Akita

Raceinformation

Levetid

10-15 år

Vægt

Han: 45–59 kg
Hun: 32–45 kg

Højde

Han: 64–71 cm
Hun: 58–66 cm

Akita Inu er en stor og kraftfuld hunderace, der stammer fra Japan. Akita Inu er en loyal og beskyttende følgesvend, der også kan bruges som fremragende vagthund. Akita Inu er en selvstændig tænker, hvilket kan gøre træningen af denne race udfordrende. Men med tålmodighed og konsistens kan Akita Inu blive til et helt fantastisk kæledyr.

Smuk Akita Inu leger i sneen
Smuk Akita Inu leger i sneen

Historie

Akita er en hunderace, der stammer fra Japan. Akitaen blev oprindeligt opdrættet som en jagthund og blev senere brugt til vagtformål. Akita er en stor hunderace, og anses for at være en af ​​de mest populære racer i Japan.

Akita menes at have sin oprindelse på øen Honshu, Japan. Den første registrerede omtale af Akita-racen var i år 1603, da den japanske krigsherre Tokugawa Ieyasu beordrede opdræt af en stor og kraftfuld hund, der kunne bruges til jagt på bjørne og vildsvin.

Akita - en stor gave til betydningsfulde personer

Akita blev hurtigt populær blandt det japanske aristokrati og blev ofte givet som gaver til vigtige og betydningsfulde personer. I begyndelsen af ​​1900-tallet blev Akita bragt til Amerika af en kvinde ved navn Helen Keller, som havde fået en Akita-hvalp af en japansk embedsmand.

Akita er siden blevet en af ​​de mest populære hunderacer i Amerika og er anerkendt af både American Kennel Club, United Kennel Club og FCI.

Flot Akita Inu står i højt græs
Flot Akita Inu står i højt græs

Temperament

Akitaen er en stor og kraftfuld hunderace med et ædelt og værdigt præg. Selvom de ofte er rolige og reserverede, kan de også være legesyge og kærlige med og overfor deres familier.

Det er en race der er meget loyal og beskyttende - netop derfor kan en Akita også fungere som en rigtig god vagthund. De kan dog være lidt reserverede overfor fremmede og klarer sig måske ikke så godt i et hjem med små børn og andre kæledyr.

En intelligent hunderace der er nem at træne

Hunderacen Akita er en intelligent race, som er nem at træne, hvis du bruger positive forstærkningsmetoder. De reagerer bedst på en fast og konsekvent træning men har samtidig også brug for en ejer, der er selvsikker og viljefast. Akitaer kan til tider være stædige, men de er også meget ivrige efter at behage deres ejer.

Denne race har det bedst i et hjem hvor der er rigeligt med plads udendørs, hvor de kan løbe og lege. Akitaer er relativt inaktive indendørs, så de klarer sig ikke godt i lejligheder eller små hjem. De har brug for daglig motion, gerne i form af en lang gåtur eller løbetur.

Akitaer er generelt sunde hunde, men ligesom alle racer er de modtagelige for visse sundhedsmæssige forhold. Sørg for at tage en snak med din dyrlæge om den bedste måde at holde din Akita sund og glad på.

Akita Inu leger i haven
Akita Inu leger i haven

Aktivitet og motionsbehov

Denne race blev oprindeligt opdrættet til jagt i japan. I dag bruges Akitaen stadig til jagt i nogle dele af verdenen, men den er også populær som selskabshund - det er dog vigtigt, at man har tiden til, at opfylde hundens behov.

Akitaen er en intelligent og uafhængig race. Det er vigtigt at give den masser af motion og stimulation for at forhindre at den keder sig, da det kan lede til en destruktiv adfærd.

En daglig gåtur eller løbetur er afgørende for Akitaen, da denne race har meget energi. Hvis det er muligt, så lad din Akita løbe frit og lad den brænde noget overskydende energi af. Ud over daglige gåture er regelmæssig leg også vigtigt for Akitaen.

Sørg for at din Akita ikke keder sig

Denne race elsker at have noget, at give sig til - uanset om dette så er, at kaste med en bold eller en frisbee - og disse aktiviteter kan hjælpe med at trætte en energisk Akita.

Det er også vigtigt at din Akita bliver mentalt stimuleret. Denne race trives med udfordringer, så hvis man finde noget hundelegetøj hvor hunden skal bruge sin hjerne, så vil det være ideelt.

Træning er en anden fantastisk måde at holde hundens sind aktivt på og denne race udmærker sig ved lydigheds- og agilitytræning. Med konsekvent træning fra en ung alder kan Akita blive til en velopdragen følgesvend, som er en fornøjelse at leve med.

Portræt af en Akita Inu
Portræt af en Akita Inu

Hundesport

Akitaer bruges ofte i hundesport som agility, lydighed og flyball.

Agility er en sport, der kræver hurtighed, koordination og fokus. Akitaer er velegnede til denne sport på grund af deres atletiske evner. I agilitykonkurrencer skal hunde navigere gennem en bane af forhindringer såsom tunneller, hop og stænger.

Lydighed tester en hunds evne til at følge kommandoer fra sin fører. Dette inkluderer grundlæggende kommandoer såsom sidde, blive, komme og ned. Akitaer udmærker sig typisk i lydighedsprøver på grund af deres høje intelligens og vilje til at behage deres ejere.

Flyball er et stafetløb, hvor et hold af hunde konkurrerer om, hvem der kan gennemføre banen hurtigst. Hvert hold består af fire hunde, der skal løbe gennem en række forhindringer, før de henter en bold fra en fjederbelastet boks. Det første hold, der har alle fire hunde over målstregen, vinder løbet. Akitaer er fremragende flyball-konkurrenter på grund af deres hurtighed og atletik.

4 Akita Inu hvalpe står næsten på rad og række
4 Akita Inu hvalpe står næsten på rad og række

Udseende

Akita er en stor, kraftfuld hund med en tyk pels, der findes i en række forskellige farver. De mest almindelige farver er hvid, brindle og pinto. Akitaer har små, trekantede øjne, der er mørkebrune i farven. Deres ører er små og oprejste, og de har en tyk hale, der ofte er krøllet over ryggen.

Akitaen anses for at være en af ​​de ældste hunderacer i verdenen og de har været æret i deres hjemland Japan i århundreder. I de senere år er de også blevet mere og mere populære i USA. Akitaer er loyale og kærlige ledsagere.

Flot Akita Inu står i græsset
Flot Akita Inu står i græsset

Pels og pleje

Akitaer har en tyk, dobbelt pels, der kræver regelmæssig pleje. Yderpelsen er grov og underpelsen er blød og tæt. Akitaen fælder kraftigt to gange om året, i løbet af foråret og efteråret. I disse tider er daglig børstning nødvendig for at fjerne de løse hår. Resten af ​​året vil en ugentlig børstning være fin nok.

Når du skal pleje din Akita, så findes der nogle redskaber der kan lette processen. Nogle af de redskaber der kan være ganske brugbare omfatter følgende:

En stålbørste, en bredtandet kam og en saks. Start med at bruge stålbørsten til at fjerne eventuelle pelsmåtter eller filtre i pelsen. Pas på ikke at trække for hårdt i pelsen, da det kan skade hunden. Brug derefter den bredtandede kam til at løsne håret omkring din hunds ansigt og ben. Brug endelig børsten til at fjerne eventuelle løse hår fra din hunds pels.

Bad ikke din Akita for meget

Udover regelmæssig børstning skal du også bade din Akita efter behov. Denne race kræver ikke hyppige bade, men bør helt sikkert få et bad, når din hund begynder at se snavset ud eller lugter dårligt.

Når du bader din Akita, skal du bruge en mild shampoo designet til hunde med følsom hud. Undgå at få vand i ørerne, da det kan føre til ørebetændelse. Efter badning skal du sørge for at tørre din hunds pels grundigt med et håndklæde eller en føntørrer der er indstillet på lav varme.

Akita Inu ligger i sneen og holder vagt
Akita Inu ligger i sneen og holder vagt

Negle

Først skal du samle de redskaber du skal bruge. Du skal bruge en negleklipper, der er lavet specielt til hunde, samt styptic pulver (i tilfælde af at du ved et uheld skærer i blodkarret der sidder i neglen og din hund begynder at bløde).

Det er også en rigtig god idé, at have et par godbidder ved sin side, så man kan belønne hunden for sin samarbejdsvillighed. At give en godbid i ny og næ kan lette processen markant.

Derefter skal du sørge for, at din hund befinder sig i en behagelig stilling. Hvis din Akita er lille, kan du holde ham i dit skød. Hvis han er for stor, så få ham til at lægge sig på siden på et bord eller på gulvet. Når han har fundet sig til rette, så tag et kig på hans negle. Du ønsker at trimme den del af neglen, der strækker sig ud over tåpuden.

Vær forsigtig, når du trimmer neglene. Det er vigtigt ikke at skære for langt ind da du kan risikere, at ramme blodkarret inde i neglen. Hvis du ved et uheld klipper ind i blodkarret, skal du ikke gå i panik! Pres på området med en ren klud eller en vatrondel og drys noget styptic pulver på for at stoppe blødningen.

Giv din hund en godbid og masser af ros, når den er færdig.

Hvis Akita Inu står med siden til
Hvis Akita Inu står med siden til

Tænder

Det er vigtig at forebygge tandkødssygdomme og andre problemer. Akitaer er tilbøjelige til at opbygge tandsten, så regelmæssig tandbørstning er vigtig.

Hvis ikke man sørger for, at hundens tænder er i orden, så kan det udvikle sig til mere alvorlige sygdomme. Så det anbefales, at man børster sin hunds tænder dagligt - og som minimum én gang i ugen.

Når du skal børste hundens tænder, så er det vigtigt, at du bruger en tandbørste der er lavet specielt til hunde samt tandpasta der ligeledes er specielt lavet til hunde.

Akita Inu ligger i græsset
Akita Inu ligger i græsset

Helbred og sygdomme

Sundhedsproblemer, der er almindelige i akita, omfatter hoftedysplasi, albuedysplasi, oppustethed (gastrisk dilatation volvulus) og allergier. Akitaer er også tilbøjelige til øjenproblemer såsom kirsebærøje, glaukom og grå stær.

Nogle sundhedsproblemer kan forebygges ved at købe en hvalp fra en velkendt opdrætter, som laver sundhedstest på deres hunde.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en akita, eller allerede har en, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle sundhedsproblemer, som denne race kan lide af. Men med ordentlig pleje og behandling kan mange akita-sundhedsproblemer håndteres med succes.

Akita Inu i snor
Akita Inu i snor

Svar på spørgsmål

Hvor gammel bliver en Akita?

En Akita bliver typisk mellem 10 og 15 år gammel.

Hvad koster en Akita?

En Akita koster 7.000-15.000 kroner. Det afhænger af om hunden har stamtavle og om det er en velkendt opdrætter. Prisen på en Akita er derfor meget varierende.

Hvad vejer en Akita?

En Akita vejer 32-59 kg. Hannerne er typisk en del større en hunnerne. Hunnerne vejer gerne mellem 32 og 45 kg hvorimod hannerne vejer mellem 45 og 59 kg.

Hvor mange hvalpe får en Akita typisk?

I gennemsnit får en Akita 7-8 hvalpe per kuld. Dog er det også set, at et kuld kun består af 3 hvalpe. Der findes også kuld der består af hele 12 hvalpe. Men gennemsnittet er 7-8 hvalpe per kuld.

Hvor stor bliver en Akita?

En Akita bliver ret stor. Hannerne er typisk større end hunnerne. Vægten lyder på 32-59 kg og skulderhøjden lyder på 58-71 cm. Det er en stor og robust hunderace der kræver noget erfaring.