Australian shepherd

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

Han: 25-29 kg
Hun: 18-25 kg

Højde

Han: 52-58cm
Hun: 46-53 cm

Australian shepherd er som navnet lyder en australsk hyrdehund. Det er en velproportioneret og afbalanceret hund, der samtidig er opmærksom og muskuløs. Det er en intelligent hunderace der er blevet fremavlet til brug som arbejdshund. Den har et højt energiniveau og en markant udholdenhed der gør, at den ikke egner sig til mennesker der helst vil være inde.

Det er en hunderace der virkelig har behov for, at brænde noget krudt af, da den ellers kan udvikle adfærdsmæssige problemer grundet kedsomhed. Den har brug for masser af motion og mental stimulering. En Australian shepherd egner sig ikke til, at bo i en lejlighed – den bør bo et sted hvor der er en god stor baghave, som den kan strejfe rundt i. Det er vigtigt at nævne, at en Australian shepherd er en intelligent hund, som sagtens kan finde smutveje i et hegn – så her skal man sikre sig, at sit hegn er ultra-sikkert.

Til at starte med kan hunden virke lidt reserveret og vil måske gerne følge med fra sidelinjen, hvilket er meget typisk for denne race. Det vil dog ændre sig jo bedre den lærer de enkelte personer, at kende.

Det kan være en ret krævende hunderace, som vil følge sin ejer – ja sågar fra rum til rum. Den egner sig ikke til, at være alene i længere perioder, nogle gange ikke engang i kortere perioder. Det er en hunderace der er kendt for, at være ekstremt territoriale, hvilket kan blive et problem hvis ikke man tager håndt om det tidligt.

Hvis man har for øje, at man gerne vil gå til hundesport med sin hund, så bør man overveje en Australian shepherd, da den udmærker sig i stort set alle hundesport.

Det er ikke en hunderace der egner sig godt til førstegangsejere. Det er en til tider krævende hunderace, der har brug for korrekt håndtering. Hvis man imod forventning vælger, at anskaffe sig en Australian shepherd, så er det vigtigt, at man læser alt hvad man kan om hunden og føler alle de gode råd og vejledninger. Det sidste du ønsker en Australian shepherd der er ude af kontrol.

Det er en hunderace der besidder et stort jagtinstinkt, hvilket man skal være noget opmærksom på. Den jagter gerne fuglen, egernet og naboens kat hvis den kan komme af sted med det. Man skal også være opmærksom på, at den kan finde på, at jage mindre husdyr i hjemmet.

Der er nogle hunde af denne type der elsker lyden af deres egne stemmer en kende for meget. Det er noget man bør arbejde med tidligt, hvis ikke det skal tage overhånd og blive et problem og/eller irritationsmoment. Der er dog også nogle Australian shepherd, der blot giver lyd når den hører eller ser noget den ikke bryder sig om – dermed ikke sagt, at det er en god vagthund – for det er det ikke.