Welsh corgi cardigan

Raceinformation

Levetid

12-15 år

Vægt

Han: 11-14 kg
Hun: 11-14 kg

Højde

Han: 25-33 cm
Hun: 25-33 cm

En Welsh Corgi Cardigan er en fantastisk dejlig hunderace der kan tilpasse sig enhver familie. Det er en hunderace der er ganske loyal og som er meget villig til, at behage sin ejer.

Det er en mellem hunderace som hverken er for lille eller for stor.

Welsh corgi cardigan sidder på græsset
Welsh corgi cardigan sidder på græsset

Historie

Welsh Corgi Cardigan er en hunderace med dybe historiske rødder, der strækker sig tusinder af år tilbage til det walisiske højland. Den tilhører gruppen af hyrdehunde (FCI-gruppe 1: Hyrde og Kvæghunde).

Welsh Corgi Cardigan blev oprindeligt fremavlet til brug som hyrdehund. Den blev i dén grad værdsat af lokale walisiske farmere og gårdejere.

Arbejdsmetoden som Welsh Corgi Cardigan bruger er ret unik, idet den arbejder ved at nippe forsigtigt i dyrenes hæle. Efter det forsigtige nip, skynder den sig at dukke sig, så den ikke risikerer at blive sparket i hovedet.

Takket være deres intelligens og alsidighed blev Corgis hurtigt en stor og vigtig del af landbruget i Wales, hvor de ikke kun hjalp til med at hyrde dyr men også vogtede gården. Udover det, så fungerede den også glimrende som selskabshund.

Sød Welsh corgi cardigan kigger mod kameraet
Sød Welsh corgi cardigan kigger mod kameraet

Udfordringer i det 19. og 20. århundrede

I det 19. og 20. århundrede oplevede Welsh Corgi Cardigan en nedgang i popularitet. Det skyldes simpelthen at landbruget blev moderniseret med nye og smarte maskiner, der gjorde denne type brugshund lidt overflødig.

Deres praktiske anvendelse på gårde blev ganske enkelt mindre nødvendig. Welsh Corgi Cardigan led derfor et ordentligt knæk i antallet af individer og der var stor risiko for, at denne race gik tabt.

Men takket være dedikerede opdrættere, racens charme og intelligens begyndte interessen for Welsh Corgi Cardigan at genopstå midt i det 20. århundrede. Der var samtidig mange opdrættere, der så hundens potentiale ved hundeshows - hvilket også bidrog til, at populariteten igen tog fart.

Genkendelse af FCI

I dag er Welsh Corgi Cardigan fuldt anerkendt af Fédération Cynologique Internationale (FCI). Welsh Corgi Cardigan er en af de ældste registrerede hunderacer hos FCI. Den blev anerkendt og registreret allerede i 1963.

Liggende Welsh corgi cardigan på hvid baggrund
Liggende Welsh corgi cardigan på hvid baggrund

Temperament

Welsh Corgi Cardigan er en hunderace, der er kendt for sin energi, intelligens og charmerende personlighed.

Selvom det er en hund der ikke har samme momentum i både højde og drøjde som mange andre hunde i samme kategori, så afspejler det sig i hvert fald ikke i arbejdsopgaverne - som den klarer mindst lige så godt som andre hyrde og kvæghunde.

En Welsh Corgi Cardigan er rigtig god til, at tilpasse sig miljøerne omkring den. Det vil altså sige, at den kan tilpasse sig de fleste familier og hjem.

Smukt billede af en Welsh corgi cardigan i sneen
Smukt billede af en Welsh corgi cardigan i sneen

Førstegangsejer med en Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan kan faktisk være et rigtig godt valg for førstegangsejere. Det er en hunderace, der er villig til at lære. Som er god til at forstå og som gerne vil behage sin ejer.

Hvis man som ejer tager de rette forholdsregler og giver sig selv lov til, at lære om racen, forstærkningsteknikker og træning, så er man rigtig godt stillet - også som førstegangsejer.

Det er vigtigt at starte træningen tidligt, især for at udnytte Corgiens villighed til at lære og behage. Socialisering er også afgørende, da racen kan have en tendens til at være reserveret eller mistroisk overfor fremmede.

Det er derfor vigtigt, at eksponere eller udsætte hunden for forskellige situationer, der kan gøre den mere komfortabel eller tryg senere i livet.

Som ejer af en Welsh Corgi Cardigan skal man være klar på, at det til tider kan kræve stor tålmodighed - især når det kommer til træning. Brug gerne masser af godbidder og positiv forstærkning.

En meget engageret hund

En Welsh Corgi Cardigan er typisk en meget kærlig og engageret hunderace. Den er loyal og hengiven over for deres familie. Når det kommer til børn og andre dyr i hjemmet, så er det som regel intet problem. Den er meget nænsom og tålmodig.

Dog skal det nævnes at tidlig socialisering kan gøre det nemmere for hunden at komme godt ud af det med andre husdyr. Det er også værd at tage med, at eventuelle børn i hjemmet skal lære hvordan man respekterer hundens behov og grænser.

På den måde kan både hund og barn få et fantastisk dejligt og livslangt venskab.

Evne som vagthund

Det er en hunderace som kan fungere som effektiv vagthund. Den har et naturligt beskyttergen og vil ikke tøve med at give lyd fra sig, hvis den ser, hører eller opdager noget som virker mistænksomt eller unormalt.

Det er på ingen måde en hunderace, der er aggressiv uden grund. Som ejer af en Welsh Corgi Cardigan skal man ikke blive overrasket over racens nysgerrighed. Den er underholdende, livlig og vil meget gerne være en del af familien.

Nysgerrig Welsh corgi cardigan
Nysgerrig Welsh corgi cardigan

Aktivitet og motionsbehov

Welsh Corgi Cardigan er en hund med et stort behov for både fysisk og mental stimulation. Selvom den ikke er lige så stor som mange hyrde og kvæghunde, har den stadig en indbygget trang til at være aktiv og engageret. Det er en race, der elsker at gøre sin ejer glad og har en naturlig lyst til at arbejde og være nyttig.

Vi anbefaler klart at du sørger for, at din Welsh Corgi Cardigan får motion flere gange om dagen. Det er næsten lige meget om hunden får motion gennem gåture, leg eller anden træning. Simple lege som dét at kaste en bold eller en frisbee er nok til, at du og din hund får et stærkere bånd.

Træning og stimulering fra en tidlig alder

Hvis man ønsker en mental stærk hund der viser overskud i uvante situationer, så er det vigtig at hunden får disse ting indlært allerede fra en tidlig hvalpealder. Welsh Corgi Cardigan er generelt en meget ivrig hunderace når det kommer til indlæring - men de er særligt motiveret som hvalp.

Hvis man formår at udnytte hvalpens ivrige potentiale, så vil man med stor sandsynlighed ende ud med en afbalanceret, behagelig og lydig hund.

Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd

Generelt set kan man sige, at alle hunderacer kan komme til at gøre noget, man som ejer ikke ønsker. Der er dog nogle ting man kan gøre for at mindske risikoen for uønsket adfærd.

Det er nemlig sådan, at mange hunde begynder på den uønskede adfærd, så snart de ikke bliver stimuleret nok. Mangel på tilstrækkelig fysisk og mental aktivitet kan føre til uønsket adfærd hos en Welsh Corgi Cardigan.

Det kan blive noget af en udfordring, hvis hunden også udvikler en destruktiv adfærd. Det kan vise sig ved, at den begynder at tygge i møbler, sko eller andre ting i hjemmet. Det er ikke fordi det er nogen dårlig hund, da den formentlig gør det af ren og skær frustration.

Hvis ikke man selv kan komme problemet til livs, så kan man vælge at begynde til hundesport som agility eller lydighedskonkurrencer. Det kan være meget gavnligt for en Corgi, da det ikke blot vil udfordre den mentalt og fysisk. Den vil nemlig også socialisere sig med andre hunde og deres ejere.

Man skal som ejer være ret dedikeret når det kommer til opdragelse og træning af en hund. Daglig motion, konsekvent og positiv træning og masser af kærlighed er vejen frem.

Welsh corgi cardigan med siden til og strittende hale
Welsh corgi cardigan med siden til og strittende hale

Pels og pleje

Welsh Corgi Cardigan er ikke kun kendt for sin charmerende personlighed og intelligens, men også for sin karakteristiske pels, der kræver en vis mængde pleje for at holde sig sund og smuk.

Pelsens Egenskaber

Welsh Corgi Cardigan har en dobbelt pels, der består af en tæt og blød underuld samt en længere, grovere overpels. Sammen giver både underuld og overpels en fremragende beskyttelse mod vind og vejr.

Pelsen kan variere i længde og tæthed, men generelt er den mellemlang og tæt nok til effektivt at afvise vand og holde hunden varm.

Grundlæggende Pelspleje

Regelmæssig pelspleje er afgørende for at holde både pels og hud sund hos en Welsh Corgi Cardigan. En ugentlig børstning anbefales som minimum for at fjerne løse hår og fordele hudens naturlige olier.

Børstning er også en meget god måde at minimere mængden af hår i hjemmet på og en god mulighed for at tjekke efter hudproblemer, lopper eller tæger.

Hvert år vil der ske to store sæsonfældninger. Det sker som regel ved foråret og ved efteråret. I de her perioder kan det anbefales at øge børstningen til en eller flere gange dagligt.

Welsh corgi cardigan på hvid baggrund
Welsh corgi cardigan på hvid baggrund

Badning og Yderligere Pleje

Welsh Corgi Cardigans bør kun bades når det er nødvendigt, da hyppig badning kan fjerne de naturlige olier fra deres pels og potentielt føre til tør hud. Typisk anbefales det at bade dem hver tredje måned, medmindre de bliver meget beskidte eller har rullet sig i noget ulækkert.

Når du bader din Corgi, er det vigtigt at bruge en mild hundeshampoo. Du må aldrig bruge shampoo beregnet til mennesker, da det kan gøre langt mere skade end gavn. Husk også at tørre hunden grundigt - især i de kolde vintermåneder.

Øre- og Neglepleje

Welsh Corgi Cardigan har nogle lange og flotte strittende ører. Når ørerne er så markant åbne, så kan det selvfølgelig også give anledning til, at der skulle kunne samles mere skidt og snavs i øregangene. Det er derfor vigtigt, at man jævnligt kigger ørerne efter for snavs og eventuelle infektioner.

Når det kommer til neglene, så bør man sørge for at hundens negle ikke bliver for lange. Et typisk tegn på for lange negle vil være, at hunden "klikker", når den går hen ad et trægulv. Bare husk på, at der løber en lille fin blodåre i neglen - og hvis der klippes i denne, vil hunden opleve stor smerte. Så pas på.

Helbred og sygdomme

Generelt er Welsh Corgi Cardigan en sund og robust lille hund, men som med alle racer, er der nogle ting man som ejer bør være opmærksom på. De mest almindelige problemer omfatter albue- og hoftedysplasi.

Inden man vælger at købe hund, så bør man undersøge tidligere erfaringer med den opdrætter man påtænker at købe fra. Man bør tjekke stamtavlen og forældrenes genetik.

Welsh corgi cardigan med alle sine pokaler
Welsh corgi cardigan med alle sine pokaler

Svar på spørgsmål om Welsh Corgi Cardigan

Hvor klog er en Welsh corgi cardigan?

En Welsh Corgi Cardigan er en ret klog hunderace. Den kan lære de mest basale tricks forholdsvis hurtigt. Men det er ikke kun hundens evne, der bærer ansvaret for indlæringen. Det er også vigtigt, at man som ejer ved hvordan man rent faktisk lærer en hund nye tricks og kommandoer.

Generelt set kan man dog sige, at en Welsh Corgi Cardigan er en ganske intelligent hunderace.

Kan en Welsh corgi cardigan gå på trapper?

Ja. En Welsh Corgi Cardigan kan godt gå på trapper. Men grundet dens lange form kan den have lidt svært ved balancen og navigationen.

Hvor meget motion skal en Welsh corgi cardigan have?

Det anbefales, at en Corgi som minimum får 60 minutters motion om dagen. Hvis ikke hunden bliver fysisk stimuleret, så kan det resultere i destruktiv og uønsket adfærd.

Kan man løbe med en Welsh corgi cardigan?

Ja. En Welsh Corgi Cardigan kan sagtens løbe. Det er klart at den ikke løber lige så hurtig som en Borzoi, men den kan klart løbe en tur med dig.

Hvad koster en Welsh corgi cardigan?

En Welsh Corgi Cardigan koster typisk 10.000 - 12.000 kroner. Sørg dog for, at alle papirer er i orden når du køber hund.

Hvor stor bliver en Welsh corgi cardigan?

En Welsh Corgi Cardigan går under betegnelsen mellem hunderace. En tæve og en en hanhund har nogenlunde samme mål. Hanhunden kan dog nogle gange blive lidt større end hunden. Men fælles bliver de gerne mellem 25 og 33 centimeter høje og vejer 11-14 kg.

Er en Welsh corgi cardigan en god familiehund?

Hvis din Corgi bliver socialiseret tidligt og bliver udsat for forskellige situationer - som f.eks gåture i byen hvor der er meget støj eller deltager i hundearrangementer - så vil du kunne få en fantastisk familiehund ud af en Welsh Corgi Cardigan.