Golden retriever

Raceinformation

Levetid

10-12 år

Vægt

Han: 27-36 kg
Hun: 25-32 kg

Højde

Han: 56-61cm
Hun: 51-56 cm

Golden retriever er en af de mest populære hunderacer i Danmark. Det er en en fantastisk familiehund, der er glad for børn, tolerant og venlig. Golden retrieveren er en intelligent hund der er nem at træne og som elsker, at lege. Det er en hunderace der elsker, at tilbringe tid sammen med sin familie.

Historie

En Golden retriever kommer fra Skotland/Storbritannien. I 1800-tallet valgte en fyr ved navn Dudley Marjoribanks, at ville fremavle en hunderace der kunne håndtere det hårde terræn og våde klima hvor han boede.

Golden retriever ligger på en halmballe
Golden retriever ligger på en halmballe

Han havde i forvejen en ”Gul Retriever” og denne parrede han med en Tweed Water Spaniel. Hvis du ikke har hørt om en Tweed Water Spaniel før, så er det fordi at det nu er en uddød hunderace.

Han fortsatte sit ”eksperiment” så at sige i 50 år – fra 1840-1890. Under denne periode mixede han også generne fra hunderacerne Irsk Setter og Blodhund ind i hans idé om den perfekte hund.

Dudley Marjoribanks var dog ikke en dum fyr. Han noterede alt ned kuld efter kuld, således at han kunne følge racens udvikling. Igen og igen fremavlede han exceptionelle arbejdshunde. Han raffinerede racen ved selektiv avl.

I 1908 ankom den første Golden retriever til Storbritannien, hvor den blev yderligere raffineret – igen gennem selektiv avl - af diverse seriøse kenneler. Der er ikke noget præcist årstal der fortæller hvornår Golden retrieveren blev introduceret i USA, men den var meget populær i 1960erne. Golden retrieverens popularitet tog dog for alvor fart i 1970erne hvor Gerald Ford (USAs 38. præsident) rejste land og rige rundt med sin hund Liberty, som netop var en Golden retriever.

De første Golden retrievere blev importeret til Danmark i 1956-1957. Allerede i 1958 blev det første kuld hvalpe født og en ny æra begyndte. Årligt er der over 1000 hvalperegistreringer af racen Golden retriever i Danmark.

Flot Golden Retriever står i sideposition
Flot Golden Retriever står i sideposition

Temperament

En Golden retriever er en klassisk familiehund. Det er en lydig og intelligent race, der har gode manerer, er god til børn og som er venlig mod fremmede. Racen kan godt give lyd når den møder de fremmede, men det er en elendig vagthund, da den generelt elsker mennesker for meget til, at være specielt effektiv.

I lydighedskonkurrencer ligger Golden retrieveren ofte i toppen og jægere finder racen eminemt som fuglehund. Golden retriever agerer også som narkohund i mange lande – dog ikke så meget i Danmark, da politiet primært vælger racen Labrador Retriever til disse opgaver. Af andre egenskaber som Golden retrieveren besidder kan nævnes sporhund, terapihund og førerhund.

Golden retriever tager lige en slapper i sofaen
Golden retriever tager lige en slapper i sofaen

En fantastisk familiehund

Golden retrieveren vil passe perfekt ind i de fleste børnefamilie. Den elsker børn og vil med glæde lege med dem og finde sig i mange af børnenes narrestreger. Selvfølgelig skal der være gensidig respekt mellem hund og barn, men det er en meget tolerant, venlig, imødekommende og glad hunderace.

Det bør dog nævnes, at en Golden retriever jo er en forholdsvis stor hund og den kan nemt komme til – ved et uheld – at vælte et mindre barn. Tæven vejer typisk 25-32 kilo og måler 51-56 cm. Hanhunden er lidt større med sine 27-36 kilo og en højde på 56-61 cm.

Denne race egner sig ikke til, at være alene i for lang tid af gangen. Det er en hunderace der virkelig elsker selskab og som har brug for sin daglige motion. Hvis ikke dens behov bliver stillet kan den udvikle en uhensigtsmæssig og destruktiv adfærd, hvilket groft set betyder, at den begynder at tygge i ting som sko, bøger, dyner, sofaer og andre ting i hjemmet.

Faktisk anbefales det, at der er masser af tyggeben og tyggelegetøj til rådighed, da det også mindsker sandsynligheden for, at det går ud over hjemmet.

Golden retriever løber sig en tur på græsset
Golden retriever løber sig en tur på græsset

Aktivitet og motionsbehov

En Golden retriever har brug for daglig motion. Det anbefales at en Golden retriever motionere 40-60 minutter hver dag – det afhænger dog også at hundens gener. Der vil være Golden retrievere der har brug for mere end 60 minutters motion hver dag.

Hvis Golden retrieveren ikke får stillet sit motionsbehov, så vil det formentlig resultere i en destruktiv adfærd. Den vil kede sig så meget og ophobe en masse ubrugt energi som den så eventuel bruger på, at ødelægge møbler, sko, gardiner og hvad den ellers finder interessant.

Golden retriever dyrker agility
Golden retriever dyrker agility

Sørg for stimulerende beskæftigelse

Desværre hører man tit, at hundeejere af racen Golden retriever klager over, at de har en hund der er ude af kontrol og ikke kan styre den. Problemet er tit og ofte – ikke altid – at ejeren ikke har stillet hundens behov.

At hunden bliver ustyrlig er dog ikke det eneste problem med manglende aktivitet. Manglende motion er dårligt for en Golden retrievers helbred. En Golden retriever elsker mad – stort set alt mad. Den spiser stort set alt hvad der bliver serveret og også det den finder.

En Golden retriever hører under gruppen apporterende jagthunde og dens gener fortæller den, at den har brug for energi for, at kunne klare sit job.

Problemet er dog, at hvis hunden bare sidder derhjemme og ikke bliver ordentlig motioneret og kun får en gåtur i ny og næ, så vil den stadig have en stor appetit. Men manglende motion gør, at de kalorier som hunden indtager nu bliver til fedt og det vil lede til et dårligere helbred og eventuelle vægtproblemer.

Golden retriever med en gulerod i munden
Golden retriever med en gulerod i munden

Pas på din hunds vægt

Hunderacen Golden retriever er tilbøjelig til, at blive overvægtig. Det er ofte en kombination af at hundens ejer gør disse ting:

  1. Ejeren giver efter for ofte. En Golden retriever er ekspert i, at tigge. Det er næsten lige meget hvor gammel hunden er – den vil tigge og kigge på sin ejer med store flotte øjne, der næsten gør den uimodståelig.
  2. Ejeren giver ikke sin Golden retriever i nærheden af den motion som den har brug for.

Vægtproblemer kan lede til problemer med hjertet, diabetes, for højt blodtryk og det kan skade deres hofte- og albueled.

Pels og pleje

Man kunne godt tro at en Golden retriever med deres lange flotte pels, skal bades og vaskes en gang i måneden. Det skal den ikke. Pelsen på en Golden retriever indeholder naturlige vandafvisende olier. Hvis en Golden retriever kommer i bad for ofte, så vil det ødelægge de naturlige olier og give hunden en tør og kedelig pels.

Når pelsen bliver for tør kan det resultere i pelsmåtter og skæl. Når hunden har været i bad er det vigtigt, at den bliver tørret godt og grundig, da der kan sætte sig vand nær huden der kan resultere i irritation. Hvis man har en Golden retriever der elsker vand, så er det også her vigtigt, at man lige tørrer den rigtig godt.

Golden retriever i bad
Golden retriever i bad

En Golden retriever fælder en smule året rundt

Når nu en Golden retriever ikke skal i bad så ofte, så kræver det at man børster den ekstra. Golden retrievere fælder en smule hele året rundt hvor der så vil komme 2 sæsonfældninger, som kan virke voldsomme. For at undgå for meget pels i hele hjemmet og bilen og for at undgå pelsmåtter, så anbefales det at man børster sin Golden retriever hver 2. eller 3. dag.

En Golden retriever er tilbøjelig til, at få pelsmåtter bag ørerne, halen og på den tykke pels ved deres bagben. Børst gerne ekstra meget på disse steder.

Ørerne

Ørerne på en Golden retriever skal også renses i ny og næ. Hvis man renser ørerne på sin Golden retriever 1 gang i ugen, så vil man mindske risikoen for, at der ophober sig for meget ørevoks i ørerne. 1 gang i ugen passer meget godt med, at der ikke vil være for meget ørevoks men heller ikke for lidt.

Når man renser ørene fjerner man også skidtet, hvilket minimerer risikoen for infektioner. Ørerne på hunde generelt, er snoede og det er et perfekt miljø for svamp, parasitter og bakterier.

Neglene

En Golden retriever skal have trimmet negle. Hver anden uge vil det være en god idé, at kigge efter om hundens negle kræver en trimning. Det kan være yderst smertefuldt og ubehageligt for en hund, at have for lange negle. Hvis en Golden retriever går på hårdt terræn dagligt, så behøver den måske ikke få trimmet neglene ret ofte, da der så vil komme et naturligt slid.

Der sidder mange nerver og blodårer i neglene på en hund, så når man skal klippe neglene på hunden, så anbefales det at gøre i dagslys eller et sted hvor der er rigtig god belysning. Hvis man klipper neglene for korte så vil det være meget smertefuldt for hunden.

Smilende golden retriever kigger mod kameraet
Smilende golden retriever kigger mod kameraet

Tænderne

Tænderne på en Golden retriever skal vedligeholdes. At børste tænder på sin Golden retriever hver dag vil være optimalt. Ved tandbørstning er det vigtigt, at der ikke bruges samme type tandpasta som mennesker bruger. Der findes tandpasta til hunde med smag og som egner sig perfekt til formålet.

Mange hundeejere forstår ikke problematikken i manglende tandbørstning. Der findes selvfølgelig hunde, som ikke rigtig har lidt under ikke, at få børstet tænder, men det hører sjældenhederne til.

Tyggelegetøj er måske ikke så effektivt

Der er også mange hundeejere som mener, at tyggelegetøj og tyggeben er nok for hunden. Det kaldes for mekanisk rensning og er i langt de fleste tilfælde slet ikke tilstrækkeligt. Hvis f.eks din hund tygger med kindtænderne, så vil det ikke have nogen virkning på fortænderne.

Det bedste vil uden tvivl være, hvis man lærer sin hund allerede fra hvalp at få børstet tænder. Hvis den vænner sig til det allerede fra hvalp, så tager det ingen tid, at børste dens tænder hver dag. Det kan blive en smule mere problematisk, at starte med tandbørstning på en voksen hund – men det er aldrig for sent! Det vil være det hele værd – både for ejer og i den grad også for hund.

Golden retriever springer ud i vandet efter ænder
Golden retriever springer ud i vandet efter ænder

Helbred og sygdomme

En Golden retriever bliver typisk 10-12 år. Det er dog vigtigt at pointere, at der selvfølgelig er undtagelser. Nogle hunde bliver ældre og omvendt.

Når det kommer til Golden retrieveren, så har vi allerede fastlagt, at det er en yderst populær race – hvilket er forståeligt. Det er dog blevet et problem, da der findes mange grådige hundeavlere, hvis eneste formål er, at tjene penge. Det er hundeavlere der ikke rigtig tænker på hundenes ve og vel og som ikke rigtig forstår idéen med et godt avlsprogram.

Når man er på udkig efter en Golden retriever – uanset om det er en hvalp eller en voksen hund, så bør man sørge for, at papirerne er i orden. Kig gerne efter om der er kendte sygdomme hos hundens forældre, bedsteforældre eller søskende.

4 Golden retriever hvalpe ligger og slapper af i græsset
4 Golden retriever hvalpe ligger og slapper af i græsset

Hunderacer.dk anbefaler, at man køber en hund hos en anerkendt opdrætter, da disse opdrættere sætter en ære i, at levere sunde og raske hunde. Økonomisk set, så vil det være dyrere, at købe en hund hos en anerkendt opdrætter.

På den anden side, får du en hund hvis generelle helbredsproblemer mindsket gevaldigt. På sigt kan du også risikere, at spare rigtig mange penge på fremtidige dyrelægeregninger.

Af kendte sygdomme hos racen Golden retriever finder vi:

  • Hoftedysplasi (HD)
  • Albuedysplasi (ED)
  • Epilepsi
  • Progressiv retina atrofi (PRA)
  • Arvelig katarakt (HC)
Golden retriever ligger imellem en masse mælkebøtter
Golden retriever ligger imellem en masse mælkebøtter

Svar på spørgsmål om Golden retrieveren

Hvor gammel bliver en Golden retriever?

Golden retrievere bliver typisk 10-12 år. Der er dog faktorer som eksempelvis genetik og miljø. Som med de fleste hunde – herunder også Golden retrieveren, så handler det også meget om hvor velplejet hunden er.

Hvis man fodrer sin Golden retriever med eksempelvis menneskemad, som gør den overvægtig eller ikke dyrker den krævede motion, som en Golden retriever har brug for, så vil det formentlig vise sig ved en kortere levetid. Det skal naturligvis siges, at blot fordi, at du gør alt hvad manualen foreskriver, så er det ingen garanti for, at din hund lever længere.

Hvad koster en Golden retriever?

Prisen afhænger af stambog, anerkendte kenneler og almindelige hundehandlere. Det er noget man skal passe på med, at gå for meget op i. En Golden retriever er en særdeles populær hunderace og det er der mange hundehandlere der har fået øjnene op for.

Hvad der er skidt her er, at disse hundehandlere mange gange kun tænker på profit. Et godt kendetegn på denne type hundehandlere er eksempelvis hvis de tilbyder flere forskellige hunderacer. Det anbefales også at gå efter en Golden retriever der har stambog fra Dansk Kennel Klub (DKK).

Der findes andre stambøger, men der er desværre blevet lavet nogle værktøjer der gør det muligt for useriøse hundeopdrættere, at lave falske stambøger – så for at være på den sikre side, så anbefaler vi DKK.

Der er mange mennesker der mener det er irrelevant med stambogen idet, at de ikke har tænkt sig, at deres nye hund skal have hvalpe. Det er dog ikke kun pga. avl, at det kan være en god idé med en stambog. Med en stambog kan man nemlig finde ud af, hvilke forældre hunden har og derved nogenlunde vurdere hvordan den nye hund bliver.

Hvad der er mere vigtigt er, at man kan undersøge om der eventuelt foreligger arvelige sygdomme, som man skal være specielt opmærksom på.

Golden retriever flader ud med en kat
Golden retriever flader ud med en kat

Hvor meget vejer en Golden retriever?

Det kommer an på om der er tale om en hanhund eller en tæve. En hanhund vejer typisk 27-36 kilogram hvorimod en tæve vejer 25-32 kilogram. Altså en smule mindre end hannen.

Hvor mange hvalpe får en Golden retriever?

Det er også et tal der kan variere meget. Typisk siger man 3-4 hvalpe, men der er altså undtagelser hvor tallet har været noget større eller sågar noget mindre.

Golden retriever leger i efterårsblade
Golden retriever leger i efterårsblade

Hvornår er en Golden retriever voksen?

Det kan tage op til 2 år før en Golden retriever er fuldt udvokset – fysisk. Den vil måske nå sin højde rimelig hurtig, men fylden vil kommende løbende. Det handler også lidt om hundens gener og kost, men som udgangspunkt er 2 år et godt bud.

Mentalt er det en hunderace der modnes langsomt. Den kan sagtens bevare sit lidt hvalpede sind til den er 3-4 år gammel. Det kan være både sjovt og frustrerende.

Hvor meget fælder en Golden retriever?

Mange hundeejere vil vove at påstå, at en Golden retriever kun fælder én gang om året. Nemlig hele året rundt. Det rigtige svar er dog, at en Golden retriever fælder lidt hele året rundt, hvor der så 2 gange om året kommer en sæsonfældning, som kan være noget voldsommere end man havde forventet. Det kan anbefales, at man børster sin Golden retriever nogle gange om ugen og ved sæsonfældningerne måske endda en hurtig børstning dagligt.

Hvornår skifter en Golden retriever sine tænder?

Tænderne på en Golden retriever bliver stille og rolig skiftet ud mellem 4 og 6 måneders alderen.

Hvad betyder Golden retriever?

Retriever er engelsk og betyder noget lignende bringe tilbage eller hente – En Golden retriever er jo en formidabel jagthund. Der findes forskellige hunderacer af typen retriever. Labrador Retriever, Flatcoated Retriever, Chesapeake Bay Retriever, Curly Coated Retriever og selvfølgelig Golden retriever.

Golden er et simpelt ord for tyk gylden-gul pels. Groft fortalt, så er det egentlig blot en simpel beskrivelse af racen. En gylden hund der henter ting.

Hvor længe er en Golden retriever i løbetid?

Man kan forvente at en Golden retriever er i løbetid i 3-4 uger, men bløder kun i omkring 12 dage. En Golden retriever er i løbetid 2 gange om året.

Golden retriever ligger på græsset med sine 3 hvalpe
Golden retriever ligger på græsset med sine 3 hvalpe

Hvor meget sover en Golden retriever?

En Golden retriever sover omkring 10-12 timer om dagen og bruger yderligere et par timer på bare, at ligge og flyde. Det afhænger selvfølgelig også af rutiner og gener. Nogle Golden retrievers sover lidt mindre og omvendt sover nogle af dem også mindre.