Cane corso italiano

Raceinformation

Levetid

10-11 år

Vægt

Han: 45-50 kg
Hun: 40-45 kg

Højde

Han: 64-68 cm
Hun: 60-64 cm

En Cane Corso er en fantastisk loyal og dejlig hunderace. Med rette opdragelse og træning kan det blive en dejlig familiehund. Det er en hunderace der besidder et stort beskytterinstinkt.

Cane Corso Italiano hygger sig i solen
Cane Corso Italiano hygger sig i solen

Historie

Cane Corso Italiano er en hunderace, der kan dateres helt tilbage til antikkens Rom. Det er en hunderace, der tilhører gruppen af molosser (FCI-gruppe 2: Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde).

Cane Corso Italiano blev oprindeligt fremavlet til brug som krigshund og vagthund. Cane Corso Italiano kan deles op i tre dele som hver især har sin egen historiske betydning.

  • Cane betyder hund på latin.
  • Corso er også latin og kan betyde beskytter eller vagt.
  • Italiano står for landet Italien - som er det land, der har fremavlet Cane Corso til den hunderace, vi kender i dag.

I middelalderen var Cane Corso en uvurderlig arbejdskraft på gårdene rundt omkring i Italien. Den blev brugt til jagt på større byttedyr som eksempelvis vildsvin.

Nogle landmænd brugte endda Cane Corsoen til at drive kvæg. Dens ultimative styrke bestod dog i dens beskyttende adfærd. Ofte bestod hundens primære opgave i at vogte over gården.

Som man kan læse, så er det en meget alsidig hunderace, som er blevet brugt til mange forskellige arbejdsopgaver - og netop derfor var det en hunderace, der meget hurtigt vandt indpas i det forskellige hjem rundt omkring i Italien.

Portræt af en fantastisk flot Cane Corso Italiano
Portræt af en fantastisk flot Cane Corso Italiano

Anden verdenskrig kostede næsten racen livet

Årene i og omkring anden verdenskrig blev hunde generelt nedprioriteret - herunder også Cane Corso. Det betød at antallet af hunde af denne race faldt drastisk og var lige ved at udslette hele genmassen.

Racen nåede dog akkurat lige at blive reddet på målstregen. I 1970'erne besluttede en gruppe meget dedikerede opdrættere sig for, at se om de ikke kunne redde racen fra at uddø.

De opnåede stor succes og formåede i dén grad at redde racen. I dag er det en meget populær hunderace blandt både almindelige familier og gårdejere verden over.

Godkendelse af FCI

I dag er Cane Corso en anerkendt hunderace af FCI. Racen blev sat på prøve i 1996 og blev endelig godkendt i 2007. Så det er en forholdsvis ny hunderace. Den officielle standard for racen blev endelig i 2023.

Portræt af Cane Corso Italiano
Portræt af Cane Corso Italiano

Temperament

Cane Corso er en meget energisk hunderace, som er meget intelligent. Det er en stor og robust hund som helt sikkert kræver en bestemt type ejer. Det er ikke en hunderace, der kan anbefales til førstegangsejere.

En Cane Corso har et meget stærkt beskytterinstinkt og der kræver altså, at man som ejer ved hvilken råstyrke og mental stærk hund man har med, at gøre.

Førstegangsejer med en Cane Corso

Skulle man trods anbefalingen vælge, at anskaffe sig en Cane Corso, så kan det ikke understreges nok, at man i dén grad bør læse alt hvad man kan om denne race.

Man bør gå til hundetræning så tidligt som man kan komme af sted med det og hunden skal socialiseres i en meget tidlig hvalpealder.

Man skal være forberedt på, at hvis man ønsker en velbalanceret og loyal hund, at man kommer til, at skulle lægge rigtig mange timer i træningen.

Det er også vigtigt, at man lærer at være lederen. Hvis ikke en Cane Corso ved præcis hvem det er der er i kontrol og hvem det er der er lederen, så kan du få en hund der ikke er til at kontrollere og som går sine egne veje.

En meget rolig hund i hjemmet

En velopdragen og veltrænet Cane Corso er generelt set en meget rolig hund. Det er en hunderace, der er meget loyal og hengiven overfor sin familie.

Den fungerer som regel meget godt med børn. Det er dog vigtigt, at man lærer sine børn om hvordan man omgås hunde - og især hunde af denne kaliber. Børn bør lære hundens grænser at kende - derved kan både barn og hund have et forhold bygget på respekt for hinanden.

Grundet racens loyalitet og beskytterinstinkt kan den være meget vagtsom. Derfor bør man holde ekstra øje hvis fremmede eller personer som hunden ikke kender, kommer ind i huset. Hvis den får følelsen af, at dens familie bliver truet eller den føler sig usikker, så står den altså klar til at reagere.

Ung Cane Corso Italiano-hvalp ligger og slapper af
Ung Cane Corso Italiano-hvalp ligger og slapper af

Aktivitet og motionsbehov

Når det kommer til motion af en Cane Corso, så er det lidt en speciel hunderace. Det er nemlig sådan, at den som regel tilpasser sig familiens aktivitetsniveau.

Det vil sige, at en familie der er ganske aktive og som løber ture eller løber rundt i haven hele dagen, vil opleve en lidt anden type hund end en familie der ikke er nær så aktive og som måske bedst kan lide at hygge sig på en stille og rolig måde.

Hvis man er en meget energisk familie, vil man derimod også opleve en meget energisk hund.

Kræver dog lidt struktureret motion og træning

Til trods for at racen som regel tilpasser sig familien. Så kræver den altså stadig en god mængde træning og motion. Det er en stor hunderace, som gerne skulle have to timers motion dagligt.

Det kan være alt fra leg i haven, gåture, løbeture, træning og cykelture.

Hvis ikke hunden får den rette mentale stimulering og kommer af med noget af sit energi, så kan det resultere i uhensigtsmæssig og destruktiv adfærd. Det kan altså koste et par sko eller et gardiner, hvis hunden ikke bliver rigtig stimuleret.

Træning af en Cane Corso

Når det kommer til træningen af en Cane Corso, så er positive forstærkningteknikker vejen frem. Det betyder altså rigeligt med belønninger for hundens indsats under træning.

Det er dog vigtigt, at man også er konsekvent. Så positiv og konsekvent træning kan anbefales. Hvis hunden ikke føler at træningen er en god oplevelse, så vil den blot blive stædig og ugidelig.

Snor og indhegning

En Cane Corso er en meget stor og stærk hunderace. Den har stadig lidt af sit jagtinstinkt i sig og derfor kan det kun anbefales, at hvis man vil lade sin Cane Corso rende frit, at det så kun sker under kontrollerede forhold som eksempelvis en indhegnet have eller hundeskov.

Når man er ude, så kan det ikke anbefales, at man lader sin Cane Corso gå uden snor.

Sort Cane Corso Italiano i snor
Sort Cane Corso Italiano i snor

Pels og pleje

Pelspleje af en Cane Corso er ikke så krævende endda. Den har en tæt og kort pels. Det er en pels, der ikke kræver ret meget vedligeholdelse. Der er dog nogle rutiner man bør implementere, så huden og pelsen forbliver pæn.

Alle hunde der har pels fælder - herunder også Cane Corso. En ugentlig børstning af pelsen er som regel nok. Dog kan det siges, at det ikke vil skade at børste hunden flere gange ugentlig. På den måde stimulerer man hunden og man sørger for at fordele pelsens naturlige olier.

Der er to større sæsonfældninger, hvor din Cane Corso rigtig vil fælde en del. I denne periode - som typisk er forår og efterår - kan du have behov for, at børste hunden ekstra meget. Måske hver dag i en uge eller to. Alternativt skal du nok regne med, at finde støvsugeren ekstra meget frem.

Badning

En Cane Corso er heller ikke så krævende, når det kommer til badning. Badning efter behov er for det meste rigeligt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at man ikke bader den for ofte, da det kan fjerne pelsens naturlige olier. Det kan resultere i hudkløe og tør pels.

Tænder, ører og negle

Tænderne på din Cane Corso bør børstes hver dag. Det er dog ikke alle der får det gjort - så man bør som minimum børste hundens tænder 3 gange om ugen. Der findes noget tyggelegetøj og godbidder, som kan være med til at fjerne og/eller forebygge plak og tandsten.

Når det kommer til hundens ører, så er det ligeledes vigtigt, at disse bliver plejet. De kan renses med noget ørerens beregnet til hunde og nogle vatrondeller. Sørg dog for, at fjerne alt vand og ørerens efter endt pleje.

Neglene på din Cane Corso kan i ny og næ have brug for at blive klippet. Pas dog på det lille blodkar der løber gennem neglen. Hvis man kommer til, at klippe ind i blodkarret vil det resultere i meget stor smerte for din hund.

Cane Corso Italiano står mellem blomster
Cane Corso Italiano står mellem blomster

Helbred og sygdomme

En Cane Corso er faktisk generelt en meget sund hunderace. Det er en hunderace der ikke er overavlet - hvilket betyder at der er ret stor sikkerhed for, at få en sund og stærk Cane Corso - hvis stamtavlen er i orden. Der er dog altid undtagelser, så sørg for, at kigge familiehistorikken igennem.

En af de mest velkendte sygdomme hos større hunde - herunder også Cane Corso - er albue- og hoftedysplasi. Det kan forårsage stor smerte hos hunde. Det er vigtigt, at man sørger for at tjekke eventuelle symptomer.

Hvis man ønsker at optimere sin hunds chance for en god, sund og lang tilværelse, så er det også vigtigt at man tager til de regelmæssige dyrlægebesøg. Ernæring og kost spiller også en stor rolle i hundens liv - så her skal man tænke sig ekstra godt om.

Husk at motionere med din hund. Det vil gavne både hund og ejer.

Glad Cane Corso Italiano på en mark
Glad Cane Corso Italiano på en mark

Svar på spørgsmål om Cane Corso Italiano

Er Cane Corso ulovlig i Danmark?

Nej. Cane Corso Italiano er ikke en ulovlig hunderace i Danmark. Af ulovlige hunderacer kan nævnes; Pitbull terrier, Tosa Inu, Amerikansk Staffordshire terrier, Fila brasileiro, Dogo argentino, Amerikansk bulldog, Boerboel og Kangal m.fl.

Er en Cane Corso god for en førstegangsejer?

Nej. En Cane Corso anbefales ikke til en førstegangsejer. Det er en hunderacer der kræver en ejer der ved præcis hvordan man håndterer hunde af denne kaliber.

Skulle man vælge at gå imod anbefalingen, så er det vigtigt at man virkelig researcher alt om racen, da man ellers kan stå i en situation man på ingen måde ønsker.

Er Cane Corso en kamphund?

Nej. Cane Corso er ikke en kamphund. I tidernes morgen blev Cano Corso fremavlet til at agere vagthund, men det er ikke en kamphund.

Er Cane Corso en god familiehund?

En Cane Corso kan med rette opdragelse og socialisering blive en fantastisk familiehund. Det handler dog om genmasse, opdragelse, træning og ejer.

Hvad betyder Cane Corso?

Cane betyder hund og Corso betyder beskytter. Det er meget sigende om denne race, da det i sandhed ér en stor beskytter.

Hvad koster en Cane Corso?

En Cane Corso kan koste alt fra 10.000 til 15.000 kroner. Sørg dog for, at alle papirer er i orden for, at undgå uønskede problemer.

Hvor stor bliver en Cane Corso?

En Cane Corso er en ret stor hunderace. En hunhund (tæve) opnår typisk en vægt på 40-45 kg og bliver gerne 60-64 cm høj. En hanhund er noget større og vejer som regel 45-50 kg og bliver med sine 64-68 cm også lidt højere.