Akita

Akita

Raceinformation

Levetid

10-15 år

Vægt

Han: 34-54 kg
Hun: 34-50 kg

Højde

Han: 66-71 cm
Hun: 61-66 cm

Denne artikel er en spire. Det betyder, at den formentlig kun indeholder basale og faktuelle oplysninger samt billeder af og omkring Akita.

Hvis du har lyst til, at hjælpe os med, at udfylde raceportrættet, så kontakt os gerne.

Akita er en japansk hunderace som har vundet indpas i store dele af verdenen – herunder også Danmark. Det er vigtigt, at gøre klart at denne hunderace ikke er ”American Akita” – som er en hunderace der minder en del om denne. Denne hunderace bliver også kaldt Akita Inu, Japansk Akita eller Japanese Akita. Det er en meget populær hunderace som de fleste mennesker synes er ufattelig smuk. I Japan bliver hunden betragtet som værende en national skat.

Grundet dens popularitet sker det desværre ofte at førstegangsejere vælger, at anskaffe sig en Akita. Det er der som sådan ikke noget i vejen for, hvis de på forhånd ved hvad de går ind til og læser op på hunden, samt ved hvordan den skal stimuleres og trænes. Det anbefales derfor, at man er en erfaren hundeejer, hvis man ønsker at anskaffe sig en Akita.

En Akita er en stor og robust hunderace som skal socialiseres tidligt – især hvis man forventer, at den skal kunne gebærde sig omkring børn. Det siger naturligvis sig selv, at børn skal opfører sig ordentligt overfor dyr generelt, men som alle ved, så kan børn af og til være lidt hårde ved dyr, hvis man ikke er over dem. Her er det vigtigt, at man allerede i det tidlige hvalpestadie ved hvordan hunden reagere omkring børn. En Akita og børn bør ikke efterlades alene uden opsyn.

Akita har et særdeles stærkt jagtinstinkt. Man bør aldrig lade en Akita løbe frit omkring uden indhegning. Det er en adræt og hurtig hund, som kan springe eller kravle over de mest almindelige hegn. Derfor anbefales det, at man anskaffer sig en meget højt og stærkt hegn, hvis man forventer, at sin Akita skal forblive på ejendommen. Man skal passe på, at der ikke er et smuthul eller en revne et sted, da den i så fald vil lave en Houdini og forsvinde.

Racen er utrolig legesyg og aktiv. Den elsker, at være involveret i de aktiviteter der foregår i hjemmet. Den er ikke egnet til, at bo i lejligheder. Det er en hund der elsker at kunne boltre sig, bruge sin krop og få stillet sit aktivitetsniveau. Den egner sig bedst i større huse hvor der er en stor baghave med en høj og sikker indhegning.

En Akita gør for det meste kun når den vil gøre sin ejer opmærksom på, at der er fremmede mennesker eller lyde den ikke kan lide. Selvom den ikke gør ret meget, så kan den derimod godt hyle, hvis de keder sig eller vil fortælle verdenen hvor ulykkelige de her.

Når det kommer til andre hunde, så er det fair at sige, at en Akita ikke umiddelbart egner sig til, at være sammen med andre hunde. Der er eksempler på at racen er opvokset med en anden hund, hvor det ikke har været noget problem – det er dog mere undtagelsen end reglen. Anskaffer man sig en Akita, bør det derfor være den eneste hund i hjemmet.

En Akita har en forventet livetid på 10-15 år. Det er en stor hund som kan veje fra 34-54 kg.

Tekniske detaljer

FCI navn

Akita

FCI nummer

255

Gruppe

5

Farver

Rød fawn eller brindlet med hvidlige schatteringer eller ensfarvet hvid.

Oprindelse

Japan

Allergivenlig

Nej

Karakteristik

Gøen

God til lejligheder

Kattevenlig

Børnevenlig

Hundevenlig

Venlig mod fremmede

Motionsbehov

Pelspleje

Intelligens

Fældning

Træning

Legelyst