Irsk setter

Raceinformation

Levetid

12-14 år

Vægt

Han: 29-34 kg
Hun: 25-29 kg

Højde

Han: 66-71 cm
Hun: 61-66 cm

Den Irske setter blev oprindeligt fremavlet til jagt og arbejdshund. Det er en hunderace der elsker, at være sammen med sin familie og deltage i aktiviteterne i hjemmet. Hvis man anskaffer sig en Irsk setter, så skal man vide på forhånd, at det tid tider kan være en ret krævende hund. Den kræver tid og dedikation.

En Irsk setter skal helst trænes så tidligt som muligt, da det er en hunderace med et højt energiniveau og som har brug for stimulering. Hvis ikke man stimulerer sin Irske setter, så vil det resultere i destruktiv og uhensigtsmæssig opførsel – det indebærer tit og ofte, at de ødelægger alt hvad de kan finde.

Det er en hund der elsker, at være omkring mennesker, som elsker sin ejer og er ganske loyal. Med det sagt, så er det som bekendt vigtigt, at træningen påbegyndes tidligt – og specielt ”kom”-kommandoen er værd, at træne og vedligeholde igennem hele livet. Det er en hund der har brug for, at kende dens plads i familien eller ”flokken” om du vil.

Nogle hundeejere ved måske ikke, at en Irsk setter kan være ganske krævende, når det kommer til motion og stimulering af hunden, hvilket er synd. Det sker nemlig ofte, at hunden – når den keder sig – kan udvikle sig til, at hyle/gø en del. Det gør den formentlig fordi, den ikke har fået stillet sine behov i form af netop motion og mental aktivitet.

Når det kommer til børnefamilier, så kan en Irsk setter fungerer godt, men oftest anbefales denne hunderace ikke til familier med små børn. En Irsk setter kan nemlig være lidt vild i sin leg og vil derfor nemt kunne komme til, at vælte et barn og uheldigvis skade det. Små børn kan måske også blive skræmt over hvor voldsom en Irsk setter kan opfører sig – selvom det kun er leg og spilopper.

Det anbefales ikke, at man anskaffer sig en Irsk setter, hvis man bor i lejlighed. Det er en hund der helst skal have lidt plads, at boltre sig på, i form af en baghave. Den elsker at strejfe, snuse og udforske. En Irsk setter danner ofte et stærkt bånd med sin ejer, men det betyder ikke, at den ikke kan efterlades alene hjemme. Normalt vil en Irsk setter klare sig ganske fint alene hjemme – så længe det ikke er alt for længe. Generelt så bør ”det at være alene hjemme” læres tidligt, da hunden så allerede fra hvalp ved, at det ikke er noget den behøver, at stresse over.

En Irsk setter er en opmærksom hund, men det er ikke en god vagthund. Den kan sagtens finde på, at give lyd hvis den hører ukendte lyde eller hvis der er fremmede den ikke bryder sig om – men generelt set, så er det en alt for venlig hunderace til jobbet.