Rottweiler

Raceinformation

Levetid

8-11 år

Vægt

Han: 43-59 kg
Hun: 38-52 kg

Højde

Han: 61-69 cm
Hun: 56-63 cm

Rottweileren er en meget intelligent og selvsikker hunderace. Det er en ekstremt loyal og hengiven hund der ikke fælder ret meget. Det er en hund der har en beskyttende adfærd af natur. Det er en ret populær hunderace i Danmark - og med god grund.

Historie

Rottweilerens historie kan ikke fastlægges med 100% sikkerhed, men det menes, at racen opstod da romerne i 200 e.kr medbragte deres egne hunde til invasionen af Europa.

Her menes det, at romerne krydsede deres egne hunde med flere forskellige lokale hunderacer, herunder de schweiziske hunderacer; Entlebucher sennenhund og Grosser schweizer sennenhund

Navnet Rottweiler kommer fra Rottweil i Tyskland. Her blev racen i stor stil efterladt under invasionen. Deres primære opgave var dengang, at hyrde og vogte. Deres loyale temperament og mod spredte sig rundt i landet.

Meget opmærksom Rottweiler står i position
Meget opmærksom Rottweiler står i position

Rottweileren blev ofte brugt af slagtere

Den store stærke og kraftfulde rottweiler blev ofte brugt af slagtere. På det tidspunkt var racen kendt under navnet Rottweiler Metzgerhunds, som oversat til engelsk er Rottweil Butcher's Dog - slagterens hund på dansk.

Rottweileren blev ofte brugt til kvægkørsel, indtil det i starten af 1900-tallet blev forbudt i Tyskland. Det betød, at behovet og populariteten for Rottweileren faldt drastisk.

Raceklubber og import af rottweiler

Officielle raceklubber for Rottweileren blev etableret i 1907. Allerede et par år efter - nemlig i år 1910 blev Rottweilen udnævnt til, at blive politiets officielle politihund.

Rottweileren blev importeret til Storbritannien i 1936, men efter mange forgæves forsøg på, at fremavle racen i landet, forsvandt den i adskillige år. Den blev dog senere importeret igen, hvor der var mere held til, at få racen fremavlet.

Rottweileren blev i 1955 officielt anerkendt af FCI. Dens ophav er noteret som værende Tyskland.

liggende Rottweiler på hvid baggrund
liggende Rottweiler på hvid baggrund

Temperament

En Rottweiler er en meget aktiv hunderace, der har brug for rigtig meget motion og stimulering på daglig basis. Det er ikke en hunderace der anbefales til førstegangsejere, da det er en hunderace der kan være noget af en mundfuld, hvis ikke man har den rette erfaring.

Det er en fantastisk imponerende og kraftfuld hund, der har en høj intelligens. Det er en hund der er selvsikker og nem, at træne - både de gode ting, men også de lidt mindre flatterende ting.

Hvis man vil opnå stor succes med sin rottweiler, så er det vigtigt med tidlig socialisering. Her er der tale om både socialisering ift. andre mennesker, men også andre hunde.

Rottweiler hygger sig på græsplænen
Rottweiler hygger sig på græsplænen

En hund der kræver stor respekt

Det er en hund der kræver, at man behandler den med stor respekt og bruger positiv forstærkning når det kommer til træning. Med den rette træning kan du få en meget lydig og velopdragen hund.

Rottweileren er ikke ovenud begejstret for, at blive efterladt hjemme i længere tid ad gangen. Den vil have det ganske fint i et hjem, hvor der næsten altid er én person hjemme, når de andre er ude af huset.

En rottweiler er en god familiehund

Hvis man overvejer, at anskaffe sig en Rottweiler, så kan man glæde sig over, at det faktisk er en ganske dejlig familiehund, som godt kan trives med børn i hjemmet. Dog skal man være meget forsigtig, da det jo som bekendt er en meget kraftig, stærk og stor hunderace, der måske ikke helt tager hensyn til de yngre familiemedlemmer.

Rottweileren er en hunderace der til tider kræver rigtig, rigtig meget af sin ejer. Det er vigtigt, at man som ejer eller fremtidig ejer lærer, at forstå hvordan en Rottweiler er som hund, da det ellers kan skabe et problematisk bånd mellem hund og ejer.

En Rottweiler har et naturligt beskytterinstinkt der betyder, at hunden ikke som sådan behøver at lære, at vogte eller beskytte - den gør det helt automatisk.

Rottweiler som militærhund
Rottweiler som militærhund

Køb din rottweiler hos en anerkendt kennel

Inden man anskaffer sig en Rottweiler, så anbefales det først og fremmest, at man køber sig en Rottweiler hos en anerkendt kennel. Det er nemlig yderst vigtigt, at kennelen på forhånd har forsøgt, at socialisere hunden.

Det er også en fordel, at anskaffe sig en rottweiler fra en kennel der temperamentsvurderer deres hunde før et salg. Det kan gøres ved, at udsætte deres hvalpe for forskellige situationer som de vil støde på i løbet af deres liv. Det kan være;

 • Hvilket førstehåndsindtryk giver den her rottweiler? Man ser helst, at det er en hund der er venlig reserveret, selvsikker, afslappet og rolig
 • Hvordan reagerer hunden når man henvender sig til den, på en venlig måde? Her er målet, at hunden skal udvise samme venlighed uden at vise aggressivitet eller frygt.
 • Hvordan reagerer rottweileren på mennesker der eksempelvis går på krykker eller sidder i kørestol? En hund med et sundt temperament skal helst ikke reagere meget anderledes end den normalt ville gøre.
 • Hvordan reagerer hunden på høje lyde? Hvis nu en scooter suser forbi, en bil gasser op eller en dør der smækker i - hvad sker der så? En velbalanceret rottweiler vil ikke reagere på en negativ måde.
 • Hvordan reagerer hunden på andre hunde - som selvfølgelig henvender sig på en positiv måde? En velbalanceret rottweiler vil tage tingene i dens eget tempo og ikke udvise aggressivitet.

En hund med et stort jagtinstinkt

En rottweiler vil som udgangspunkt altid have et stort jagtinstinkt. Det sidder meget dybt i racen - og netop derfor er tidlig træning essentielt for succes. Man skal dedikere meget tid til træning og læring.

Det er en hunderace der modnes langsomt. Man vil derfor opleve at sin rottweiler er hvalp i længere tid end andre hunderacer. Når hunden bliver 2-3 år gammel, så kan man mærke, at hunden nu begynder sin mere voksne tilgang til livet.

Den elsker at lege, træne og spille. Det er vigtigt for hundens mentale sundhed, at man giver den noget udfordring - evt. med intelligente lege eller aktivitet hvor man gemmer en godbid, som den så skal lede efter.

En rottweiler egner sig ikke umiddelbart til en lejlighed

En rottweiler egner sig ikke specielt godt til, at bo i lejlighed. Dens store og robuste ydrer og aktivitetsniveau sætter lidt en grænse for hvor meget plads den har behov for.

Den vil trives forrygende i et hus der også har en stor baghave, hvor den kan boltrer sig. Det er dog vigtigt, at pointere, at hvis man vælger, at anskaffe sig en Rottweiler og slippe den løs i haven, at man så vælger, at hegne haven meget sikkert ind.

Der skal ikke meget mere end en fugl eller et egern til, at tage rottweilerens fokus - og så er den altså forsvundet.

Ikke en race der gøer specielt meget

En rottweiler har ikke ry for, at gø overdrevent. Det er egentlig en meget stille hunderace der som regel ikke gøer uden grund. Dog er man ikke i tvivl, hvis hunden ser eller hører noget den ikke bryder sig om.

Det ses også til tider, at hvis man efterlader sin rottweiler i længere tid ad gangen, at den kan give sig til, at gø ustyrligt. Dette vil dog skyldes, at den er ulykkelig og forsøger, at fortælle sin ejer, at den ikke føler sig glad og tilpas.

Det er meget forskelligt fra rottweiler til rottweiler om den elsker vand og om den har lyst til, at svømme. Nogle hunde af denne race hopper direkte i vandet, hvor andre bedre kan lide, at stå ved kanten. Man må endelig ikke tvinge sin rottweiler til, at hoppe i vandet, hvis ikke den har lyst til det.

Rottweilerhvalpe løber i græsset
Rottweilerhvalpe løber i græsset

Aktivitet og motionsbehov

En Rottweiler har brug for omkring 2 timers daglig motion. Her er gåture, træning, aktiviteter og leg inkluderet. man skal som ejer være meget opmærksom på, at det er vigtigt, at hunden bliver stimuleret korrekt på daglig basis.

Manglende stimulering og fysisk aktivitet kan resultere i det der kaldes destruktiv adfærd. Destruktiv adfærd kan vise sig på flere forskellige måder; eksempelvis, at hunden bider eller kradser i sofaen, at den gnaver i dine sko eller rykker gardinerne ned.

Hold øje med om din rottweiler er ulykkelig

Hvis man oplever, at sin rottweiler pludselig hyler eller gøer ustoppeligt, så kan det være et tegn på, at den er ulykkelig. her er det altså vigtigt, at finde problemet og løse det - både for din - men især din hunds skyld.

Som nævnt tidligere, så er rottweileren en af de mest intelligente hunderacer der findes. Det er derfor en fantastisk dejlig og forholdsvis nem hund, at træne. Ulempen ved, at have en hund der er så nem at træne er så også, at den lige så nemt kan lære de dårlige vaner som de gode.

Det er derfor vigtigt, at man har en kærlig men fast tilgang til træningen. Man skal være konsekvent og tålmodig uden, at være for hård. En hård tilgang til træningen kan resultere i, at hunden bare ignorerer dig eller slet ikke gider.

Vær derfor gerne opmærksom på dit stemmeleje, da den kan være meget følsom overfor måden tingene bliver sagt på.

Start træningen af din hvalp meget tidligt

Træningen skal helst begynde i det tidlige hvalpestadie og fortsætte resten af hundens liv. Når rottweileren er hvalp kan det ikke understreges nok hvor vigtigt det er, at den bliver tidlig socialiseret.

Hvis man undlader, at træne sin rottweiler og socialisere den, så kan det ende i en katastrofe for både hund og ejer. Det er en hund der skal kende sin plads i familien og vide, at det ikke er den der er alfahund i “flokken”.

Når rottweileren er modnet, så er det en hunderace der kan begå sig i rigtig mange forskellige hundesport;

 • Lydighed
 • Agility
 • Flyball
 • Pels og pleje

Når det kommer til pelsen på en rottweiler, så er det en ekstremt nem hunderace. Pelsen er kort med dobbeltpels. Dobbeltpels betyder, at hunden har underpels og dækpels.

En grundig omgangs børstning en gang i ugen er som regel rigelig for en rottweiler. Den har som regel to større sæsonfældninger der sker i løbet af foråret og igen om efteråret.

Når sæsonfældningerne sætter i gang, så kan det være nødvendigt, at finde børsten frem et par gange ekstra hver uge. På den måde, så kan man holde fældningen lidt nede og slippe for, at hele hjemmet flyder med hundehår.

En rottweiler skal ikke ret ofte i bad. Rottweileren har det der kaldes for en vandafvisende pels. Hvis man bader sin rottweiler for ofte, så vil man risikere, at man trækker de naturlige olier ud af pelsen.
Et bad en gang i måneden eller når behovet syner sig er tilstrækkeligt.

Rottweiler med tungen ude
Rottweiler med tungen ude

Helbred og sygdomme

En rottweiler har en forventet levealder på 8-11 år. Som så mange andre hunderacer, så er der nogle sygdomme og problemer man skal være opmærksom på. For rottweileren kan nedenstående liste kan man se hvad man skal være opmærksom på.

 1. Cancer
 2. Øjenproblemer
 3. Entropion (indadkrængende øjenlåg)
 4. Ektropion (udadkrængning af øjenlåg)
 5. Korsbåndsskade
 6. OCD (osteochondrosis dissecans)
 7. Vandhale
 8. Hofteledsdysplasi (HD)
 9. Albueledsdysplasi (AD)
 10. Oppustethed
 11. Overvægt
 12. Aortastenose
 13. Temperamentsproblemer
Rottweiler ligger og slapper af i græsset
Rottweiler ligger og slapper af i græsset

Svar på spørgsmål

Må man halekupere en rottweiler?

Nej. En Rottweiler må ikke halekuperes. Det har været ulovlig i Danmark siden 1996. Der er kun 5 hunderacer i Danmark der gerne må halekuperes.

Læs også: hvorfor klipper man halen af hunde?

Hvad koster en rottweiler?

En rottweiler koster mellem 5000 og 10000 kroner. Vær opmærksom på, at det kan betale sig, at lave research på de forskellige kenneler før du vælger, at købe en rottweiler.

Er rottweiler en god hund?

Ja. En rottweiler er som udgangspunkt en fantastisk hund. Det er dog meget vigtigt, at man som ejer forstår, at man har et kæmpe ansvar for, at få en velbalanceret og god hund.

Er rottweiler kloge?

Ja. En rottweiler er en af de klogeste hunderacer på jorden. I en meget populær og anerkendt bog kaldet The Intelligence of Dogs bliver rottweileren rangeret som værende den 9. klogeste hund i verdenen.

Er rottweiler ulovlige i Danmark?

Nej. Hunderacen rottweiler er fortsat stadig lovlige, at avle og eje i Danmark.

Hvad kræver det at have en rottweiler?

Det kræver tid, opmærksom og erfaring. Det er ikke en hunderace der anbefales til førstegangsejere. Det kræver, at man har omkring 2 timer om dagen til motion og træning. Det er ikke en hunderace der egner sig til lejlighed.

Hvor meget motion kræver en rottweiler?

En rottweiler kræver mindst 2 timers aktiv motion om dagen. Dog skal det nævnes, at træning, gåture, aktivitet og leg er inkluderet i de 2 timers motion.

Hvor stærk er en rottweiler?

En rottweiler er ekstremt stærk. Den blev i gammel tid brugt af slagtere til, at trække store og tunge vogne. Bidstyrken for en rottweiler ligger på hele 328 PSI.

Er en rottweiler allergivenlig?

Nej. En rottweiler er ikke allergivenlig. Der findes faktisk ikke allergivenlige hunde som sådan.

Hvorfor klipper man halen af rottweiler?

Man må ved lov ikke halekupere en rottweiler. Der findes selvfølgelig undtagelser som sygdom eller andet. Men i 1996 blev det ulovligt, at halekupere hunde i Danmark - på nær 5 racer.

Er rottweileren en farlig hund?

En rottweiler anses for nogle mennesker som værende en farlig hund. Men blot fordi det er en stor, stærk og kraftig hund betyder det ikke, at den er farlig. Rottweileren bliver desværre ofte portrætteret som værende en meget aggressiv og farlig hund i film og i fjernsynet.

Er en rottweiler en god familiehund?

Med den rette træning og opdragelse, så kan man få en fantastisk dejlig familiehund ud af en rottweiler. Det kræver dog, at man som ejer ved hvilken hund man har med, at gøre.

Hvor langt må en rottweiler gå?

Som udgangspunkt kan en rottweiler sagtens gå relativt lange gåture. Men man skal selvfølgelig være opmærksom på, at det er en stor hund, så derfor vil der være nogle hunde af denne race der ikke kan gå længere ture.

Hvor lang tid lever en rottweiler?

En rottweiler har en forventet levealder på 8-11 år. Det svinger af naturlige årsager fra hund til hund. Men man kan gøre sit til, at forlænge hundens levealder ved, at lade den motionere rigeligt og give den det rigtige foder.