

Border Collien er en hunderace der blev fremavlet ved grænsen mellem Scotland og England. Formålet var, at skabe en hund der kunne kontrollere eksempelvis geder, køer, får eller heste. Racen er kendt for sit intense blik som er en massiv styrke for en hyrdehund. Border Collien er også kendt for sit høje energiniveau og løber aldrig rigtig tør for krudt, hvilket også betyder, at det er en krævende hund – når det kommer til aktivering og motion. Det største kompliment, som Border Collien tit får er, at det skulle være verdens mest intelligente hunderace. Det ér i sandhed et stort kompliment, da den oftest rangerer over hunderacerne; Schæferhund, Rottweiler, Labrador Retriever, Golden Retriever og Dobermann.

Historie

Som bekendt så stammer Border Collien fra grænsen mellem Scotland og England, hvilket navnet også fortæller, da border betyder grænse på engelsk. Man mener, at den kendte hund Old Hemp er en af Border Colliens forfædre. Old Hemp var en hund der blev født i September 1893. Han målte 53 cm og vejede omkring 20 kilo. Hvis vi sammenligner hans størrelse med den Border Collie vi kender i dag, så ligger han i den høje ende af skalaen. Den Border Collie som du og jeg kender, vejer henholdsvis 14-20 kilo for en hanhund og 12-19 kilo for en tæve (hunhund). Højden er nogenlunde bevaret, da højden for den moderne Border Collie er henholdsvis 48-56 cm for en hanhund og 46-53 cm for en tæve(hunhund). Old Hemp var en hund der havde en meget attraktiv arbejdsstil som hyrdehund, der gjorde den yderst populær. Old Hemp var en særdeles intelligent og stille hund, der blev lånt ud til mange hyrder. Hyrderne anså Old Hemp for, at være den bedste hyrdehund i miles omkreds. Desværre blev Old Hemp kun 8 år og døde i Maj 1901. Han efterlod sig dog en hvalp – Old Kep. Old Keps gener blev derefter ført videre til adskillige hvalpe, hvorefter man endte med den Border Collie som vi kender i dag.

Temperament

Border Collien er en hyrdehund og har et kraftigt hyrdeinstinkt. Hvis ikke man er en erfaren hundeejere, så kan netop det kraftige hyrdeinstinkt give problemer. Man skal som ejer af en Border Collie forså behovet for, at dens instinkter skal stilles – dagligt. Hvis ikke dens behov bliver stillet, så kan man opleve, at hunden begynder at hyrde mennesker, børn, cykler, biler eller sågar andre dyr. Noget som der skal holdes ekstra meget øje med er om Border Collien ”snapper” og ”bider”. Normalt ville Border Collien skulle bruge disse egenskaber til, at flytte eventuelle ulydige dyr fra hjorden. Et lille snap eller noget som kan føles som et bid, er sjældent en aggression. Det er en del af dens hyrdeinstinkt. Det er dog muligt – med den rette træning – at få hunden afvænnet med dette.

Man skal altid holde godt øje med en Border Collie. Man kan næsten kalde den en moderne Houdini. Simple hegn kan ikke stoppe den, hvis den har lyst til, at gå på opdagelse. De kan hoppe højt, grave dybt og det er heller ikke et ukendt fænomen, at de kan åbne de simple låse på en låge. Alt dette – bare for, at komme ud og opleve verdenen.
Det er næsten aldrig en god ide, at slippe en Border Collie fri på åbne arealer, som man ikke har kontrol over.

Denne hunderace hader at være alene. Det kan tillæres, at den er alene nogle timer ad gangen, men det er en meget aktiv hunderace og den har brug for rigtig meget aktivitet for, at forblive glad. Hvis ikke den bliver stimuleret korrekt, så vil den kede sig og man vil formentlig opleve, at den hyler, graver umotiveret og bider i ting – f.eks sko, gardiner, sofaer, tæpper osv.

For at undgå at Border Collien bliver sky, så er det en god idé, at socialisere den allerede fra tidlig hvalp. Racen skal nok give lyd hvis den ser noget mistænkeligt, spændende eller nyt. Den fungerer ikke så godt som vagthund, da den er mere nysgerrig end vagtsom. Den vil gø og sige fra, men så er det også det.

Hvis man går op i hundesport, så er Border Collien i mange tilfælde en perfekt hunderace. Den er meget intelligent, gør alt hvad den kan for, at gøre sin ejer tilfreds, den er lydig, aktiv og energisk, hvilket er den perfekte kombination for mange typer af hundesport. Udover hundesport, så bliver Border Collien også brugt som redningshund og katastrofehund.

Når der kommer til Border Collien og andre dyr, så er det overraskende forskelligt hvordan hver enkelt hund reagerer. Det bør siges, at hvis man har en voksen Border Collie som ikke har været vant til katte, hunde eller andre dyr, så kan det ikke anbefales at anskaffe sig et nyt dyr til hjemmet. En Border Collie kommer i mange tilfælde godt ud af det med katte, men grundet deres hyrdeinstinkt, så kan man ikke rigtig stole på en Border Collie og en kat i samme rum – og slet ikke hvis de skal være alene hjemme. Som sagt så sker der sjældent noget, men det afhænger meget af den individuelle hunds opdragelse og temperament – som jo kan svinge fra hund til hund.

En Border Collie er ”hvalp” i længere tid end mange andre hunderacer. Mange der ikke kender til Border Collien vil måske blive overrasket over, at hunden ikke er faldet til ro ved 1-års alderen, men bare rolig – det er helt normalt. En Border Collie beholder sit hvalpesind til den er 3-5 år. Den sene modning gør naturligvis også, at Border Collien er helt pjattet med, at lege.

Aktivitet og motionsbehov

En Border Collie er grundet sin intelligens meget hurtig til at lære. Den er hurtig til at lære det du ønsker den skal lære, men den er også hurtig til at lære det du ikke ønsker den skal lære. Den elsker mentale udfordringer lige så meget som de fysiske og disse behov skal stimuleres på daglig basis. Det sker desværre tit, at hunde af denne race bliver aflivet eller omplaceret grundet tidsmangel. En Border Collie er ikke en sofakartoffel og er en meget tidskrævende hund. Har man et job med lange arbejdstider, små børn og/eller andre tidskrævende ting ved siden af, så er en Border Collie måske ikke det rigtige valg.

Hvis der er noget som Border Collien er god til, så er det hundesport. Som beskrevet tidligere, så er en denne race helt unik når det kommer til lydighed, energi, velvillighed og samarbejdsvillighed. Det er en hund der lever og ånder for udfordringer og arbejde. Den opfatter tingene hurtigt og er super atletisk. Border Collien er i virkeligheden ligeglad med om niveauet af træningen/aktiviteten er højt eller lavt. Det eneste der betyder noget er, at den får lov til at bruge sig selv.

Liste med hundesport for en Border Collie

  1. Lydighed – En fremragende hundesport hvor fører og hund i samarbejde skal udfører fastlagte øvelser.
  2. Rally – Bliver også kaldt Rally O (O = obedience) eller Rally lydighed. Det er også en hundesport der omhandler lydighed, men som ikke kræver samme perfektionisme som traditionel lydighd.
  3. HTM dogdance – Dressur og musik. Hunden skal groft sagt udfører opgaver mens der ”danses”. Det kan eventuel være zig zag mellem benene på føreren, eller bakke rundt om sig selv.
  4. Nose Work – En hundesport hvor man træner sin hund til, at kunne identificerer forskellige dufte/lugte i forskellige miljøer.
  5. Hyrdehunde træning – Border Collien er jo en hyrdehund, så derfor kan det her være en oplagt hundesport.
  6. Agility – Agility er en sport der kræver at både hund og fører samarbejder tæt sammen. Det er en sport hvor der skal klares forhindringer og opgaver.
  7. Rundering – Hunden lærer at finde gemte personer i eksempelvis en skov.

Lydighedstræning er vigtigt for en Border Collie. Er man en erfaren hundeejer – som det anbefales, hvis man anskaffer sig en Border Collie – så kan man formentlig selv træne den. Men har man ikke endvidere meget erfaring med træning generelt eller ikke specifiket kender Border Colliens behov, så bør der tages reelle kurser i lydighedstræning.

Pels og pleje

Border Collien fælder gennemsnitlig. Det kommer selvfølgelig også an på om det er den korthårede eller den langhårede variant man har. Den korthårede Border Collie kræver ikke lige så meget pelspleje som den langhårede. Det anbefales at man som minimum børster pelsen 1 gang i ugen. Den fælder lidt hele året, hvor der så vil komme 1-2 sæsonfældninger, som er lidt voldsommere. Her kan det være en god idé, at børste lidt ekstra.

Generelt er Border Colliens pels ”selvrensende”, hvilket egentlig betyder, at når skidt og snavs tørrer, så ryger det lige så stille af igen.

Der er også pels under Border Colliens poter. Pelsen under poterne vokser hele livet og det er derfor nødvendigt at man klipper poterne fri for pels, da det ellers kan generer hunden. Udover den gene som hunden vil føle, så mister hunden også noget af sin evne til, at stå fast, hvis pelsen vokser ind over trædepuderne. For især agilityhunde og hunde der løber stærkt og standser brat kan det blive et stort problem. Om vinteren kan sne og is sætte sig fast i pelsen på poterne, hvilket kan gøre det besværligt for hunden at gå – og så kan det også være smertefuldt. Praktisk set, så er der større sandsynlighed for, at skidt og snavs sætter sig i pelsen på poterne og derefter slæber det rundt i hele hjemmet – så det vil ikke kun være hunden man gør en tjeneste.

En Border Collie har ikke brug for et bad mere end et par gange om året. Hvis hunden dog elsker at hoppe i mudder og blive ualmindelig beskidt, så kan ekstra bade dog være nødvendige.

Tænderne skal børstes ofte.

Helbred og sygdomme

En Border Collie er generelt en meget sund hunderace. Der er dog nogle sygdomme som af og til rammer Border Collien og de er som følger: Hofteledsdysplasi (HD), Albueledsdysplasi (AA), Collie Eye Anomali (CEA), Progressiv retina atrofi (PRA), Ceroid lipofuscinosis (CL), Trapped Neutrophil Syndrome (TNS) og Epilepsi. Det har ikke flere helbredsproblemer end andre hunde.

En Border Collie bliver typisk 12-15 år

Tekniske detaljer

FCI navn

Border Collie

FCI nummer

297

Gruppe

1

Oprindelse

Storbritannien

Allergivenlig

Nej

Karakteristik

Gøen

Denne hunderace gør ofte.

God til lejligheder

Border Collien kan ikke anbefales til lejligheder. Denne hunderace er meget aktiv og har det bedst et sted hvor der er et stort udendørsareal.

Kattevenlig

Børnevenlig

Border Collien er ekstremt god til børn. Racen er kendt for, at være energisk og kærlig omkring dem. Den elsker også, at lege med børn. Det kan dog blive et problem, hvis ikke Border Collien er ordentlig opdraget og børnene ligeså. Det er vigtigt med gensidig respekt - dette kan naturligvis tillæres. Hvad der også er vigtigt, at pointere er, at Border Collien har brug for rigtig meget motion og daglige opgaver - så selvom racen generelt er rigtig god ved børn, så er det måske ikke altid hensigtsmæssigt, at anskaffe sig en Border Collie, hvis man ikke har tid til, at stille dens behov.

Hundevenlig

Venlig mod fremmede

Motionsbehov

Border Collien er en meget intelligent hunderace, så derfor er den fysiske motion ikke nok. Den skal stimuleres både fysisk og mentalt. Den elsker, at udføre opgaver og arbejde. Racen er hurtig, adræt og har masser af energi. Border Collien bør også komme ud på en lang gåtur hver dag.

Pelspleje

Man skal forvente, at børste sin Border Collie 1-2 gange i ugen for, at fjerne den overskydende pels. Dette minimerer også risikoen for, at den fælder for meget indendørs.

Intelligens

Border Collien bliver af mange betragtet som den mest intelligente hund der findes.

Fældning

Border Collien fælder en del. Anskaffer man sig en Border Collie, skal man nok regne med, at finde støvsugeren frem lidt oftere. Hvis man børster sin Border Collie jævnligt, så vil det hjælpe en del samt gøre dens pels glattere og renere.

Træning

Border Colliens ekstraordinære intelligents og dens vilje til, at gøre sin ejer glad gør, at det er en nem hund, at træne. Det er en meget lydig hund som er ivrig efter, at lære og lege. Når det kommer til træning, af en Border Collie, så er det vigtigt, at træningen er varieret.

Legelyst

En Border Collie elsker at lege.