Shih tzu

Raceinformation

Levetid

10-16 år

Vægt

4,5-8 kg

Højde

Ikke over 27 cm.

Shih tzu - en livlig og energisk hunderace fra Tibet, der elsker sin ejer ubetinget og er definitionen af en skødehund. Det er en af de mest populære hunderacer i Danmark og det er ikke uden grund.

Det er en fantastisk hunderace der egner sig til den erfarne hundeejer, men også til førstegangsejere. Shih tzuen er ligeglad med om du bor i en lille lejlighed eller i et stort hus. Det der betyder mest for den er, at den er omringet af sin ejer og dens familie.

Historie

Shih tzu stammer oprindelig fra Tibet. Tibetanske munke værdsatte disse små hunde, hvor de var kendt for, at være pålidelige og loyale ledsagere. De var også fantastiske vagthunde, der nok skulle give lyd fra sig - hvilket også var en egenskab de Tibetanske munke værdsatte.

Når du ejer en Shih tzu, så ejer du en lille del af kinesisk historie. Shih tzu betyder lille løve - eller løvehund. For hundredvis af år siden blev Shih tzuen fremavlet af kejserlige opdrættere i Kina. Det er formentlig et resultat af flere krydsninger mellem hunderacerne Lhasa Apso og Pekingeser.

Yndig Shih Tzu sidder i haven med blomster i baggrunden
Yndig Shih Tzu sidder i haven med blomster i baggrunden

Shih tzuen var kun forbeholdt de finere lag

I hundredvis af år levede Shih tzu et fantastisk liv som skødehund for de finere lag i Kina - herunder kejsere og deres respektive familier. Historien fortæller, at kejsere ofte ville udlove meget værdifulde gaver og magt til de opdrættere, der kunne fremavle de smukkeste og sødeste hunde.

I starten var Shih tzu en hunderace der kun var forbeholdt den kejserlige familie. Det var en forholdsvis ukendt hunderace indtil omkring 1930-tallet. Efter 1930 blev flere raceklubber dannet rundt omkring i Kina og England, hvor opdrættere ville forsøge at raffinere Shih tzuen yderligere. Dette resulterede i store debatter omkring racen, da man var uenige om hvordan standarden skulle se ud. I 1957 blev racen accepteret af FCI og i 1969 blev den godkendt af AKC.

En sød lille Shih tzu kigger ind i kameraet
En sød lille Shih tzu kigger ind i kameraet

Temperament

Stort set alle racerene hunde har et formål. Historisk set så var formålet med Shih tzu, at det skulle være en ledsager og skødehund. Det må siges, at være lykkes. Det er en hunderace der gerne vil være sammen med dig - den har ikke noget vagt- eller jagtinstinkt. Den elsker at være sammen med sin familie og få alt den opmærksomhed som den kan komme af sted med.

Selvom dens yndlingsdestination er dit skød eller et hjørne i sofaen, så er det ikke en sofakartoffel. Den er livlig og opmærksom - til tider kan den gø lidt rigeligt. Fremmede mennesker eller mennesker som den ikke ser så ofte, kan godt risikere, at modtage en gøende hilsen, men fortvivl ej - så snart dine gæster træder indenfor, så kan de godt regne med, at de har fået sig en ny ven.

Glad Shih Tzu med elastik i håret
Glad Shih Tzu med elastik i håret

En energisk og selskabelig hund der nemt tilpasser sig

Det er en energisk og livlig lille hund der elsker menneskelig selskab. Det er en hunderace der kan tilpasse sig de fleste hjem - uanset om du bor i en lejlighed eller et hus.

En Shih tzu kommer som regel godt ud af det med både voksne, børn og andre hunde. Der er nogle hunde af denne race der fungerer godt sammen med katte, hvorimod andre har meget svært ved det. Umiddelbart virker det til, at være en individuel præference - og ikke en egenskab for racen som helhed.

Langhåret Shih Tzu sidder og nyder livet på græsset
Langhåret Shih Tzu sidder og nyder livet på græsset

En Shih tzu er et udmærket valg for førstegangsejere

Hvis man er førstegangsejer, så kan en Shih tzu være et godt valg. Det er en intelligent hunderace, der elsker at behage sin ejer. Det er en hund der er forholdsvis let at træne. Hvis man ikke er ret erfaren når det kommer til hundetræning, så kan det anbefales at begynde til hundetræning, da man så kan tillære sig de rette hjælpemidler der skal til for, at træne sin Shih tzu korrekt.

En Shih tzu er ikke endvidere glad for, at tilbringe alt for lang tid alene hjemme. Hvis man har et arbejde eller en familie der ikke er ret meget hjemme, så er en Shih tzu måske ikke den rigtige hunderace, at anskaffe sig. Hvis en Shih tzu bliver efterladt alene hjemme igennem længere tid, så kan det resultere i destruktiv adfærd. Destruktiv adfærd viser sig blandt andet ved ukontrollerbar gøen, ødelagte sko, møbler eller gardiner.

To Shih tzuer nyder livet på græsset
To Shih tzuer nyder livet på græsset

Shih tzuen hader for meget alenetid

Hvis man arbejder ude i længere tid, så anbefales det, at sin Shih tzu har en legekammerat - ideelt set - endnu en Shih tzu således, at de er 2.

Som ren og skær underholdning, så kan en Shih tzu sagtens finde på, at jagte en fugl, en kat eller andre kæledyr. Det er ikke en jagthund, men hvis situationen tager dem, så sætter den gerne i løb for lidt underholdning.

Ejer kysser sin Shih Tzu
Ejer kysser sin Shih Tzu

Børn og andre kæledyr

En Shih tzu er en venlig, kærlig og trofast hund der er eftergivende af natur. Derfor skal man - som med alle dyr - være meget opmærksom på at børn ikke gentagne gange overskrider hundens grænser, da de så vil opleves at markere kraftigt og pludseligt. Børn skal derfor lære at selv om en Shih Tzu er eftergivende, skal den behandles med respekt hele tiden.

En Shih tzu er en udpræget selskabshund. Den passer på "sin flok" hvorfor den skal introduceres grundigt til nye medlemmer - det være sig både dyr og mennesker. Det er vigtigt, at huske at selv om Shih Tzuen kan ligne en "levende bamse", så er det stadig en hund som kan lide at jage, hyrde og søge som andre racer. Som med alle hunde og dyr, så skal der altid udvises forsigtighed.

Racen er generelt yderst børnevenlig. Når det kommer til andre husdyr, så tolerer den normalt også disse.

Langhåret Shih Tzu med udstillingspels
Langhåret Shih Tzu med udstillingspels

Pelspleje

At pelspleje sin Shih Tzu er en dejlig hobby, som bærer lønnen i sig selv, når man ser en smuk og veltilpas hund. Samtidig bliver forholdet mellem hund og ejer styrket.

Nu til dags bliver rigtig mange Shih tzu klippet ned og på mange forskellige måder. Det er i og for sig klogt, at klippe pelsen af, men samtidig skal man være opmærksom på, at øjnene bliver mere sårbare.

Start pelsplejen med det samme, du har fået din hvalp. Også selv om du synes, at den ikke trænger til at blive børstet. Det er en dejlig hyggestund med den lille hvalp.

Shih tzu bliver friseret
Shih tzu bliver friseret

Her er en lille guide til hvordan du vasker din Shih tzu

1) Læg din Shih tzu på et lille tæppe. Tal sødt og kærligt til den, mens du holder den med din ene hånd. Nu kan du børste den let og forsigtigt, så den finder ud af, at det slet ikke er så farligt. Gør gerne dette dagligt. Øjnene renses også dagligt - evt. med øjenbadevand.

2) Din Shih tzu bør vaskes hver 14. dag - eller når den bliver snavset. Efter vask, så tørres pelsen med hårtørreren - samtidig med, at du børster let og forsigtigt i pelsen. Dette gør du til pelsen er helt tør.

Til sidst sættes pelsen på hoveder med en lille elastik. Næste gang du børster din Shih Tzu, så klipper du forsigtig elastikken af og tager en ny. Som prikken over i’et, så kan du lave en flot midterskilning - du har nu en yndig og lækker lille hvalp.

Shih Tzu hvalp hygger sig i græsset
Shih Tzu hvalp hygger sig i græsset

3) Når det kommer til poterne, så anbefales det, at de bliver ordnet efter behov - dog mindst én gang om måneden. Når du klipper neglene, så bør du kun klippe et par millimeter af gangen, indtil du og din hvalp har fået øvelsen.

Nu kan du klippe hårene/pelsen mellem trædepuderne. Når det er gjort, så kan du klippe pelsen på selve poterne således, at de er ca. 1 cm fra neglene - hele vejen rundt.

4) Når din Shih tzu bliver omkring 7 måneder gammel, så begynder den, at sætte underuld. Hvis alt er gået efter planen, så skulle din hvalp gerne have lært, at ligge stille under børstningen. Hvis pelsen er filtret, så skiller man hårene fra hinanden inden man børster den. Hvis man ønsker en lidt lettere proces, så kan man købe udredningsvæske, der gerne skulle gøre det nemmere, at børste pelsen, når den er filtret.

Der er nogle steder på en Shih tzu, der kan være lidt svære, at børste; Bag ørene, armhulerne, under hagen og omkring øjne og mund. Man skal sørge for, at få redt i bund. Når det kommer til, at børste halen på en Shih tzu, så bør man kun bruge børsten, da hårene på halen nemt knækker af.

Hvis din Shih tzu skulle gå hen, at få dårlig mave så afføringen hænger i pelsen, så bør du fjerne det med en håndbruser.

5) Når din Shih tzu er voksen, så børstes pelsen 2-3 gange om ugen. Den vaskes efter behov. Ansigtet og øjnene bør ordnes hver dag. Hvis du ikke ønsker, at din Shih tzu skal have en pels i fuldt flor, så anbefales det, at du får den klippet hos en hundefrisør - denne kan samtidig også klippe hundens negle.

Hvis du ønsker, at gå til udstilling med din Shih Tzu, så er pelsplejen på et helt andet niveau - og kræver en del mere. Hvis du ikke ved hvor du skal starte, så kan du evt. også her, spørge din opdrætter, som helt sikkert gerne vil hjælpe dig i den rigtige vej i udstillingsverdenen.

Stående Shih Tzu stirrer ind i kameraet
Stående Shih Tzu stirrer ind i kameraet

Intelligens

Shih tzu er en intelligent hunderace, men de har en selvstændig og uafhængig karakter. Det betyder i praksis, at det vil være en god idé som ejer, at påbegynde træningen allerede som meget ung hvalp. Under træningen af en Shih tzu bør man udvise tålmodighed, da det er en hunderace der godt kan virke en kende stædig.

Udseende

Nogle mennesker har for vane, at sammenligne hunderacen Lhasa Apso med en Shih tzu. Det er nu heller ikke så underligt, da Shih tzu er blevet fremavlet med hjælp fra Lhasa apso.

De minder om hinanden, men er 2 separate hunderacer, hvor de hver især skiller sig ud på deres hovedform og temperament.

En Shih tzu er en ganske robust lille hund. Den har en flot, smuk og silkeagtig lang pels. Den har et bredt hoved med godt plads mellem øjnene. Deres næseparti er kort, bred og firkantet uden rynker.

Liggende Shih tzu kigger på piller der ligger på gulvet
Liggende Shih tzu kigger på piller der ligger på gulvet

Sundhed

Racen Shih tzu har ingen alvorlige genetiske sundhedsproblemer. Der er dog stadig nogle ting man bør være opmærksom på.

Allergi

Opdager du ridser, rifter eller små sår på din Shih tzu, så bør du udelukke oplagte årsager som bylder, flåter, lopper og andre hudinfektioner. Hvis ikke du kan finde nogen oplagt årsag til “skaderne”, så er der en stor chance for, at din hun er overfølsom overfor et eller andet - formentlig noget den er i kontakt med på daglig basis. Af muligheder kan nævnes støvmider, husmider, kosten eller måske den shampoo eller balsam som hunden bliver vasket i.

Navlebrok

Det er efterhånden ret almindeligt, at se navlebrok hos racen Shih tzu. Der findes forskellige typer af brok, men navlebrok er den type man oftest støder på hos en Shih tzu. Navlebrok er i mange tilfælde rimelig nemt, at opdage, da man kan mærke/se en bule i midten af maven på hunden. Navlebrok hos en Shih tzu kræver sjældent et kirurgisk indgreb - det vil kun være i svære og meget generende tilfælde.

Øreproblemer

Der er ikke flere problemer med ørerne på en Shih tzu end ved andre hunderacer. Det er dog vigtigt, at man som ejer af en Shih tzu er klar over, at der vokser hår inde i hundens øre. Disse skal fjernes med jævne mellemrum, da det hjælper til med, at holde ørerne rene.

Øremider er langt det mest almindelige problem. Øremider får hundens ører til at klø og kan udskille en brun substans. Hvis man ser en brun substans i øret på sin Shih tzu, så er det vigtigt, at man søger dyrlæge hurtigt - hvis øremider forbliver ubehandlet, så kan det udvikle sekundære komplikationer som eksempelvis infektioner.

En Shih tzu er en Shih tzu

Hvis du støder på navnet "tekop shih tzu" - så skynd dig væk. Der er ikke noget der hedder en tekop shih tzu. Det er et salgsfremmende navn som nogle uetiske opdrættere kan finde på, at bruge. Det er ikke endvidere udbredt i Danmark på nuværende tidspunkt, hvilket er positivt - men så er det på plads.

Portræt af en udstillingsparat Shih Tzu
Portræt af en udstillingsparat Shih Tzu

Spørgsmål om Shih tzu

Gør en Shih tzu meget?

En Shih Tzu er generelt ikke gøende. Den kan godt gø når der kommer gæster eller hvis den er glad og siger velkommen. I flok er de nogle seje bananer der nok skal fortælle nye gæster; Se mig - rør ved mig - Jeg er den sødeste osv.. De fleste ejere af en Shih tzu vil ikke opleve, at racen er gøende.

Hvor gammel kan en Shih tzu blive

Man kan forvente, at en Shih tzu bliver 10-16 år gammel. det er dog vigtigt at pointere, at alle hunde er forskellige og har forskellige gener. Den forventede levealder tager heller ikke højde for eventuelle uventede sygdomme.

Hvor stor bliver en shih tzu

En Shih tzu vejer typisk 4,5-8 kg. Den bliver generelt ikke over 27 cm. Her er det også vigtigt, at pointere, at dette er gennemsnitstal. Det betyder, at tallene er vejledende, da ingen hunde er ens.