Chihuahua

Chihuahua

Raceinformation

Levetid

14-18 år

Vægt

1-3 kg

Højde

15-23 cm

Chihuahuaen er verdens mindste hunderace. Det er en loyal hund der elsker, at putte i sofaen med sin familie. Den har et kæmpe ego i forhold til dens størrelse. Det er stensikkert, at hvis en Chihuahua skulle kategorisere sin størrelse, så ville den placere sig selv i samme kategori som en Grand Danois. Chihuahuaen er blevet en særdeles kendt hunderace, hvilket formentlig skyldes, at den er lille og nuttet. Verdensstjerner som Britney Spears, Madonna, Paris Hilton, Hilary Duff og Marilyn Monroe har været med til, at skabe den enorme interesse for den lille mexicaner.

Historie

Der er mange teorier om hvordan afstamningen af Chihuahuaen ser ud, men der er stor sikkerhed omkring dét faktum, at den oprindeligt stammer fra Mexico. Der er også mange teorier om hvad hunden blev brugt til, men ingen af disse er blevet be- eller afkræftet, så vi forholder os til det vi ved er sikkert.

I 1900-tallet begyndte de lokale landmænd fra provinsen Chihuahua i Mexico, at sælge de små Chihuahuaer til rejsende fra USA. Hunderacen Chihuahua har også netop fået sit navn fra selvsamme provins, hvor de startede med, at blive solgt fra. De rejsende fandt den lille hund med de store øjne og store øre uimodståelig og bragte den derfor til USA, hvor den herefter spredste sig til Europa.

Temperament

En Chihuahua er en ret intelligent hund der er lærenem og morsom. Den elsker selskab og har som bekendt et stort ego, hvilket også resulterer i, at det er en meget selvsikker og modig hund der ikke er bange for, at gø.

En Chihuahua knytter sig meget til sin ejer og er meget loyal.

Chihuahuaen bliver ofte anset som værende den hunderace, der er mest aggressiv, men det er i virkeligheden lidt misvisende. En Chihuahua har ligesom alle andre hunde brug for, at blive socialiseret. Det er korrekt, at en Chihuahua har en tendens til at gø, når den ser andre hunde – f.eks på den anden side af fortovet. Tit og ofte vil ejeren så forsøge at tysse på hunden i stedet for, at lade den komme tæt på den anden hund. Her er det selvfølgelig en vurderingssag idet, at den anden hund måske kan opfatte Chihuahuaens gøen som værende aggressiv, selvom den egentlig bare ville hilse på.

Der sker ofte det, at når Chihuahuaen endelig kommer hen til det den nu end gør af, så vil den falde til ro kort tid efter eller begynde, at lege.

Det er derfor vigtigt, at pointere, at en Chihuahua – ligesom alle andre hunde, skal socialiseres. Gerne fra hvalp og gerne med andre hunde, fremmede hunde, fremmede mennesker og endda børn.

Når det kommer til børn og Chihuahua, så er der i langt de fleste tilfælde intet problem – og slet ikke, hvis de er opvokset sammen. Det der kan være problematisk er hvis der ikke er gensidig respekt. Barnet skal lære, at det ikke bare kan tage fat i hunden, rive den i pelsen eller jagte den. Chihuahuaen er kendt for, at være en ”snapper”, hvilket betyder, at den er kendt for at snappe ud efter ”trusler” – her kan det f.eks være børn, der virker for voldsomme overfor den. Det er sjældent, at den decideret bider.

Med lidt større børn (5-8 år) kan det være en udfordring idet, at racen er så lille som den er og derfor er meget skrøbelig. Det kan godt være svært for et barn, at vurdere hvor meget en så lille hund kan holde til. En Schæferhund eller en Golden Retriever kan tomles rundt hvorimod en Chihuahua kan komme alvorligt til skade ved lidt for vild leg.

Aktivitet og motionsbehov

En Chihuahua har ikke brug for ret meget motion i forhold til andre hunde. Daglige gåture og lidt leg – indenfor eller udenfor bør kunne stille dens behov. Netop fordi en Chihuahua er så lille en hunderace, så tænker mange mennesker ikke over, at den også har behov for motion. De tænker, at de daglige tisseture er nok, men det er det ikke.

Når det kommer til træning af en Chihuahua, så anses det faktisk som værende vigtigt, at man træner den i en tidlig alder. Hvis man gerne vil have en velopdragen hund med gode manerer, så skal den trænes – nøjagtig ligesom alle andre hunde.

Mange hundeejere tænker ikke over det, når en Chihuahua hopper op af benet på andre mennesker, fordi det er en lille hund. Men havde det nu været en stor hund, så havde man anset hunden som værende uopdragen.

En Chihuahua er faktisk en relativ nem hund, at træne. Den er lærenem og den velvillig når det kommer til, at lære. Det kræver måske lidt tålmodighed og lidt flere godbidder, men i det lange løb, så vil det gavne både dig og hunden.

Pels og pleje

Der findes 2 typer af hunderacen Chihuahua. Der findes den langhårede Chihuahua og dn korthårede Chihuahua. Den langhårede Chihuahua kræver lidt mere pelspleje end den korthårede, men med det sagt, så kræver begge typer ikke den helt store pelspleje.

Den korthårede Chihuahua behøver stort set aldrig, at blive børstet. Hvis man lige gør det i ny og næ alligevel, så kan man fjerne eventuel skidt, men dens pels er så kort, at den aldrig vil få en pjusket eller grim pels.

Den langhårede Chihuahua kræver egentlig heller ikke så meget pelspleje, men hvis man giver den en hurtig gennembørstning et par gange i ugen, så kan man forebygge eventuelle pelsmåtter.

En Chihuahua fælder ikke ret meget, men der vil komme sæsonfældninger 2 gange om året. På den korthårede Chihuahua vil fældningen ikke virke så voldsom som hos den langhårede, men det skyldes blot at hårene er mindre. Hårene er ligeledes mere stive på den korthårede og derfor har de en tendens til, at sidde bedre fast på tøj og møbler end hårene fra den langhårede.

Poterne

Det kan anbefales, at man holder øje med pelsen mellem trædepuderne på en Chihuahua. Hvis pelsen mellem trædepuderne bliver for lang, kan pelsen lægge sig ind over trædepuderne og gøre sådan, at hunden glider, hvis den går på glatte overflader (trægulv, fliser m.fl.). Om vinteren kan sne og is sætte sig i den lange pels mellem trædepuderne, hvilket kan være smertefuldt. Derudover så kan man mindske det skidt og snavs som Chihuahuaen slæber med ind, hvis pelsen omkring trædepuderne er i orden.

Neglene

Hver 4. uge bør man lige kigge på hundens negle og klippe dem, hvis de er for lange. Når man klipper negle på en hund – og specielt en så lille hund som en Chihuahua, så er det vigtigt, at belysningen er i orden, så man ikke klipper neglen for kort. Hvis neglen bliver klippet for kort, kan det resultere i en smertefuld oplevelse for hunden idet, at der sidder mange nerver i en hundenegl.

Tænderne

Når det kommer til tandbørstning, så bør en Chihuahua få børstet tænder hver dag. Denne hunderace har i forvejen tendens til problemer med sine tænder, så derfor kan tandbørstning forebygge problemet. Hvis man starter med, at børste tænder på sin Chihuahua allerede fra hvalp, så kan man sagtens vænne hunden til, at få børstet tænder dagligt. Med korrekt håndtering og indlæring, så tager det kun få minutter at børste dens tænder og det vil hunden takke dig for senere. Det er så også den bonus, at man som ejer vil kunne spare en hulens masse penge på dyrelæge regninger, hvis blot man vedligeholder de basale ting.

Mange vil argumentere for, at hvis man køber det rigtige hundefoder og det rigtige tyggelegetø (mekanisk rensning)j, så er det mere end rigeligt. Det er det dog i langt, langt de fleste tilfælde ikke. Når det kommer til hundelegetøj, så hjælper det jo ikke ret meget på fortænderne, hvis hunden kun tygger sit legetøj med kindtænderne. Mekanisk rensning er fint, men ikke tilstrækkeligt, så derfor; børst tænderne på din Chihuahua.

Bad

Chihuahuaen skal bades efter behov. For mange hundeejere er det behov omkring 1 gang hver måned. Man skal passe på med, at bade sin Chihuahua for meget idet, at pelsen har nogle naturlige olier, som kan blive ødelagt ved, at bade hunden for ofte. Derudover kan det skabe irritation og hudproblemer, hvis den bliver badet for ofte. Når en Chihuahua skal bades, så er det endvidere også vigtigt, at man bruger den helt rigtige hundeshampoo. Man må under ingen omstændigheder bruge den samme shampoo som mennesker bruger, da også dette kan skade pelsen. Køb derfor en god hundeshampoo.

Helbred og sygdomme

Knæledsproblemer og hjertefejl kan være arvelige. Denne hunderace har også tendens til tandsten og derfor kan daglig tandbørstning anbefales.

Tekniske detaljer

FCI navn

Chihuahueno

FCI nummer

218

Gruppe

9

Oprindelse

Mexico

Allergivenlig

Nej

Karakteristik

Gøen

Denne hunderace gør ofte.

God til lejligheder

En Chihuahua er god til lejligheder hvor der er plads nok. Selvom det er en lille hunderace, så har den stadig behov for god plads.

Kattevenlig

Normalt vil en Chihuahua klare sig rigtig godt med katte. Der er dog altid undtagelser - så pas på, trods alt.

Børnevenlig

Som med mange andre små hunderacer, så er en Chihuahua nok ikke det bedste valg, hvis man har små børn. En Chihuahua er meget territorial og vil ikke så gerne have, at små børn prøver, at få fat på den.

Hundevenlig

I langt de fleste tilfælde er en Chihuahua venlig overfor andre hunde. På Afstand kan den sagtens finde på, at skabe sig hvis den ser en anden hund på den anden side, men ved et eventuelt møde vil den nok bare snuse omkring og lege. Igen findes der undtagelser, så vær opmærksom.

Venlig mod fremmede

Når det kommer til fremmede, så handler det i høj grad om opdragelse og tidlig socialisering.

Motionsbehov

Et par daglige gåture kombineret med leg i haven eller i hjemmet er i de fleste tilfælde nok til, at stille Chihuahuaens motionsbehov. Har man en lille have som er godt hegnet ind, så vil den også nyde, at rende rundt der.

Pelspleje

En Chihuahua kræver generelt ikke så meget pelspleje. Men der findes jo 2 typer Chihuahua - en korthåret og en langhåret. Den langhårede Chihuahua kræver selvsagt mere pelspleje end den korthårede. Men hvis man børster pelsen et par gange i ugen, så er det oftest rigeligt - og så selvfølgelig et bad i ny og næ.

Intelligens

Fældning

En Chihuahua fælder ikke ret meget.

Træning

En Chihuahua kan sagtens trænes og den vil gerne trænes. Det kræver måske lidt tålmodighed, men med tålmodighed og belønning, så vil man kunne lære en Chihuahua lidt af hvert.

Legelyst